• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum se construiește un coteț de găini: 5 modele pentru spații mici

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Creșterea găinilor ouătoare sau din rase de carne este o activitate atractivă pentru orice familie care dorește să își asigure o alimentație lipsită de riscuri. Pentru a crește însă în cele mai bune condiții păsările de curte, aveți nevoie de un coteț, de un adăpost construit special pentru acestea. Iar cele mai ieftine și mai la îndemână soluții sunt cele din lemn.

  plan constructie cotet de gaini

  Modelul 1

  Pentru 10 găini se amenajează o suprafață de 260х150 cm. Deși pare mic, este destul loc pentru cuibare și stinghii. În plus, o poiată modestă va fi mai simplu de întreținut și încălzit. Dacă totuși dispuneți de suficient spațiu, unei păsări ar fi bine să îi revină 1 mp de suprafață. Înălțimea o veți calcula în așa mod ca să intrați ușor și să faceți curățenie.

  Amplasarea
  Deoarece găinile iubesc căldura și se feresc de curent, atât cotețul, cât și voliera trebuie amplasate pe un loc bine luminat, uscat și plan. Într-o zonă joasă va fi mereu umed, iar pe una ridicată – cu vânt. Totuși, ca să nu se acumuleze apa în timpul ploilor abundente alegeți un teren ușor ridicat.
  Proiectați cotețul în așa fel încât ieșirea în volieră să fie orientată spre sud. Astfel, chiar și în zilele reci de iarnă, soarele va încălzi bine solul și încăperea. O volieră ideală pentru 10 păsări ar avea o suprafață de 2×7 metri.

  Atenție! Unii cred că e nu e nevoie de fundație la adăpostul de păsări, dar greșesc pentru că pământul jilav va atrage frig, umezeală, insecte și dăunători.

  Temelia (dacă nu optați pentru un adăpost suspendat pe piloni)
  1. Pentru început se îndepărtează stratul superior al solului la o adâncime de 35 cm.
  2. Pe deasupra se montează un pat de pietriș și nisip cu înălțimea de 10 cm.
  3. Cofrajul îl vom realiza din scânduri cu o grosime de circa 25 cm.
  4. Apoi, din nuiele de 8 mm grosime vom confecționa carcasa de armătură, peste care vom turna beton (M300) și îl vom lăsă să se usuce în jur de 3 săptămâni.
  5. După ce betonul se va întări vom instala podeaua de scânduri.
  Dacă totuși omiteți fundația, cel puțin îngrădiți perimetrul de sub coteț cu ajutorul unor table din fier (băgate în pământ la 30 cm adâncime) pentru a proteja găinile de rozătoare.

  Podeaua
  Pardoseala se construiește din materiale naturale, durabile și uscate ca lutul cu pleavă, scândura, cimentul. Pe deasupra se pune un așternut din rumeguș, nisip sau paie tocate ca să asigurăm igiena și curățenia. Pe timp de iarnă, pentru o izolare termică bună, culcușul va fi de cel puțin 20 cm.

  adapost gaini

  Modelul 2

  Pereții
  Indiferent de mărimea cotețului, pereții trebuie să fie neapărat puternici. Aparent cel mai bine se potrivesc cărămida, piatra sau blocurile din zgură, însă acestea sunt reci, se umezesc ușor și nu păstrează căldura. Mai bine optați pentru grinzi, bârne sau cărămizi din chirpici, care sunt trainice și uscate. Astfel, adăpostul va fi călduros iarna și răcoros vara.

  Ridicarea pereților
  1. Montăm structura din grinzi;
  2. O căptușim cu scânduri, între care se pune un material termoizolant (rumeguș, vată minerală, paie);
  3. Pentru căptușeală se mai pot folosi lambriuri, plăci PAL sau placaje.

  Acoperișul
  Un acoperiș bine construit va proteja cotețul de scurgeri și va păstra căldura care tinde să se ridice sus.
  1. Acoperișul îl vom face în două pante. Această formă asigură cel mai bine scurgerea apei și nu reține zăpada, iar șipcile și bârnele vor face încăperea mai înaltă.
  2. Ca învelitoare vom utiliza papura, ardezia, șindrila sau ruberoidul.
  3. Tavanul se va căptuși cu plăci PAL și vată minerală, pentru o izolare mai bună.

  voliera

  Modelul 3

  Ventilarea
  Deși aparent cotețul pare gata, elementul definitiv îl constituie ventilarea corectă deoarece buna circulație a aerului este garantul curățeniei și productivității păsărilor.
  Încăperea trebuie prevăzută cu geamuri pentru lumină și aerisire ce nu vor depăși 1/12 din suprafața podelei. Pe lângă geamuri se pot folosi și țevi de aerisire. Lângă stinghii va fi țeavă cu rol de hotă, iar o alta se va fi fixa mai sus, la jumătate de metru, mai departe de stinghii pentru a asigura fluxul aerului. Pe partea vestică vom instala o ușă, iar alături o gură de acces în volieră.

  model voliera

  Modelul 4

  plan cotet

  Modelul 5

  Sursa: Agrobiznes.md, Zoohoz.ru

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Furaje pentru găini ouătoare. Cu ce hrănim găinile pentru o producție mai bună de ouă Ferma de găini ouătoare reformate: Plusuri și minusuri pentru creșterea păsărilor epuizate în marile unități avicole Cum se crește Araucana, rasa de găini cu cele mai sănătoase ouă

  Ultimele știri

  Anunțul de astăzi al APIA despre subvențiile în avans ale fermierilor! CALCULATOR subvenții pentru credite! Simulator pentru fermierii care vor să obțină PLATA APIA ÎN AVANS! Dan Petrescu: ”Sunt două lucruri foarte importante pe care le-am reușit: lâna și berbecii de origine”

  Căutare în articole