Irimescu despre preluarea fabricilor de lapte de către străini: ”Nu este foarte grav dacă…”
Roxana Dobre -Numărul de fabrici de lapte continuă să scadă pe teritoriul României, iar cele care mai rămân parcă sunt, una câte una, ”înghițite” de giganți internaționali din sector.
Este asta o problemă pentru România? Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, spune că nu, atâta vreme cât aceste fabrici asigură locuri de muncă iar o mare parte din profit rămâne pe teritoriul țării noastre.
”Cred că atâta timp cât forța de muncă este în continuare românească și să sperăm că o bună parte din profit rămâne în România, nu este foarte grav. Dacă ne uităm pe piața internațională, vedem că există un proces de acumulare în multinaționale a forței de producție. Pe de altă parte, atunci când se fac achiziții importante, Comisia Europeană, prin direcția de concurență – DG Competition – verifică să nu se ajungă la situații de monopol. Aceasta este piața. Evoluează. Cel mai mare din punct de vedere financiar, să spunem, îl cumpără pe cel mai mic. Sigur, dispar brandurile românești și nu este un lucru care să ne bucure. Dar, în condițiile în care angajații nu sunt concediați și reușim să producem lucruri de calitate în fabricile respective, putem privi lucrurile și altfel: avem produse românești care vor ajunge pe piețele accesate de marile companii multinaționale, fapt care este îmbucurător”, a explicat Achim Irimescu într-un interviu acordat Roaliment.ro.
Vă reamintim că ultima tranzacție importantă a fost aceea a preluării Albalact Alba Iulia (ALBZ) de către grupul francez Lactalis.
Albalact este cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui. Înfiinţată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acţiuni în anul 1990 şi privatizată în 1999.
Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate şi UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact şi Poiana Florilor.
Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deţinând branduri precum President şi Parmalat. Grupul are 75.000 de angajaţi şi peste 200 de fabrici, în 43 de ţări, raportând anul trecut o cifră de afaceri de 17 miliarde euro.
Foto: Economica.net