• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ai mai mult de două vaci? Uite cu cât te impozitează statul!

    agrointeligenta.ro -

    Impozitul pe norma de venit agricol se aplică și în acest an românilor care cresc mai mult de două vaci, indiferent dacă producția de lapte este valorificată sau intră în consumul familiei. Astfel, proprietarii de bovine (persoane fizice!) sunt obligați ca până pe 25 mai să își declare la Finanțe efectivele de animale, dar și terenurile agricole și, pe baza normelor de venit stabilite pentru 2016 în fiecare județ, ANAF calculează impozitul ce poate fi plătit în două tranșe.

    Citiți și: Ce trebuie să știi despre impozitul pe norma de venit în agricultură: cine îl plătește, cum se calculează și ce declarații se depun la ANAF

    Ca și în anii precedenți, persoanele fizice care desfăşoară activităţile agricole menţionate anterior, sunt supuse impunerii pe bază de norme de venit, indiferent de forma sub care desfăşoară aceste activităţi, respectiv individual, PFA sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică. În cazul activității de creștere a vacilor, intră la plată doar cei care au peste 2 animale.

    Pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili, organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat, calculat prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Impozitul astfel determinat de organul fiscal competent reprezintă impozit final şi nu se recalculează.

    Iată care sunt normele de venit stabilite pentru anul 2016 pentru activitatea de creștere a vacilor de lapte (peste 2 capete)

    Județ Norma de venit

    lei/cap de bovină

    Alba 209
    Arad 200
    Argeș 210
    Bacău 245
    Bihor 330
    Bistrița-Năsăud 160
    Botoșani 210
    Brașov 179
    Brăila 305
    Buzău 100
    Caraș-Severin 250
    Călărași 200
    Cluj 249
    Constanța 268
    Covasna 136
    Dâmbovița 210
    Dolj 330
    Galați 320
    Giurgiu 150
    Gorj 270
    Harghita 111
    Hunedoara 220
    Ialomița 288
    Iași 277
    Maramureș 136
    Mehedinți 190
    Mureș 134
    Neamț 110
    Olt 300
    Prahova 195
    Satu Mare 133
    Sălaj 95
    Sibiu 120
    Suceava 180
    Teleorman 270
    Timiș 300
    Tulcea 225
    Vaslui 113,8
    Vâlcea 280
    Vrancea 153

    Cine stabilește normele anuale de venit agricol

    Norme sunt stabilite anual de autorităţi, în funcţie de categoria terenurilor şi de produsele cultivate. Începând din 2014, normele de venit se propun de direcţiile agricole, pe baza metodologiei stabilite de Guvern, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale. De notat că nu pentru orice suprafeţe se plăteşte acest impozit. De exemplu, pentru cereale se plăteşte impozit pe venit doar dacă suprafaţa cultivată depăşeşte 2 ha, pentru legume de câmp dacă suprafaţa este mai mare de 0,5 ha etc. (vezi tabelul cu suprafețele și efectivele scutite de plată).

    Normele de venit pentru 2016, stabilite pentru fiecare judeţ în parte,sunt disponibile pe site-ul ANAF.

    Conform prevederilor art.107 alin.(6) din Codul fiscal, plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:

    -50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv;

    -50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

    Foto: cronica-gaestiului.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!