• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijin pentru crescătorii de animale în 2016

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale vor primi și în acest an sprijin financiar conform schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

    Este vorba despre sprijinul financiar care se acordă pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului pentru speciile taurine, bubaline, porcine, ecvine, ovine și caprine.

    Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de stat este 2015 – 2020, cu o valoare maximă de 881,1 milioane lei, iar anual se aprobă valoarea destinată sprijinirii crescatorilor de animale, cu încadrare în plafonul schemei de ajutor de stat.

    Pentru anul 2016, Executivul a stabilit suma de 32 milioane de lei ca valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. Din această sumă, 18,5 milioane de lei se acorda pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, iar 13,5 milioane lei pentru speciile ovine și caprine.

    Guvernul va susține cu cel mult 30 de lei la taurine, bubaline și ecvine, și cu 10 lei la ovine, caprine și porcine următoarele activități:
    – colectarea şi gestionarea datelor privind animalele, respectiv originea animalului, data naşterii, data însămânţării, data ieşirii din efectiv şi cauza acesteia, evaluarea animalelor de către expert, actualizarea şi prelucrarea datelor necesare pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice;
    – activităţile administrative care au legătură cu înregistrarea datelor relevante privind animalele în registrele genealogice;
    – actualizarea software-urilor pentru gestionarea datelor în registrele genealogice;
    – publicarea informaţiilor cu privire la registrele genealogice şi a datelor din registrele genealogice; sau
    – alte activităţi conexe întocmirii şi menţinerii registrului genealogic.

    Pentru efectuarea testelor și controalelor, dar și pentru ”activităţi conexe colectării şi evaluării datelor obţinute din testele şi controalele respective care vizează evaluarea genetică a animalelor pentru punerea în aplicare a unor tehnici avansate de reproducere şi pentru menţinerea diversităţii genetice”, statul plătește:

    -80 lei, în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, şi 20 lei, în cazul controlului producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;

    -15 lei, în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, 5 lei, în cazul producţiei de carne, 3 lei, în cazul producţiilor de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 4 lei, în cazul producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine;

    -10 lei, în cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine.

    Organizațiile de crescători care țin Registrul Genealogic și care fac acțiunile de monitorizare și control a producțiilor, precum și verificările genetice, vor depune în continuare cererile pentru accesarea sprijinului la APIA, lunar sau trimestrial, în termen de 20 de zile lucrătoare următoare încheierii lunii/trimestrului pentru care se solicită ajutorul de stat.

    Totodată, actul normativ aprobat astăzi simplifică documentația și scurtează termenul de depunere a cererii de plată pentru solicitanții de ajutor de stat. Mai exact, se elimină obligativitatea atașării, la cererea inițială de solicitare de ajutor de stat, a copiilor contractelor de prestări de servicii încheiate între prestatori și beneficiari, urmând ca solicitantul să fie obligat să le pună la dispoziția persoanelor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” care efectuează inspecții.

    De asemenea, întrucât termenul de depunere a cererii de plată de 30 de zile lucrătoare de la încheierea lunii/trimestrului pentru care se solicită ajutorul de stat întârzie mult efectuarea plății, iar prestatorii întâmpină dificultăți în asigurarea resurselor financiare pentru efectuarea serviciilor, se reduce acest termen la 20 de zile lucrătoare.

    Foto: www.transilvaniabusiness.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”