• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Care va fi cea mai profitabilă cultură agricolă în 2016? Bătălia se dă între porumb, floarea-soarelui și rapiță

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultura la floarea-soarelui este singura care ne-a adus primul loc în UE anul trecut, cu o producție totală de 1,76 milioane de tone. La porumb ne-am clasat pe locul doi, după Franța, cu o producție națională mult-afectată de seceta lui 2015 care ne-a lăsat cu doar 8,87 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată a crescut uşor, până la 2,528 milioane de hectare.

    Pentru anul agricol în curs, se pare că fermierii români vor miza tot pe aceste două culturi din care speră să acopere investiția și să scoată și un profit mulțumitor. Cam greu în condițiile actuale de preț, însă alternativele sunt și ele riscante – grâul (cu preț mult sub așteptări) și rapița, la care și cerințele tehnologice sunt ridicate.

    Despre tendințele acestui an, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, ne-a spus recent că au în vedere experiența ultimilor ani. Baciu estimează că pentru 2016, cultura pe care vor miza fermierii va fi cea de floarea soarelui.

    ”Anul acesta foarte mulți vor miza pe cultura de floarea-soarelui, dar din cauza condițiilor meteo care sunt din ce în ce mai neprietenoase cu fermieri, cred că va exista o reorientare către culturile cu o perioadă scurtă de vegetație, care vor putea să acumuleze apa din sol atât cât este ea. Nici un fermieri nu va mai putea să facă un business la voia întâmplării, pentru că primul pas greșit e greu, al doilea este ultimul”, a vorbit președintele LAPAR despre alegerea culturilor agricole în perioada următoare.

    În ceea ce privește situația de la ferma din comuna băcăuană Dămienești a liderului fermierilor din sectorul vegetal, acesta a ales să cultive 1.200 de hectare cu grâu și rapiță, urmând ca acum, în primăvară, să mai înființeze alte 1.300 de hectare cu floarea-soarelui, soia și porumb.

    ”Am semănat în toamnă undeva la 1.200 de hectare de grâu și rapiță culturi care ținând cont de zona în care mă aflu arată chiar bine. În primăvară am reușit și o fertilizare cu azot în cea mai mare parte a suprafeței însămânțate în toamnă. Am lăsat pentru campania de primăvară o suprafață de 1.300 de hectare care va fi acoperită cu floarea soarelui, dar nu mare suprafață, cu soia undeva la 150 de hectare și cea mai mare parte cu porumb”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Emil Dumitru mizează pe cultura de porumb

    Așa cum nu de puține ori a afirmat, fermierul Emil Dumitru preferă cultura de porumb în detrimentrul altei culturi agricole și încearcă an, de an să-și depășească limitele. Printr-o tehnologie performantă bine pusă la punct și testată de-a lungul anilor fermierul din județul Călărași a reușit anul trecut să obțină o producție de porumb de 7.200 kg/ha, fără să irige cultura. În 2016 liderul Pro Agro mizează tot pe cultura de porumb, de unde speră să obțină cea mai mare parte a veniturilor înregistrate la nivel de fermă.
    ”Fiind vorba despre o exploatație de mici dimensiuni, la orice greșeală tehnologică aș face, producțiile scontate pot dezechilibra situația din exploatație din punct de vedere al rentabilității și din punct de vedere economic. Noi suntem condamnați să reușim pe toate culturile. Cu toate acestea cred că porumb va fi pariul câștigător de anul acesta. Anul trecut ne-am închis la cultura de porumb cu 7.200 kg/ha, ceea ce nu e puțin lucru în condiții de neirigat și în condițiile în care am avut o vară secetoasă. Îmi doresc foarte mult să obțin o producție mai bună decât cea de anul trecut, dar asta se va vedea pe parcurs. Noi avem o vorbă este încă iarbă verde și până nu văd porumbul în magazine nu vreau să mă hazardez. Până acum sunt create condiții destul de bune pentru culturile însămânțate în toamnă și poate vom obține producții bune și foarte bune, totul ține de evoluția vremii”, a spus fermierul Emil Dumitru.

