APIA, pregătită să înceapă plățile la 8 aprilie. Iată câte cereri au fost deja procesate!
Roxana Dobre -APIA este pregătită să demareze plățile pe suprafață începând cu 8 aprilie, afirmă directorul agenției de plăți, Ioan Merca.
”Considerăm că data de 8 aprilie, comunicată oficial de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ca fiind data de începere a plăţilor poate fi respectată, în condiţiile în care realizarea acestor obiective financiare depinde atât de finalizarea retehnologizării sistemului informatic, cât şi de implementarea noilor funcţionalităţi în mediul de producţie, necesare calculului şi aprobării plăţilor”, a declarat Ioan Merca într-un răspuns pentru Agrointeligența.
Până în prezent, APIA a procesat pentru Campania 2015 un număr total de 240.727 de cereri de plată depuse anul trecut de către fermieri. ”La momentul actual, urmare a interogării bazei de date, judeţele la nivelul cărora au fost procesate cele mai multe cereri sunt: Dolj, Dâmboviţa şi Olt”, mai spune directorul Agenției de Plăți.
De altfel, și ministrul agriculturii, Achim Irimescu, și-a menținut declarația conform căreia plățile vor începe pe 8 aprilie.
”Plățile pentru cererile unice pe suprafață și animale, dar doar partea de vegetal, vor încep pe 8 aprilie. Sigur în această perioadă vestea este bună pentru că nu avem blocaje în celebrul modul, acesta funcționează bine pe componenta de verificare administrativă și se introduc rapoartele de control pe teren și datele de la verificarea prin teledetecție. Deci dacă nu apar blocaje chiar o să putem câștiga o zi –două, orice zi este importantă pentru agricultori. Ca să înceapă pe 8 aprilie plățile trebuie să fie operate efectiv pe data de 5 aprilie în sistem. Așa cum am promis că pe 1 martie vom începe depunerea cererii unice pentru 2016 așa garantăm că plățile pentru 2015 vor începe pe 8 aprilie”, a declarat recent.ministrul Irimescu.
Ce plătește APIA?
La aceste plăți la hectar de adaugă și sprijinul cuplat pentru diferite culturi precum soia (325 euro/ha) sau lucernă (55 euro/ha).
Vă reamintim că la finele anului trecut, o parte din fermieri au încasat avansul din plata unică de suprafață, respectiv 236 de lei adică 53,4198 de euro/ha, aproape 70% din SAPS-ul pe anul acesta.
*Sumele prezentate în articol au fost preluate din proiectul de act normativ MADR privind cuantumul plăților directe pe anul 2015 și publicat pe site-ul instituției în dezbatere publică.