Parlamentul European taie ”porția” de antibiotice din ferme: ”De multe ori, fermierii au făcut excese”
Roxana Dobre -Utilizarea antibioticelor în ferme ar putea fi considerabil diminuată după ce Parlamentul European a adoptat un act legislativ care încearcă să restrângă folosirea. Măsura are în vedere mai ales evitarea răspândirii bacteriilor rezistente la tratamente.
Dacă textul de lege ar primi undă verde şi din partea statelor membre ale Uniunii, atunci fermierii vor putea să administreze antibiotice doar în cazul în care animalul prezintă semne clare de infecţie.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de părere că actul legislativ este benefic mai ales că, spune el, de multe ori fermierii mai fac și excese.
”Au fost la Bruxelles mai multe dezbateri, inclusiv în Consiliul de Miniștri ai agriculturii, deoarece știm cu toții că de multe ori au fost identificate situații în care fermierii au făcut exces de antibiotice. Nu mă refer la producătorii români ci vorbesc în general. Deci sunt situații în care păsările slăbite beneficiază de un aport substanțial de antibiotice iar ulterior carnea consumată pune probleme celui care o mănâncă pentru că îi scade rezistența naturală la boli. Sigur că în acest sens Comisia Europeană și statele membre au decis să se limiteze aceste antibiotice. Sunt prevederi clare în acest sens dar, repet, încă mai e de făcut. Așa cum nu s-au acceptat hormonii de creștere în același mod sper să reușim să reducem și antibioticele”, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Rezistența la antibiotice ”se ia” din consumul de carne
Utilizarea antibioticelor de uz uman în fermele de animale ar putea creşte riscul creşterii şi răspândirii rezistenţei bacteriilor şi la oameni în cazul tratamentelor, susţin experţi britanici citați de The Guardian.
Christopher Thomas, profesor în genetică moleculară la Universitatea Birmingham a declarat pentru The Guardian că există îngrijorări legate de folosirea aceloraşi antibiotice şi în cazul animalelor, dar şi în cazul oamenilor, din cauza pericolului de răspândire a rezistenţei bacteriilor întâlnită în ferme, iar acest lucru este inevitabil. De exemplu, spune profesorul, în cazul unei ferme de păsări, câteva dintre acestea se îmbolnăvesc, veterinarii propun tratarea tuturor păsărilor, pentru ca infecţia să nu se răspândească. Rezistenţa la antibiotice se va putea răspândi foarte uşor şi la oameni, prin angajaţii fermei care o pot transmite familiei, dar şi prin scurgerile de apă ale fermei sau prin comercializarea cărnii în magazine.
Cei care militează pentru ecologie sunt nemulţumiţi de faptul că medicii veterinari pot prescrie antibiotice de uz uman. Deşi este interzis în multe ţări, guvernul britanic nu plănuieşte o schimbare în acest sens. În acest timp, utilizarea antibioticelor umane în scopuri veterinare nu este monitorizată în detaliu. Singurul lucru cunoscut este tonajul anual de antibiotice vândut în industria agriculturii. Dar acest lucru nu ajută la o evaluare atentă a numărului de animale tratate sau a bolilor suferite, de exemplu.
Foto: www.vosizneias.com
Sursă selectivă: semneletimpului.ro