    Marcel Cucu vrea câștig cu floarea-soarelui și rapiță

    În județul Brăila, fermierul Marcel Cucu își pune toate speranțele în culturile de floarea soarelui și rapiță.
    ”Aș fi tentat să spun că de departe cultura care sper să-mi aducă un profit bun rămâne rapița și floarea-soarelui, cred că aceste două culturi vor fi ceva mai profitabile în 2016, asta și în funcție de cum evoluează vremea. Pentru că dacă va fi secetă probabil că producția se va reduce simțitor la aceste două culturi și implicit nivelul de profitabilitate va scădea destul de mult. Au fost create premise bune pentru a spune că există posibilitatea să avem un an agricol destul de bun, dar nu vreau să mă hazardez și să spun că așa va fi, sunt multe necunoscute care pot influența negativ stadiul de vegetație al culturii și nivelul de producție. Toate culturile agricole sunt preferatele mele, nu mă feresc de nici una, toate sunt importante, toate își au rolul lor”, a vorbit fermierul.

    Gheorghe Lamureanu pariază pe grâu, porumb și coriandru

    Dacă cei mai mulți dintre fermieri nu mai au nici o speranță în cultura de grâu, fermierul Gheorghe Lămureanu are curajul să mizeze în anul 2016 pe această plantă. Cu toate acestea, o parte importantă din veniturile înregistrate din activitatea agricolă vor fi reprezentate și de valorificarea producției de coriandru și porumb.
    ”Dintre culturile de toamnă cele mai multe speranțe mi le pun în ceea de grâu, iar dintre cele înființate în primăvară cred că porumbul va fi cea mai profitabilă. Așa cum știți, eu cultiv și coriandru și bineînțeles că am mari speranțe și în ceea ce privește această cultură. Anul trecut coriandrul s-a bătut la rentabilitate cu grâul și orzul. De departe coriandrul rămâne o variantă pentru secetă și pentru condițiile de ariditate din zona mea de cultură. Chiar dacă producția la coriandru ajunge doar la 2.000kg/ha prețul de valorificare este unul destul de mare, în general cei interesați oferă între 70-750 euro/tonă”, a vorbit fermierul, despre motivul pentru care coriandrul asigură o parte importantă din veniturile din fermă.

    Gavrilă Tuchiluș merge pe cultura de rapiță și cea de floarea-soarelui

    Gavrilă Tuchiluș este poate cel mai cunoscut fermier din județul Galați, exploatând o suprafață de importantă de teren agricol și deținând una dintre cele mai performante ferme de vaci de lapte din România. Fermierul gălățean este de părere că anul 2016 va fi anul culturii de rapiță și floarea soarelui.
    ”De departe aceste două culturi cred că vor aduce cele mai însemnate câștiguri în fermă. Sunt cele două culturii în care eu îmi pun toate speranțele, pentru că și anul trecut în condiții de secetă m-au scos pe profit. (…) Anul acesta avem o cantitate însemnată de grâu pe stoc și prețul este acum mai jos decât la recoltare. Trebuie să urmărim cu atenție ce se întâmplă la nivel internațional și în momentul în care este nevoie de plante tehnice să semănăm plante tehnice. Cred că suprafețele de grâu și porumb vor scădea în perioada următoare și atât cât va permite asolamentul se vor cultiva plantele uleioase: rapiță, floarea-soarelui și chiar soia. Anul acesta vom semăna vreo 250 de hectare de soia și 300 hectare de lucernă tocmai pentru a avea un sol îmbogățit cu azot, pentru culturile de floarea-soarelui și rapiță”, a explicat fermierul gălățean.

    Nicolae Sitaru își pune toate speranțele în cultura de porumb

    Fermierul Nicolae Sitaru alocă în fiecare an o suprafață însemnată pentru cultura de porumb. ”De departe cred că porumbul va fi cultura care îmi va duce cel mai bun profit. Chiar dacă nici un an nu seamănă cu altul, îmi doresc ca anul acesta să reușesc cu cultura de porumb. Dacă până acum pentru mai toți fermierii din România cea mai profitabilă cultură era grâul, așa cum se vede treaba, din ce în ce mai mulți se vor orienta către rapiță, floarea-soarelui și porumb, pentru că prețurile la grâu scad foarte mult de la an la an. Dacă anul trecut dădeam tona de grâu cu 900 de lei, anul acesta nu mai primim nici 600 de lei”, a precizat fermierul din județul Ialomița.

