• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hidromelul – băutura din miere care promite să-i recucerească pe români

    agrointeligenta.ro -

    Cunoscută ca băutura zeilor, preparat încă din vremea strămoșilor noștri daci, hidromelul sau miedul este o licoare ușor alcoolizată pe care apicultorii o produc mai ales pentru consumul propriu și mai deloc pentru comercializare.

    Îi putem spune un secret al stuparilor care an de an fac cantități mici de mied pentru familie și cunoscuți. De altfel, hidromelul nici nu poate fi cumpărat decât de la apicultori și nu se găsește în magazine din simplul fapt că băutura nu se păstrează îmbuteliată și nu are nici un fel de conservant. Pe modelul mustului, dacă vreți să facem o comparație.

    Anul trecut, Florentin Stavarache apicultor ieșean cu 110 familii de albine a obținut 300 de litri de hidromel pe care îl ține în butoaie de 50 de litri, cu fierbător, ca pe pe vin. Spune că băutura ”încă lucrează” și că abia când face anul se spune că este finalizată.

    Băutură 100% naturală

    ”Rețeta pentru obținerea hidromelului nu este deloc una complicată. Se folosesc trei ingrediente de bază: miere căpăcită, polen crud și apă normală, apă plată. Procesul este similar cu cel al obținerii vinului, iar zahărul care dă alcoolul este cel din miere. Nu este o băutură tare și, în medie, aș spune că la noi de face cu un conținut de alcool de circa 12-13%. Chiar ca un vin”, ne explică Florentin Stavarache, apicultor ieșean din comuna Al. I. Cuza.

    Stuparul din județul Iași face hidromelul toamna, când termină de descăpăcit. ”Se spală căpăceala, se pune cu apă, descăpăcitul de la albine, care mai are și miere. Căpăceala fiind acoperită cu propolis ca un sigiliu să nu intre bacterii, se lasă o săptămână-două la fermentat, se mai amestecă, și iese propolisul de pe căpăceală și se face fermentația. Se pune polen crud ca să fermenteze. Despre hidromel se știe că este un bun digestiv, se asimilează foarte ușor de organism și reface foarte repede flora intestinală datorită conținutului de bacterii”, mai spune crescătorul de albine.

    hidromel bautura produsa de apicultori

    Cât despre gustul hidromelului, el spune că acesta ține și de experiența apicultorului care, după zeci de ani de experiență, ajunge să facă un mied desăvârșit: ”Eu personal merg atât pe rețeta clasică, cât încerc să dau și o nuanță diferită. Mai pun și flori de soc și cimbrișor sălbatic nu atât pentru gust, cât pentru efectele terapeutice ale acestor plante”.

    Un litru de hidromel costă între 10 și 30 de lei

    Iar de clienți, hidromelul nu a dus lipsă la Târgul Național al Mierii din această primăvară, spre surprinderea lui Florentin Stavarache care a venit prima dată cu acest produs la București. De cum a scos bidonul pe masă, au și apărut amatorii – mai ales persoane trecute de prima tinerețe, care știu ce e miedul. Pentru tineri, băutura pe care o beau dacii aduce cu un vermut, iar gustul dulceag o face pe loc pe placul tuturor, mai ales că prețul nu este unul exagerat: de la 10 până la 30 de lei pe litru, în funcție de apicultor și de cantitatea cumpărată.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Fermierii care nu-și pot încasa banii până la finalul acestui an Aplicarea tratamentelor în câmp se va schimba fundamental: O nouă soluție inventată de germani Ia românească a intrat oficial în patrimoniul UNESCO

    Ultimele știri

    Cezara Vișan, director executiv CICH Năvodari: ”Ne-am pregătit pentru campania de primăvară. Avem stocuri de îngrășăminte și livrăm fermierilor” Investiția de un milion de euro a fermierului Puiu Ilisei, pe cale să se piardă din cauza unei legi tergiversate Carmen Avram, europarlamentar: ”Noi lucrăm aici, și lucrăm numai în interesul țării. Din păcate văd că în țară sunt personaje care vor să pună frână sectorului agricol din România”