• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor din 2018?

    agrointeligenta.ro -

    Europarlamentarul român Daniel Buda a adresat comisarului european Phil Hogan o întrebare legată de modul în care se va modifica identificarea parcelelor în anii următori, iar răspunsul primit de la oficialul UE arată că o schimbare majoră va surveni în 2018. Acesta este anul de cerere începând cu care statele membre sunt obligate să pună la dispoziția fermierilor ”cereri de ajutor cu informații geospațiale”.

    ”În concret, agricultorii români sunt în mod direct afectați în privința încasării subvențiilor de sistemul de „identificare fără echivoc a parcelelor agricole”. Abaterile de la parcelele agricole deja examinate nu pot fi mai mari de 0,75 m: „Pentru localizarea fără echivoc a parcelei agricole și identificarea amplasamentului și conturului acesteia se aplică o toleranță de amplasare, aferentă unei zone de tampon calculată în aplicația GIS, de 0,75 m” (Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți directe din agricultură). În România însă există foarte multe exploatații care ocupă un spațiu restrâns între 1 ha și 5 ha, dar identificarea acestora fără echivoc este extrem de dificilă și foarte costisitoare pentru un agricultor care lucrează o suprafață de teren atât de mică. Respectând necesitatea rigorii matematice, nu putem însă rămâne pasivi la nevoile acestor agricultori și nu putem permite ca aceștia să își piardă subvențiile”, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

    Europarlamentarul român face public și răspunsul integral primit din partea Comisiei Europene:

    ”Cadrul juridic aplicabil oferă deja statelor membre posibilități de a eficientiza procedura de depunere a cererilor pentru plăți directe și de a-i ajuta pe fermieri să completeze corect datele necesare. Se poate reaminti, în particular, faptul că pentru a-i ajuta pe fermieri să completeze corect cererea, legislația prevede obligația statelor membre de a furniza fermierilor formulare prestabilite [articolul 72 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 ]. Începând cel târziu din 2018, acest formular prestabilit va trebui să fie furnizat prin intermediul așa-numitei „cereri de ajutor cu informații geospațiale” [articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 ] care poate conține, în format electronic sau online, alerte integrate de orientare, pentru a le semnala fermierilor erorile și greșelile, atunci când aceștia își depun cererile.”

    În urma răspunsului primit din partea Comisiei Europene, europarlamentarul Daniel Buda a anunțat că va adresa o întrebare Ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, prin care îi va solicita să îi comunice orizontul de timp în care România va implementa formularul prestabilit privind „cererea de ajutor cu informații geospațiale” care îi va ajuta pe fermierii români să îşi poată identifica corespunzător parcelele şi să poată accesa fondurile puse la dispoziţie pentru aceştia.

    Vă reamintim că în anul de cerere 2015, legislația națională a prevăzut ca identificarea parcelelor lucrate de fermieri să fie identificate ”fără echivoc” cu o toleranță de 0,75 de metri, element care a creat numeroase cazuri de suprapunere la declararea terenurilor la APIA. Din acest an, această prevedere a fost eliminată. Astfel pentru anul de cerere 2016, potrivit unui comunicat al MADR, la depunerea cererii unice de plată, fermierul localizează parcela agricolă prin identificarea corectă a amplasamentului şi a conturului parcelei agricole în blocul fizic, pentru care se solicită plăţi. În conformitate cu art. 72 alin (3) din Regulamentul (UE) nr 1306/201, APIA pune la dispoziția solicitanților, pentru completarea corectă a cererilor unice de plată, suprafața eligibilă și categoria de folosință a blocurilor fizice, precum și datele și materialele grafice referitoare la parcelele declarate și/sau controlate pe teren în anul de cerere anterior.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!