    Ilie Dan caută profitul cu porumb și rapiță

    În general fermierii mici și mijlocii sunt foarte atenți cu tipul culturii pe care și-l aleg, pentru că orice greșeală îi poate duce la faliment. Ilie Dan președintele Producătorilor Agricoli din județul Ilfov își propune să obțină profit din fiecare cultură pe care a înființat-o sau urmează să o înființeze, dar de departe crede că cele mai însemnate venituri le va obține de la porumb și rapiță. ”Pentru anul 2016 îmi pun speranțele în toate culturile agricole pe care le-am înființat în toamnă și cele pe care urmeză să le înființez în primăvară. Așa cum se văd lucrurile și cum arată nivelul de preț din piață, cel mai probabil grâul va fi un pariu pierzător pentru mulți fermieri. Acum prețurile pentru tona de grâu sunt mai mici decât la recoltare, cei care au ales să depoziteze grâu au avut de pierdut anul acesta. La un moment dat renunțasem să cultiv floarea soarelui, dar acum se pare că prețul și-a mai revenit. În general culturile prespun cam același nivel de costuri, dar cred că de departe anul acesta va fi anul porumbului și a rapiței. Sunt două culturi în care îmi pun toate speranțele și de unde sper să recupereze eventualele pierderi înregistrate la celelalte culturi”, a spus fermierul ilfovean.

    Adrian Mocanu își pune speranțele în cultura de porumb

    În ferma lui Adrian Mocanu în 2015 cele mai profitabile culturii au fost cele de porumb și floarea soarelui. Cu toate acestea în 2016 prahoveanul își pune toate speranțele în cultura de porumb, de unde speră să înregistreze cele mai însemnate câștiguri. ”Anul trecut am obținut cel mai bun profit la cultura de porumb și floarea soarelui. Nu știu dacă și 2016 va fi la fel, dar sper ca măcar porumbul să mă scoată pe plus. În general merg pe un asolament echilibrat, jumătate din suprafață este ocupată de culturile de toamnă și cealaltă jumătate rămâne pentru culturile de primăvară. Așa cum se vede treaba cei mai mulți fermieri au luat decizia de a renunța la grâu în favoarea rapiței. Veniturile obținute din valorificarea producție de rapiță sunt mult mai mari decât la grâu”, a declarat pentru Agrointeligența Adrian Mocanu, fermierul care lucrează 1.000 de hectare în comuna Dumbrava, județul Prahova.

    Cum a fost anul 2015

    Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 3,5% comparativ cu anul precedent, până la 7,85 milioane de tone, în timp ce producţia de porumb, sfeclă şi cartofi s-a redus cu peste 20%, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de Adevărul Financiar. 

    Dintre marii producători agricoli din Uniunea Europeană, România a avut, în 2015, cea mai mare producţie de floarea soarelui, a doua producţie de porumb (după Franţa), a cincea producţie de grâu (după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia) şi a cincea producţie de cartofi (după Germania, Franţa, Polonia şi Marea Britanie), arată datele INS.

    În 2014, producţia de grâu a României a fost de 7,59 milioane de tone, obţinută de pe o suprafaţă de 2,113 milioane hectare. În 2015, supravaţa cultivată a scăzut la 2,04 milioane de hectare, dar randamentul la hectar a crescut cu 7%, relevă statisticile oficiale.

    Producţia la grâu a fost printre puţinele care au crescut la nivelul agriculturii româneşti în 2015. Practic, doar producţia de leguminoase pentru boabe a crescut cu 7%, la 76.000 de tone, şi producţia de soia boabe – cu 29,1%, până la aproximativ 262.000 tone.

    La polul opus, producţia de porumb a scăzut anul trecut cu 26% comparativ cu 2014, până la 8,87 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată a crescut uşor, până la 2,528 milioane de hectare.

    De asemenea, producţia de orz şi orzoaică a scăzut în 2015 cu 7,6%, până la 1,58 miliane de tone, producţia de floarea soarelui a scăzut cu 19,7%, la 1,76 milioane de tone, iar producţia de sfeclă de zahăr s-a redus cu 27,9%, până la 1 milion de tone.

    În plus, România a înregistrat o scădere a producţiei de cartofi cu 21%, la 2,78 milioane de tone.

    Productia-Vegetala-2015


    Te-ar mai putea interesa

    Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!