Creșterea albinelor

Ministrul agriculturii despre banii pentru apicultori: ”Sunt și situații când se numără cutiile care nu au și albine”

Programul Național Apicol pentru 2017-2019 schimbă regulile după care crescătorii de albine pot beneficia de sprijin financiar. Astfel, o mare atenție se va da identificării stupilor astfel încât să nu mai existe posibilitatea declarării unor efective de albine care nu au nimic în comun cu realitatea, a anunțat astăzi ministrul agriculturii Achim Irimescu, invitat la emisiunea ”Viața Satului”.

”Nu cred că e doar pentru băieții deștepți (PNA- ul, n.r.), mă îndoiesc. În acest an am avut o discuție și chiar vom mai perfecționa acest PNA. Am avut o discuție cu reprezentanții sectorului. Noi suntem în UE și pentru apicultură nu este decât acest program, jumătate finanțat din bani europeni, jumătate, din bani naționali. Din păcate aceasta este procedura. Sigur, pe termen lung s-ar putea discuta dar nu în acest an cu dificultăți bugetare și mi-e greu să cred că se vor găsi soluții. Dar pe anii viitori se poate găsi o soluție”, a spus ministrul Irimescu referitor la eventualitatea acordării unor subvenții pentru apicultori.

Referitor la sprijinul disponibil acum prin PNA, Achim Irimescu a spus: ”Foarte important este ce am introdus în noul PNA: identificarea și numărarea stupilor. Am ajuns într-o situație în care anul trecut, Comisia ne întreba: aveți un milion 200, un milion 500 sau un milion 800 de stupi. Trei surse, trei cifre diferite. Sunt și situații când se numără cutiile și de multe ori care nu au și albine”.

Vă reamintim că săptămâna aceasta, marți, Achim Irimescu a aprobat Programul Național Apicol pentru perioada 2017 – 2019 pentru a fi notificat la Comisia Europeană în vederea analizării și aprobării prin Decizie.

Procedura prevede ca, după aprobarea Programului, Comisia Europeană stabilește suma alocată pentru perioada 2017 – 2019, emițând o decizie în baza căreia Guvernul României elaborează actul normativ de aprobare a sprijinului financiar și de implementare a măsurilor de sprijin notificate.

7 milioane de euro pe an

Suma estimată a fi alocată în perioada 2017 – 2019 este de peste 7.000.000 euro/an, respectiv 21.000.000 euro/3 ani. În anul 2013, România a notificat în Programul Național Apicol pentru perioada 2014 – 2016 un efectiv de 1.550.000 stupi, suma alocată fiind de 20.045.340 euro/3 ani, măsurile prevăzute în PNA 2014-2016 vizând achiziţionarea de stupi, material biologic, medicamente pentru tratarea varoozei şi decontarea analizelor fizico-chimice efectuate pentru determinarea calităţii mierii.

Mai multe despre ce sprijin pot primi apicultorii prin PNA, găsiți în articolul: 

Noul Program Național Apicol a fost APROBAT! Iată ce bani primesc apicultorii și lista cheltuielilor eligibile!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Speram CA NU NUMARA SI STUPII IMPRUMUTATI!!!!!!!!!!!! SAU……..
    SI APROPO, CINE CONTROLEAZA FERMELE DE ALBINE CARE polueaza si produc mizeria galbena in tot satul, ele sunt in centrul satului..este normal?

  2. Si daca stupii se identifica la primarie, Agentia Nationala pentru Zootehnie cu ce se mai ocupa? Adevarul este ca atata vreme cat nu mai fac ameliorare, selectie si cercetare….consuma banii contribuabilor degeaba,fara nici o justificare reala !

  3. D-le ministru,de ce nu spuneti institutia care inumarase 1.800.000 stupi ?
    Aceasta este A.N.Z. (fost ANARZ) care este in subordinea MADR si care este singura institutie,de acest profil,din U.E care inumara stupii(si care ii numara prost de tot).
    Cel mai corect si cu CHELTUIELI BUGETARE MINIME este ca stupii sa fie declarati la REGISTRUL AGRICOL al localitatii unde se afla vatra stupinei,primaria avand posibilitatea sa verifice corectitudinea declaratiei fara cheltuieli suplimentare si fara a pune stuparii pe drumuri pana la ANZ judetean.

Scrie un comentariu