• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii aduc dovezi: Ce conține de fapt ”brânza fără lapte”! Locul acesteia este între morcovi și cartofi!

    agrointeligenta.ro -

    Ulei vegetal nehidrogenat de palmier, grăsimi vegetale, ulei de shea sau ulei de cocos stau înscrise pe etichetele produselor lactate cu care fermierii români au ieșit astăzi la atac. În cadrul unei conferințe organizate la sediul Federației Naționale Pro Agro, cei mai puternici lideri din sectorul de creștere a vacilor s-au reunit pentru a cere promovarea unei legislații care să nu mai permită lactatelor..fără lapte să stea la același raft cu brânza și laptele românesc!

    ”Ce înseamnă acele produse care au înlocuitor? Oare au ceva lapte în conținut? Noi am spus așa și sperăm să obținem acest lucru: dacă produsul respectiv are vegetale în el, să treacă între morcovi și cartofi, unde îi e locul, nu să stea în raftul de lactate. Sperăm să obținem ca raionul de lactate să fie foarte bine separat: în partea dreaptă să fie produsele 100% din lapte cu sancțiuni foarte mari pentru cel care le falsifică și le ține acolo. Și dacă scrie pe el 100% natural din lapte, să fie sancțiunile ca și la vin – așa am cerut. Iar în stânga, inclusiv iaurtul cu fructe să fie acolo, ca orice consumator care merge să cumpere lapte să știe din capul locului: vreau ceva pentru buzunarul meu și cumpăr de acolo, dar dacă vreau ceva pentru copil, să știu că în dreapta găsesc produsul 100% natural, din lapte. Sigur că sunt ofensați comercianții pe aceste criterii de normalitate, cum le considerăm noi în piață”, a declarat astăzi Claudiu Frânc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din România.

    eticheta lactate eticheta 2

    Aceeași poziție a fost susținută și de către președintele Asociației Holstein.ro, Nicușor Șerban, de Cristian Lungu, președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România, de Zoltan Haller, președintele Asociației de Crescători Bălțata Românească, de Emil Găina, liderul Asociației Crescătorilor de Taurine din Giurgiu, precum și de președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru.

    conferinta Pro Agro

    Crescătorii de vaci au arătat că la momentul actual, în anumite puncte de vânzare se comit evident fapte ilegale întrucât se comercializează brânzeturi cu risc pentru sănătate, al cărui preț este de doar 3 sau 5 lei pe kilogram, semn evident fie de fraudă fiscală, fie de faptul că acel așa-zis lactat nu conține lapte ca și ingredient.

    ”Mergeți în piață. Mă miră un lucru și spun foarte clar. Apare scandalul cu Brădetul…oare Antrefrigul (depozit  – n.r.), acela care este în București, chiar nimeni nu știe ce se întâmplă acolo, cum se vinde telemeaua cu 3 lei, cu 5 lei, cu 6 lei când știm, chiar dacă luăm costul scăzut al laptelui, dar cu procesarea, cum își permit să vândă acea marfă. Este clar că este marfă la negru și nimeni nu are curaj să facă ordine acolo”, a spus Claudiu Frânc.

    ”Este posibil să fie marfă la negru sau să fie produse care nu au nimic în comun cu laptele”, l-a completat imediat Nicușor Șerban, președintele Holstein.ro.

    În timp ce piața este invadată de falsuri, prețul pe care fermierii români îl primesc pe litrul de lapte este în scădere.

    ”Lucrurile, undeva scapă de sub control și sunt în neregulă. Laptele de la poarte fermei astăzi pleacă, în funcție de cantitatea de lapte pe care o livrează fiecare fermă, de la 0,7-0,8 lei, până la 1,25 lei pe litru. În condiții de productivitate și competitivitate corectă, o fermă care vinde lapte cu 28-30 de eurocenți pe litru și cu o producție de 25 de litri pe cap de vacă, poate să fie rentabilă. În alte condiții, discutăm de pierderi”, a vorbit Nicușor Șerban președintele Holstein.ro despre prețul cu care fermierii români își vând în prezent producția către procesatori.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații