• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Banii pe agromediu: ce sume plătește APIA pentru 2015 și 2016

  Roxana Dobre -

  Plățile pe agro-mediu, atât de așteptate de fermieri, ar urma să ajungă în conturile acestora începând cu 8 aprilie. Despre aceste plăți nu s-a pomenit nimic ieri în ședința de Guvern, când au fost aprobate cuantumurile pentru plățile directe pe suprafață, din simplul fapt că sumele pentru măsurile compensatorii sunt incluse în banii ce ajung la fermieri prin PNDR, acolo unde sunt și fixate până în 2020.

  Prima compensatorie de agro-mediu şi climă este plătită anual, ca sumă fixă, acordată pe hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de către fermierii care încheie angajamente voluntare pe care se angajează că le menţin pentru o perioadă de minimum 5 ani de la data semnării acestora.

  Ce bani primesc fermierii pentru măsurile de agromediu în anul de cerere 2015

  Măsura 214—Plăţi de Agro-mediu se referă strict la angajamentele aflate în desfăşurare din PNDR 2007—2013. 

  Pachetul 1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 euro/ha;

  Pachetul 2 – Practici agricole tradiţionale – 58 euro/ha

  Pachetul 3 – Pajişti importante pentru păsări – 209 euro/ha;

  Pachetul 4 – Culturi verzi– 130 euro/ha;

  Pachetul 5 – Agricultura ecologică – 162 – 393 euro/ha;

  Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 240 euro/ha;

  Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât

  Ce bani primesc fermierii pentru noile angajamente, începând cu anul de cerere 2016

  Pentru anul de cerere 2016, fermierii trebuie să depună cerere unică pentru Măsura 10 – Agromediu şi climă (fosta Măsură 214) și trebuie precizat că pentru anul de cerere 2016, sumele suferă câteva schimbări față de cele prevăzute pe vechile angajamente iar acestea sunt incluse în PNDR 2014-2020.

  Pachetul 1 -pajişti cu înaltă valoare naturală –93 euro/ha/an

  Pachetul 2 -practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1) Varianta 2.1-lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe (variantă nouă) –100 euro/ha/an Varianta 2.2-lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe(varianta nouă)–21 euro/ha/an.

  Pachetul 3 –pajişti importante pentru păsări: Varianta 3.1 – crex crex –261 euro/ha/an Varianta 3.2 –Lanius minor şi Falco vespertinus –159 euro/ha/an

  Pachetul 4 –Culturi verzi–128 Euro/ha/an;

  Pachetul 5 –Adaptarea la efectele schimbărilor climatice (pachet nou) –125 euro/ha/an

  Pachetul 6 –pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 282 euro/ha/an

  Pachetul 7 –terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu –250 euro/ha/an

  Pachetul 8 – cresterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon

  Vă reamintim că Guvernul a aprobat în ședința de ieri și cuantumul sumelor pe hectar care trebuie să ajungă la fermieri pentru anul de cerere 2015. Astfel, APIA le va achita fermierilor, în baza cererii unice, șapte scheme de plăți directe, fiecare cu cuantumuri, respectiv condiții diferite de eligibilitate. Pe baza acestor scheme, subvenția maximă pe care o poate încasa un producător agricol pe anul 2015 este de 229,0748 euro/ha.

  Cele șapte scheme sunt: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă, și mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat – în domeniul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri și ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) care se acordă anual, în domeniul vegetal și zootehnic.


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar