• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de capre Preoțescu: o afacere românească după o rețetă franțuzească

    Gabriela Gimbășanu -

    Mihai și Ioana Preoțescu au gândit valorificarea producției din ferma de capre altfel decât alți fermieri. Au ales să crească doar caprine din rasa Alpină Franceză aclimatizate în România și au mizat pe lactatele artizanale după rețete din Hexagon. Într-un cuvânt familia Preoțescu a mers împotriva curentului și a pus la punct în localitatea Dumbrăveni, comuna Balotești, județul Ilfov o fermă de familie în care bunăstarea animalelor are prioritate.

    Aventura familiei Preoțescu cu creșterea caprelor a debutat clasic: sătui de viața de la oraș, dar și pentru că și-au dorit ca copii lor să trăiască și să mănânce sănătos, în urmă cu 12 ani cei doi soți s-au mutat la țară. Câțiva ani mai târziu, pentru că și-au dorit să ofere micuților lactate proaspete în fiecare zi, au cumpărat două capre din rasa Alpină Franceză.

    ”În 2012 am achiziționat primele două capre din rasa Alpină Franceză. Așa ne-am întâlnit pentru prima data cu această rasă și caprele Fiona și Mimi încă se găsesc la noi în gospodărie. Atât eu cât și soția mea avem o formare în zona de medicină veterinară, nu suntem medici veterinari pentru că nu am finaliza studiile, viața ne-a purtat în altă direcție, dar dragostea pentru animale a rămas aceeași”, a declarat pentru Agrointeligența Mihai Preoțescu, crescătorul de capre din Dumbrăveni, județul Ilfov.

    capre din rasa Alpina Franceza

    Au plătit 250 de euro pentru o capră

    În urmă cu 4 ani, când au achiziționat primele exemplare din rasa Alpină Franceză, soții Preoțescu s-au oprit la această rasă nu pentru că este foarte productivă, ci pentru că au remarcat din prima gustul deosebit al laptelui.

    ”Căprițele pe care le-am luat la momentul respectiv aveau vârsta de 4 ani și erau aduse din Austria. Cred că atunci am plătit doar pentru un exemplar 250 de euro”, își amintește Mihai Preoțescu.

    Efectiv de 61 de capete din rasa Alpină Franceză

    Dacă la început soții Preoțescu au fost cuceriți de gustul laptelui, ulterior au remarcat că nu erau singuri, așa că au decis să investească într-o fermă de capre. Tocmai pentru a fi cât mai informați dar și pentru a îngriji cu trebuie animalele, cei doi au făcut numeroase vizite de documentare în ferme de familie din Franța.

    ”Fără iezii pe care îi avem, deținem un efectiv de 61 de căprițe, dintre care o parte capre pe lactație, o parte tineret format din căprițe care vor fi montate în toamnă și țapi de reproducție. Nu vorbim despre o fermă de capre, ci de o gospodărie care adăpostește câteva animale extrem de apreciate de noi. Nu ne dorim să creștem efectivul pentru că fiecare animal are nevoie de îngrijire specifică și trebuie să formezi o legătură cu animalul care îți bucură viața. Dacă am avea mai multe animale cel mai propabil am vorbi despre un număr, nu despre niște căprițe care se bucură de fiecare dată când îți aud glasul și care îți bucură inima atunci când le vezi fericite în curte sau adăpost”, a precizat crescătorul de capre.

    3,2 litri de lapte – media pe fermă

    Rasa Alpină Franceză prezintă avantajul unei producții însemnate de lapte, dar pentru că sunt abia la început, soții Preoțescu au o medie zilnică de 3,2 litri de lapte pe cap de animal.

    ”În momentul de față laptele vine de la două categorii de vârstă: avem prima dată laptele de la căprițele multipare, care sunt destul de puține. Vorbim aici despre capre care nu sunt la prima fătare și implicit cantitatea de lapte pe care o dau este substanțial mai mare. Iar a doua grupă este reprezentată de caprele primipare, care se află la prima fătare și la care producția de lapte este mai redusă. Din start avem un maxim și un minim de producție, o treime din producție vine de la multipare și restul de la primipare. Media pe fermă este la 3,2 litri pe cap de animal și pe zi. De departe, producția de lapte este principalul avantaj al acestei rase de caprine, dar nu neapărat cantitatea – pentru că nu asta am urmărit noi, cât este vorba despre calitate”, a explicat Mihai Preoțescu.

    Caprele franceze, pretențioase la mâncare

    Animalele de rasă sunt mai productive, dar sunt și mai sensibile decât o capră autohtonă. Dintre sensibilitățile rasei Alpină Franceză se remarcă cea la curenții de aer, la temperaturi scăzute și pretenții ridicate în ceea ce privește calitatea hranei.

    ”Când achiziționezi o Alpină Franceză trebuie să te asiguri că ea s-a născut și vine din părinți aclimatizați în România. Există niște diferențe de factori de mediu care influențează animalul și dacă provine din părinți de la noi din țară, capra este mult mai rezistentă. Totuși, ea nu mănâncă orice, ai nevoie de lucernă de bună calitate, care să nu fie mucegăită și să nu prezinte nici un fel de miros străin. Cerealele trebuie să fie și ele atent alese pentru că nu ai nici o șansă să mănânce capra cereale în care au stat șoareci”, a subliniat crescătorul de capre.

    hrana caprelor Alpina Franceza

    12.000 de euro pe an pentru mâncarea animalelor

    În ferma de capre Preoțescu totul se învârte în jurul animalelor. Animalele sunt răsfățate în fiecare zi cu muzică și sunt cu o rație furajeră care se păstrează tot timpul anului, compusă din lucernă, cereale, paie de ovăz și șrot de floarea soarelui achiziționate de la producătorii locali din județul Ilfov.

