• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR modifică Ordinul subvențiilor. Schimbările de ultimă oră îi vizează pe crescătorii de animale!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să modifice din nou Ordinul 619/2015, așa-numitul Ordin ”al subvențiilor” întrucât, cu modificările ulterioare, conține atât condițiile de eligibilitate pentru încasarea plăților directe, cât și procedura, lista documentelor și tipizatele pentru cererea unică a fermierilor. 

    Pe site-ul MADR a fost postat ieri un proiect de modificare a legislației privind plățile directe, modificările urmând să intre în vigoare în perioada imediat următoare, după aprobarea actului normativ în Guvern.

    Se elimină în primul rând obligația fermierilor crescători de animale de a depune la APIA adeverința de la medicul veterinar atât pentru ajutorul național tranzitoriu, cât și pentru sprijinul cuplat. Plata subvențiilor se va face pe baza cererii unice, a datelor din Registrul Național al Exploatațiilor și registrul individual al exploatației, precum și pe baza copiilor după pașaportul animalelor sau, după caz, al documentelor care atestă ieșirea din exploatație.

    O altă schimbare ce survine va viza condițiile de eligibilitate pentru tineretul bovin din rasele de carne. Potrivit proiectului de modificare al Ordinului 619/2015, pentru plata sprijinului cuplat în zootehnie, trebuie îndeplinite și următoarele condiții: ”animalele din categoria tineret mascul şi/sau femel din rase de carne, tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne şi tauri din rase de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie deţinute în aceeaşi exploataţie cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz; momentul ieşirii animalelor menţionate anterior trebuie să fie cuprins între ziua următoare închiderii perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul precedent şi data depunerii cererii unice de plată pentru anul curent, iar prin excepţie, pentru anul de cerere 2015, acesta este cuprins între data de 21 iunie 2014 şi data depunerii cererii unice de plată la adresa/adresele exploataţiei cu cod ANSVSA/exploataţiilor cu cod ANSVSA menţionate în cerere. Animalele din categoria vaci din rase de carne şi vaci metise cu rase de carne trebuie menţinute de beneficiar pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data limită de depunere a cererii unice de plată. Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada celor 8 luni, respectiv celor 6 luni au suferit intrări, respectiv ieşiri în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar.”

    Totodată, se mai actualizează legislația și cu prevederea că ”începând cu anul de cerere 2016, documentul specific pentru schemele prevăzute la art. 72 şi 73 (sprijinul cuplat pentru ovine și caprine – n.r.) este adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea femelelor ovine şi/sau a berbecilor de reproducţie sau femelelor caprine şi/sau a ţapilor de reproducţie, pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei, avizată de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. Dr. G. K. Constantinescu», denumită în continuare ANZ, după caz, care se poate depune până la data de 1 septembrie 2016, la centrul APIA unde a fost înregistrată cererea unică de plată”

    (Notă: în proiectul postat pe site-ul MADR, se prevede ca actualizarea privind sprijinul cuplat la ovine și caprine să se facă prin înlocuirea alin. 3 din art. 74, care, în forma inițială a Ordinului 619/2015 vizează sprijinul cuplat la vaca de carne, respectiv face trimitere la anexa cu rasele eligibile. Agrointeligența a solicitat o clarificare din partea MADR în acest sens. Vom reveni!)

    O parte din modificările de legislație, deși nu sunt încă formalizate, se aplică deja de către funcționarii APIA. Astfel, potrivit declarațiilor făcute marți de către ministrul agriculturii Achim Irimescu, crescătorii de animale pot depune cererea unică fără a prezenta adeverința de la medicul veterinar. Acești fermieri depun cererea unică la APIA la fel ca și cei din sectorul vegetal, pe baza programărilor la APIA.

    Campania de depunere a cererilor unice a început pe 1 martie, iar până pe 16 mai, producătorii agricoli pot depune actele la APIA fără penalizări. După 16 mai și până pe 10 iunie, cererile primite vor fi penalizate cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România