• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Săptămână de foc la APIA! Cele 5 plăți DIFERITE pe care le au de gestionat funcționarii agenției în următoarele zile

  agrointeligenta.ro -

  Funcționarii APIA vor avea cea mai aglomerată săptămână! Au de gestionat cinci plăți diferite, cea mai importantă fiind cea a subvențiilor pe suprafață pe anul 2015.

  Din 8 aprilie, APIA va demara virarea plăților directe pe suprafață către fermieri. Potrivit declarațiilor directorului Ioan Merca, este vorba în prima tranșă de circa 600.000 de beneficiari ai plăților pe suprafață, incluzând aici și fermierii care au și animale și care vor încasa acum doar banii pentru terenuri.

  ”Vor intra pe partea de vegetal la plată și fermierii care au vegetal plus zootehnie dar doar pentru partea de vegetal, până când se va dezvolta și partea de zootehnie. Sigur că fermierii trebuie să știe că nu vom face din prima zi toate plățile, ele se vor face progresiv în fiecare zi. Dar cu siguranță vor intra și cei care au zootehnie și vegetal cu partea de vegetal, repet. Nu se pune problema să nu reușim acest lucru din cauză că a fost depusă o cerere unică, vegetal plus zootehnie. Se pot elibera decizii de plată plată pentru că noi la APIA asta am făcut până acum și facem în continuare: încercăm să găsim cele mai bune și prompte soluții pentru ca fermierii să își primească banii”, ne-a declarat directorul APIA, Ioan Merca.

  Vă reamintim că miercurea trecută, Guvernul României a aprobat cuantumul plăților directe pe suprafață după cum urmează:

  -schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum de 79,7392 euro/ha;
  -plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;
  -plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha;
  -plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha.

  Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro/ha.

  Citiți și: Cum se calculează subvenția APIA ce îi revine unui fermier pe fiecare hectar de teren agricol

  Fondurile totale alocate însumează 1,235 miliarde euro, din care plățile directe din FEGA reprezintă 1,107 miliarde euro, iar 127,95 milioane euro constituie plafonul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT 1) care se alocă de la bugetul de stat.

  Sumele pentru zootehnie ar urma să fie virate începând din 25 mai, potrivit declarațiilor oficiale ale ministrului agriculturii Achim Irimescu.

  Conform regulamentelor europene, subvențiile pe 2015 trebuie achitate integral beneficiarilor până pe 30 iunie.

  Se preiau cererile pe 2016

  Concomitent cu procesarea cererilor de plată pentru 2015, funcționarii APIA preiau și cererile de plată pentru 2016. Cum data de 16 mai se apropie, dată până la care solicitările se depun fără penalizare, fermierii încep să vină într-un număr tot mai mare la centrele din teritoriu.

  Se preiau cererile pentru ajutorul excepțional în sectorul laptelui

  O altă plată gestionată săptămâna aceasta de APIA va fi cea a ajutorului excepțional pentru sectorul de lapte. Pentru acest sprijin total de circa 8,7 milioane de euro, fermierii pot depune cererile și documentațiilor până pe 8 aprilie inclusiv! Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar, se calculează de către APIA conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv; 2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

  Citiți și: Subvenții SPECIALE pentru crescătorii de vaci de lapte: Fermierii pot încasa până la 2.900 de euro!

  Se preiau cererile pentru ajutorul excepțional în sectorul suinelor

  Se preiau cererile pentru ajutorul excepțional în sectorul suinelor

  Și crescătorii de suine își pot cere sprijinul excepțional de la Comisia Europeană tot până pe 8 aprilie, aceasta reprezentând a treia plată pe care funcționarii APIA o au de gestionat. În cazul acestor ferme, însă, numărul solicitărilor este mai mic întrucât acest sector zootehnic nu este foarte mare la noi în țară și, potrivit unor surse, cel puțin jumătate din cei 2,37 milioane de euro de la Comisia Europeană vor fi încasați de chinezii de la Smithfield, fermierii români împărțind restul sumelor ce ar trebui să le intre în conturi până pe 30 iunie.

  Citește și: Subvenție pentru fermele de porci: LISTA documentelor ce se depun la APIA pentru a încasa sprijinul temporar de la CE

  Se plătește ajutorul pentru motorina restantă pe anul trecut

  Alți bani pe care APIA îi are de virat sunt cei pentru acciza la motorina folosită în agricultură în trimestrul III din 2015. Acea restanță de anul trecut pentru care s-a aprobat și vineri s-a publicat în Monitorul Oficial un UH care să permită MADR să facă această plată pe 2015 din bugetul pe 2016. După virarea și acestor bani, APIA va ajunge ”la zi” cu plata motorinei către fermieri.

  Dar banii pe agromediu și pentru zonele defavorizate?

  Încă nu s-a anunțat oficial o dată pentru demararea plăților pentru măsurile compensatroi de agromediu sau pentru zonele defavorizate, bani care trebuie achitați către fermieri tot până pe 30 iunie și tot prin APIA. ”Inițial se va începe cu plata pe suprafață așa cum s-a anunțat iar după aceea, având în vedere faptul că vorbim de o plată finală, este posibil, ca și în anii anteriori să fie urmată imediat și de plata pentru zonele defavorizate și cele pe agromediu. Ca și calendar, cred că aceste plăți o să vină mai repede decât cele pentru sectorul zootehnic care vor demara undeva la sfârșitul lunii mai așa cum a declarat și domnul ministru Achim Irimescu. Adică spre exemplu dacă în sistem am o fermă de 10 hectare unde 5 hectare sunt și cu agromediu, acord prima dată plata pentru SAPS și urmează în modul să acord și plata pe agromediu”, ne-a declarat Ovidiu Săvâșcă, director APIA Mureș.

  Citește și: Banii pe agromediu: ce sume plătește APIA pentru 2015 și 2016

  Ce bani plătește APIA fermierilor din zonele defavorizate

  Totul va merge bine dacă și softul va funcționa

  Toate eforturile și orele suplimentare efectuate de către funcționarii APIA vor fi în zadar dacă aceștia nu vor fi ajutați tehnic, adică dacă modulele de plată nu vor face față volumului mare de date. Este cea mai mare temere a APIA – aceea că softul se va bloca, așa că eliberarea ordinelor din plată este pregătită din timp.

  ”După autorizare şi transferul listelor de plată la Direcția Economică, aceasta emite ordinele de plată către Trezoreria Municipiului București, operaţiune care durează o zi, iar Trezoreria virează sumele către băncile la care fermierii au cont deschis, cu care sunt convenții încheiate de instituția noastră, operaţiune care durează încă o zi lucrătoare. Având în vedere numărul foarte mare de fermieri care au depus cerere de plată pentru Campania 2015, trebuie menţionat faptul ca nu toți fermierii vor putea fi plătiţi într-o singură zi, plata pentru 2015 făcându-se pe parcursul mai multor zile lucrătoare. Tot personalul Agenției implicat în procesul de efectuare a plăţilor va lucra efectiv și în zilele de sâmbătă sau duminică”, a explicat într-un răspuns pentru Agrointeligența, directorul APIA, Ioan Merca.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Antracnoza la castraveți. Semne, combatere Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus