• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mobilizare pentru subvențiile fermierilor! Directorul APIA Mureș: ”Toți funcționarii lucrează în trei schimburi”

    agrointeligenta.ro -

    Începând de joi, 31 martie, şi până vineri, 8 aprilie, toţi funcţionarii din structurile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Mureş sunt implicaţi, în trei schimburi, în procesul de finalizare a cererilor pentru plăţile regulare către fermieri aferente campaniei 2015, a declarat directorul executiv Ovidiu Săvâșcă.

    Situația se regăsește în toate județele din țară unde funcționarii au intrat pe ultima sută de metri pentru a pregăti virarea subvențiilor pe suprafață către fermieri.

    14.000 de cereri pentru plăţile regulare

    La nivelul APIA Mureş există aproximativ 28.000 de cereri, din care jumătate vor intra în prima tranşă de plăți, cea care demarează de vineri, adică din 8 aprilie.

    „Avem o perioadă extrem de aglomerată, începând cu data de 31 martie, de când avem posibilitatea de a intra pe toate dosarele de plată pentru campania 2015. Se ştie că oficialii Ministerului Agriculturii şi conducerea naţională a APIA şi-au luat angajamentul că începând cu 8 aprilie să începem plăţile către fermieri, plăţile finale sau regulare cum le mai spunem, aferente campaniei 2015. Avem 28.000 de cereri, şi jumătate din fermieri vor intra în prima tranşă din data de 8 aprilie. Se lucrează în trei schimburi, şi sâmbătă şi duminică, există un număr de 700 de rapoarte de control care trebuie introduse, operate şi verificate în sistem. Toţi funcţionarii de la APIA Mureş, inclusiv subsemnatul, suntem angrenaţi în această activitate complexă, în trei schimburi, pentru a putea ajunge cu cele 28.000 de cereri în modulul de calcul şi de autorizare la plată”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ovidiu Săvâşcă, directorul executiv al APIA Mureş.

    Oficialul APIA ne-a declarat astăzi în completare că, spre exemplu, vineri noaptea s-a lucrat până la 3 dimineața, sâmbătă până la 5 dimineața, iar duminică noaptea până la 3 dimineața. ”Pe verificate”, spune mai în glumă mai în serios, directorul executiv al APIA Mureș.

    Ovidiu Săvâșcă a ținut să îi liniștească pe fermierii care au citit zvonuri cum că softul APIA nu funcționează iar ei nu își vor primi banii la timp. ”Sunt perioade în care se oprește pentru o oră aplicația pentru parametrizare. Dar nu se pune problema de nefuncționare”.

    Program în trei schimburi. Fermierii care au sector zootehnic în prima fază vor primi plata doar pe suprafaţa aferentă

    Misiunea funcţionarilor de la APIA Mureş e cu atât mai dificilă cu cât, în paralel, are loc procesarea documentelor şi pentru alte tipuri de plăţi către fermieri.

    „Totodată, ne suprapunem cu o activitate de preluare pentru acordarea ajutorului excepţional în sectorul laptelui, din data de 24 martie până în 8 aprilie avem un număr de 2.900 de potenţiari beneficiari, din 21.000 existenţi la nivel naţional. E vorba de fermieri care pot beneficia de acel ajutor care se oferă pe sectorul laptelui, de la 240 de euro până la 2.900 de euro. Avem un aflux de 300-350 de fermieri zilnic, şi trebuie să gestionăm şi aceste cereri, să le preluăm, fiind foarte scurt termenul, şi totodată să facem faţă şi dosarelor pentru plăţile regulare pentru campania 2015, pentru a fi siguri că până la data de 8 aprilie ajung la modulul de calcul şi la autorizarea de plată. Sunt 14.000 de fermieri. Cei care au sector zootehnic în prima fază vor primi plata doar pe suprafaţa aferentă, iar ulterior, după data de 25 mai, li se vor calcula drepturile de plată pentru partea de zootehnie”, a subliniat directorul executiv al APIA Mureş.

    „Activitatea de preluare a cererilor pentru campania 2016 are loc în paralel cu cea de operare a celor pentru campania 2015. De la ora 8 la 16 fiecare funcţionar gestionează sau preia cererile fermierilor care vin să depună documentele pentru campania din 2016, şi după ora 16, în schimburi, se lucrează la activităţile anterior menţionate”, a conchis  Ovidiu Săvâşcă.

    Sursă: www.zi-de-zi.ro

    Foto: www.zi-de-zi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till