Bio şi organicINTERESANT

Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească

Johann Fischhofer este un fermier austriac umblat în lume, cu o afacere de familie prosperă într-o mică localitate din Alpi numită Tiefgraben. Credea că le-a văzut și mai ales le-a gustat pe toate în materie de brânză, mai ales de brânză maturată. Și, totuși, cu siguranță, despre vizita unui grup de fermieri din România se va vorbi mult timp de acum încolo în exploatația de vaci de lapte a familiei Fischhofer.

În Alpi, brânza este regină. Nu pleacă din ferme cu mai puțin de 13 euro kilogramul dacă respectă rețeta tradițională, iar pentru producătorii austrieci, este mândrie locală. Poate de aceea reacția unui fermier care a gustat prima dată brânză maturată din România valorează milioane. Milioane de euro, zeci, chiar sute de milioane de euro – cam cât ar trebui să fie valoarea exporturilor de brânză românească dacă am avea aceeași deschidere pe piață cum au producătorii din Alpi.

Astfel, deși scopul vizitei în Austria a fost acela ca fermierii români să învețe cum să facă brânză maturată, în final, austriacul a fost cel care a trăit experiența vieții lui. În cadrul vizitei la mica unitate de procesare din Tiefgraben, Johann Fischhofer a avut o surpriză de proporții când Sandor Stercer, un fermier din Covasna a scos din ”traistă” trei sortimente de brânză maturată realizate după o tehnologie elvețiană ”adaptată” cum numai noi românii ne pricepem să facem. Modest, producătorul din România i-a dat ”omologului” austriac să deguste ce se produce în Carpați: o brânză maturată în vin roșu, o brânză maturată simplă și una afumată. Austriacul a fost de acord să deguste brânzeturile, iar în momentul în care prima bucată de brânză i-a picat în mână nu a putut cu nici un chip să își mascheze surprinderea.

12874221_1147172708666526_974654396_o 12443710_1147172695333194_1824719266_o

”Este cea mai bună brânză pe care am gustat-o vreodată până acum, este mai bună și decât brânza pe care o fac eu aici. În ceea ce privește brânza în vin pot spune că este extrem de aromată, iar gustul este unic. Nu știam că români fac o brânză așa de bună. Nu pot spune altceva decât că am gustat o brânză de calitatea superioară, nu cred că mulți austrieci pot face o astfel de brânză”, a declarat Johann Fischhofer atunci când a fost întrebat de părerea lui vizavi de brânza pe care a degustat-o.

Cât despre rețetă, nu acesta ar fi secretul, i-a explicat fermierul din Covasna. Ci laptele românesc folosit, un lapte provenit de la vaci scoase crescute la munte, în zone nepoluate și cu o floră și o faună bogată cum nu mai găsești în alte locuri din Europa, așa cum mai demult confirma și prințul Charles, un susținător al Transilvaniei.

12499415_1147173331999797_1188109132_o

Fermierul Johann alături de fermierul Sandor

Iar la finalul vizitei, probabil atât fermierul din Tiefgraben, cât și grupul de fermieri din România au rămas cu o dilemă: dacă noi facem brânză mai bună, de ce vesticii sunt lideri pe piață, iar noi ne lovim mereu de piedici și șicane pe piețele din UE?


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


35 comentarii

  1. Atata timp cat nu va exista un program clar si aplicabil pentru agricultori , se vor bate singuri si nu toti vor reusi sa isi pastreze afacerea. Va dau un exemplu personal: am vrut sa accesez fonduri UE pt agricultura. Prima regula: 500 de ha…Si intreb: daca aveam 500 ha de ce aveam nevoie de banii UE? Suprafata mea era destul de mare dar as mai fi cumparat utilaje de exemplu, fata de cele avute deja. In firma mea am creat locuri de munca, am adus bani primariilor unde am teren si totusi nu am avut un ajutor corect si ferm de nicaieri decat pe plan local. Am in jur ferme cu mii de ha care acceseaza mil de euro de la UE si doar se fac din ce in ce mai mari iar cei cu afaceri mai mici rezista cu greu de la an la an.

  2. A spus cineva ca situatia este scapata de sub control si are mare dreptate. E pacat ca unii se trezesc tocmai acum, realizeaza in sfarsit dezastrul alimentar. Primul lucru care ar trebui facut ar fi modificarea standardelor alimentare, reimplementate acele standarde care au fost scoase in 1998. Nu s-ar mai putea pune atatia aditivi in produsele alimentare. Ar trebui specificat clar ca branza trebuie facuta numai din lapte lichid si nu aditivata. Haideti sa nu ii mai criticam pe Culita Tarata sau pe Musca de la Arad, sa ne uitam un pic numai ce s-a ales de fostele IAS-uri. Nu mai vorbesc de CAP-uri si fermele de pasari. Taranul roman trebuie sa se asocieze, astfel nu va putea sa produca niciodata produse competitive ca pret, nu va putea accesa bani europeni pentru utilaje. Taranul roman va trebui prin asociere sa infiinteze unitati de productie care sa poata negocia cu marile lanturi de magazine. E strigator la cer cand rosiile fermierului roman se strica pe tarlale, iar pe piata sunt acceptate adevarate bombe alimentare gen sosuri de tomate care nu au nicio legatura cu rosiile. Asta e Romania, aici ati vrut poporul roman sa ajunga. Berea nu mai este cum era inainte, salamul nu mai este atat de gustos, parizerul o porcarie care trebuie evitata, branza falsificata, vinul falsificat. Fermierul roman incaseaza pentru 1 litru de lapte 1leu iar la vanzare ajunge ambalat si fara grasimi cu minim 5 lei. Cel care chinuie sa il produca e pur si simplu pacalit. Legat de justitia din Romania: A cercetat cineva scandalul gripei aviare?
    Stiti ca sunt judete in care nu se mai gaseste niciun abator autorizat sau cel putin functional? Ce face taranul roman cu marfa? O da pe nimic la samsari, si asa ajunge in vestul Europei pentru vestici, iar noi mancam hoiturile produse in marile ferme din vest crescute cu fel de fele produse si stimulate cu injectii.

  3. Bune si interesante comentarii! Lucrurile se vor indrepta doar atunci cand munca si cinstea vor predomina asupra lenei si hotiei – atat de raspandite la noi – din pacate!Dar vazand cum merg lucrurile, ne intrebam: vor veni oare vreodata asemenea vremuri? Greu de crezut!

    1. Romanii trebuie sa isi schimbe si gandirea. Am cumparat teren arabil in jud CT si nu am reusit sa ii fac sa intre intr-o asociatie. Le-am propus asociere sa facem irigatii, nu au vrut
      Am facut singura. Apoi au venit sa imi ceara apa!!! In continuare pe solele mele intra turme de oi sau capre!! Paguba aia cine o plateste? In toata zona au fost sisteme de irigatii. Furate toate!!! Nu putem da vina mereu pe autoritati. Romanii ar trebui sa nu mai strice, sa nu mai fure, sa respecte munca altuia si sa fie mai informat si mai deschis la nou.

    1. Da sigur ca e greu de crezut ptr ca aproape nimic din Romania nu e pe placul Westic-ilor , nimic nu e bun ptr ca asa e politica de a tine Romania numai ca piata de desfacere ptr west.

  4. Buna ziua,
    Si daca totusi am dori sa incercam si noi aceste tipuri de branza cu care l-am uimit pe austriac… cum putem face, telefon, email… locatie.. ceva?
    Multumesc.

    1. Bună ziua! Branza este facută de domnul Sandor Stercer așa cum scrie si in articol. In puteti cauta pe Facebook si dansul va furnizeaza contactul sau reteta daca doreste.

  5. Magazinele din Germania si Austria sunt pline de branza greceasca, de calitate indoielnica, dar low-cost ca pret. Branza de calitate austriaca o gasesti doar la targurile de weekend, preturile sunt destul de mari, dar raportate la salariile lor sunt o.k. Nimeni nu ne impiedica sa deschidem magazine de lactate sau carne in tarile de vest, nimeni nu ne impiedica sa promovam produsele romanesti de calitate, dar trebuie sa intelegeti ca in Austria, ca si in Romania, produsele de calitate nu sunt cele mai vandute sau cautate.

  6. Cine sa faca branzeturi de calitate?
    “Branzarii” machedoni care colecteaza laptele din satele romanesti(in care toti taranii pun jumatate apa-jumatate lapte), iar branzarii trimit branzaq la Bucuresti cu masina iar masina se intoarce inapoi plina cu lapte praf?
    Pe tarani ii ia politia locala, le confisca branza,o duc acasa la ei si la sefi, le da amenda si le da drumul! sunt niste “domni”!

    1. Ar trebui sa ii lăsam sa muncească, nu sa stam cu sabia la capul lor. După aceea sa le cerem ce au făcut. Este mai ușor sa stam in piața și sa strigam ciuma roșie decât sa punem mâna sa muncim. Probabil se câștiga mai ușor banii așa decât sa muncesti

    1. Da asa este o Tara minunata ,Bogata si Frumoasa DAR CONDUSA DE NISTE TILHARI CRIMINALI CARE VOR SA DISTRUGA ACEASTA TARA. VA SCRIU DIN ULTIMUL INDEPARTAT CONTINENT CU O VIATA TRAITA A COPILARIEI IN ROMANIA IAR RESTUL VIETII PINA LA BATRINETE IN OCCIDENT DAR CU MINDRIA DE ROMAN IN SUFLET

    1. Se gaseste dar pe noi nu ne lasa sa facem ce-i bun ca doar nu suntem austrieci.Toti ne pun piedici deoarece asa conducatori avem.Daca am fi un pic mai ai dracului poate ne-ar merge mai bine.

    1. COMISIOANE mari, dintotdeauna! Contra lobby și contacte pentru lanțurile comerciale din străinătate, care desfac în supermarketuri, hypermarketuri etc. usturoi chinezesc toxic, roșii & castraveți “de gumă” din Olanda, dovlecei din Polonia ș.a.m.d. Săracă țară bogată…

  7. Mai întâi e nevoie de instituirea unei tradiţii de ofertă consecventă în cantităţi îndestulătoare ! Nimeni, nicio reţea de market-uri nu va contracta pe cantităţi produse în minuscule ferme familiale!
    Apoi, dacă n-ai stabilitate politică cine te crede că ai marfă bună ?
    A fost suficient să vadă lumea execuţia din ziua de Crăciun, mineriadele, plagiatura primului ministru, ştirile privind corupţia ca să nu dorească să mai discute cu tine afaceri! Şi mai veni şi bomba ministrului agriculturii cu Escherichia de la Brădet!! Cine să aibă încredere că avem marfă bună?

    1. Cred ca asa ne rupem gatul. Vedeti reactia oamenilor cand vine vorba de pesta? Ascund porcii sau ii arunca in Dunare. Stiu ca avem autoritati de toata jena dar nici cu cetatenii nu imi e rusine. Hotia si interesul personal e si in curtea omului…ce daca e ilegal? Atata timp cat nici noi nu suntem corecti si cinstiti cum putem cere asta?

  8. Felicitari tuturor, ceor care recunosc valoarea Romaniei prin oamenii ei, dar trebuie facut ceva ca politicienii sa isi faca treaba pentru popor nu sa fure si sa fie pentru altii!!!!!!!!!!

Scrie un comentariu