Roșia sălbatică, o capcană bio pentru gândacul de Colorado
agrointeligenta.ro -Gândacul de Colorado este cu siguranță un ”inamic” de temut pentru grădinari mai ales că acest dăunător nu se mulțumește doar cu frunzele plantelor, ci atacă și fructele acestora. Aceste insecte atacă în special legume precum cartofii, roșiile, vinetele sau flori, ca petuniile. Din fericire există plante care îi pune pe fugă fără ca grădinarul să fie nevoit să apeleze la soluții chimice!
Una dintre cele mai temute plante pentru Gândacul de Colorado este roșia sălbatică! Dar nu pentru că are vreun miros specific care îl respinge ci, din contră, îl atrage și îl ține ”captiv” astfel încât să nu mai atace restul legumelor. Curios este faptul că insecta nu mănâncă din plantă ci pur și simplu este extrem de atras de ea.
Așa că indicat este ca pe lângă rândul obișnuit de roșii să plantați și unul de roșii sălbatice sau să protejați, ca un mic gard, în jurul culturii de roșii. Planta poate fi folosită și ca separator între straturile de legume sau ca gard viu pentru că fiind plina de țepi nu trece mai nimic pe acolo. În afară de asta e spectaculoasă ca plantă înflorită iar ca rezistență la boli și dăunători e imbatabilă.
Iată în fotografia de mai jos, cum sunt atrași Gândacii de Colorado de roșia sălbatică:
Ce plante mai opresc invazia Gândacilor de Colorado:
– hrean
– coriandru
– vetrice
– gălbenele
Dacă dăunătorii reușesc să se infiltreze în grădina ta, iată 3 metode prin care poți scăpa de ei:
-Control manual: dacă nu ai o grădina foarte mare, verifică fiecare plantă în parte și strivește fiecare gândac de Colorado (inclusiv ouale și larvele);
-Gărgărițe: acestea se înfruptă cu poftă din larvele gândacilor de Colorado, de aceea ai putea plasa în grădină plante care atrag aceste insecte (de pilda: gălbenele, vetrice, chimen și marar);
-Pământ de diatomee: o metoda non-toxică de a ține sub control gândacii de Colorado este aceea de a presara diatomit pe fruze si pe solul din jurul plantelor; repeta procedura dupa fiecare ploaie.
Ține cont de faptul că larvele se vor ascunde în pământ în perioada de tranziție către stadiul de pupa și vor ieși la suprafață ca adulți, după circa 10 zile. De aceea, este important să continui procedurile de eliminare a dăunatorilor până când ai scăpat atat de adulți, cât și de larve.
Foto: Vali Cucu/ Facebook