• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un martie atipic pe piața cerealelor. Un 2016 cu risc. Bogdan Iliescu, BRM: La recoltare, nivelul prețurilor mă aștept să fie undeva la 172-175 euro pe tonă

    agrointeligenta.ro -

    Anul 2016 se anunță cu mult mai greu decât 2015, fie că vorbim de nivelul prețurilor, producții sau de starea generală a agriculturii românești. Suntem deja în martie, iar prețurile la cereale au scăzut, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată, sporind îngrijorarea agricultorilor. Din păcate, nici prognozele pentru următoarele luni nu sunt liniștitoare, ci, dimpotrivă. Vorbim de o piață nu doar atipică, ci total imprevizibilă, după cum susțin specialiștii.

    Dincolo de analize, statistici și rapoarte de piață, un lucru este clar: prețurile la grâu și porumb scad vertiginos, în contextul în care cererea este mică, oferta ridicată, iar noi producători precum Argentina și Brazilia nu mai au taxe la export de la 1 ianuarie 2016. Urmarea a fost micșorarea prețurilor către traderii din Egipt, Coreea și alte țări, dar și o concurență tot mai puternică pe aceste destinații. În aceste condiții, este logic ca prețurile să se prăbușească, susține Bogdan Iliescu, manager Divizia Agricultură a Bursei Române de Mărfuri.

    El spune că producțiile mari au mărit stocurile mondiale, producători noi precum Argentina au intrat cu forța în piață, în timp ce apetitul traderilor multinaționali de a-și lua riscuri a scăzut din cauza problemelor globale ale micșorării prețurilor, ceea ce a dus la o diminuare semnificativă a tradingului de cereale.

    Bogdan Iliescu Bursa Romana de Marfuri

    ”Lucrurile sunt din ce în ce mai grele. Ca și producător de cereale, fără să fii condus de informații pe această mare furtunoasă, va fi din ce în ce mai greu să supraviețuiești acestor schimbări de mediu de afaceri din piața internațională, reașezându-se noi forțe din piețe îndepărtate și noi legi. La principale cereale, prețurile nu vor crește, ci vor rămâne constante”, afirmă Iliescu, care se așteaptă ca nivelul prețurilor la cereale în acest la recoltare să fie undeva la 172-175 euro pe tonă.

    Gheorghe Țuțuianu, un cunoscut fermier din județul Călărași, spune și el că 2015 a fost un an atipic. Tendința la cereale este de descreștere a prețurilor, în condițiile în care s-a pornit de la 70-72 de bani pe kilogram, la recoltare, și s-a ajuns acum la 58-60 de bani pe kilogram.

    ”Nu vedem o evoluție în creștere a prețurilor sau cel puțin la nivelul recoltei din 2015. Producătorii încheie acum contracte futures pentru rapiță la 320 euro/tonă, respectiv 150 euro/tonă la grâu (FOB Constanța) sau 133 euro/tona, în zona noastră, ceea ce înseamnă cu 15% mai puțin față de 2015”, declară Țuțuianu.

    Și aceasta în condițiile în care agricultorii se așteaptă la producții mai mici în acest an din cauza secetei, iar pe de altă parte, au costuri mai mari de producție, pe fondul scumpirii inputurilor, dar și a motorinei.

    Contextul local

    Piața agricolă românească, în acest început de an 2016, este dominată de prețuri mici, stocuri mari atât la grâu cât și la porumb, întârzierea subvențiilor către fermieri, închideri de divizii de multinaționale, insolvențe și reorganizări răsunătoare de firme românești de renume, alături de multe alte lucruri ce au impact negativ asupra mediului de trading, adaugă Iliescu. Și aceasta după ce piața locală a fost asaltată de traderii internaționali care au solicitat-o la maximum cu sute și mii de agenți achizitori, sute de salesmani și multe alte combinații de parcă ar fi fost de mărimea Rusiei sau a Ucrainei.

    ”Anul 2015 și începutul de 2016 a fost un an sumbru din punct de vedere comercial atât pentru firmele românești, cât și pentru firmele internaționale. Motivul este scăderea prețurilor cerealelor, micșorarea cererii, ceea ce a condus la imposibilitatea realizării cash-flow-ului companiilor din cadrul bugetelor și planurilor anului în curs, ajungându-se la pierderi mari. Traderii nu au exportat, fermierii nu au vândut, banii nu au circulat, lanțul întreg s-a rupt!”, spune Bogdan Iliescu.

    Așa se face că din cele 7,9 milioane de tone de grâu produse în 2015, au fost exportate numai 2,5 milioane de tone – cu 30% mai puțin, comparativ cu anul anterior.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!