    ”Cumpărăm mai multe tipuri de cereale pe care le măcinăm ulterior la moara noastră, avem o instalație care face treaba asta. Rația furajeră este calculată după niște tabele, în funcție de necesarul animalului. În general stabilim componența după aceste tabele care ne indică clar cât porumb punem, câte triticale, cât ovăz și cât șrot de floarea soarelui să adăugăm în rație. Toate acestea se mixează, se macină și ajung în hrana animalelor. Cumpărăm din zonă, încercăm pe cât posibil să păstrăm aroma locală a produsului și nu vrem să aducem lucernă de la distanțe foarte mari, așa că identificăm în județul Ilfov tineri agricultori de la care cumpărăm ce ne trebuie. Hrana la nivelul unui an pentru efectivul nostru ne costă undeva la 12.000 de euro”, a mai spus micul fermier.

    loc amenajat pentru capre

    Fermă modernă realizată cu fonduri proprii

    Întreaga investiție efectuată în fermă a fost realizată din fonduri proprii, iar familia Preoțescu nu și-a propus să acceseze fonduri europene.

    ”Referitor la suma pe care am investit-o în acest proiect este foarte mare și nu aș vrea să o spun tocmai pentru că nu vreau să descurajez pe nimeni din cei care doresc să înceapă o fermă de capre. Un astfel de proiect, după modelul fermelor de familie din Franța a înghițit foarte mulți bani, vorbim despre un adăpost modern în care ținem animalele, despre o sală de muls de ultimă generație, un tanc de răcire, o încăpere în care pasteurizăm laptele și despre o sală unde facem și o procesare. Nu există nici un raționament economic care să justifice investiția pe care am făcut-o noi, aș zice că am mers pe un val de entuziasm și pasiune și nu ne-am putut opri”, se justifică producătorul de lactate de capră.

    300-350 de euro prețul unui ied de 3 luni

    Marea majoritate a animalelor din ferma familiei Preoțescu au fost fătate în România. Încurajați de rezultatele bune pe care le-au obținut în ceea ce privește reproducția animalelor, anul acesta este primul an în care vor scoate la vânzare iezi și ieduțe din producția proprie.

    ”Suntem deosebit de atenți când vine vorba despre încrucișări, ținem un registru de montă și fătări și încercăm constant să îmbunătățim și acest proces. Avem deja 4 generații de Alpină Franceză și am cumpărat țapii de reproducție veniți din Franța tocmai pentru a ne asigura că nu se va produce consangvinizarea. Anul acesta va fi primul an când vom vinde și ieduțe rasă pură Aplină Franceză. Prețul minim la care ne-am gândit să vindem ieduțele la vârsta de 3 luni este de 300 de euro, iar pentru tapi vorbim despre 350 de euro”, a vorbit Mihai Preoțescu.

    branzeturi din lapte de capra

    Producție de lactate în fermă

    Proiectul fermei de capre de inspirație franceză a fost bine gândit, astfel că familia Preoțescu a ajuns să producă lapte pasteurizat, dar și specialități de brânză cu mucegai nobil care pot face concurență ori când celebrelor brânzeturi franțuzești.

    ”Nu facem telemea de capră. Mergem către gusturi ceva mai rafinate în materie de brânzeturi. Brânzeturile sunt făcute după rețete franțuzești care au o interpretare proprie, tocmai de aceea au și denumiri proprii. Sortimentul de lactate pe care îl producem este restrâns și va rămâne așa. În momentul de față producem lapte pasteurizat la temperatură scăzută timp îndelungat, brânză tartinabilă iar din zona de brânzeturi cu mucegai nobil avem o brânză de formă cilindrică pe care am botezat-o ”Nor creț”, pentru că pe suprafața ei se dezvoltă o colonie de mucegai care arată ca niște mici onduleuri, de aici și denumirea. Un alt tip de brânză pe care îl producem este ”Turnul Vlăsiei”, vorbim despre un trunchi de piramidă care este acoperită cu un alt tip de mucegai și cu cenușă vegetală”, ne-a spus Mihai Preoțescu.

    familia Preotescu

    10 lei litrul de lapte pasteurizat

    În prezent ferma Preoțescu are la vânzare lapte pasteurizat la prețul de 10 lei litru, brânză tartinabilă la 400 de grame la prețul de 20 lei și Nor Creț – brânză maturată cu selecții de mucegai nobil, cu un preț ce variază între 15 și 35 de lei, în funcție de dimensiunea bucății de brânză.

    ”Există un interes foarte mare pentru produsele noastre, avem foarte mulți clienți din zonă care vor să mănânce altfel, sunt clienți care au călătorit, care s-au întâlnit cu produse similare undeva în Europa și sunt foarte bucuroși că le pot găsi aici. În principiu, oamenii vin și își ridică produsele de aici, încercăm să păstrăm relația directă. În general avem clienți din București și județul Ilfov”, ne-a vorbit familia Preoțescu.

    Planurile de viitor ale celor doi soți sunt axate mai mult pe ideea de a lăsa ceva în urma lor și mai puțin pe obținerea de profit. În acest sens, pe termen lung, Mihai Preoțescu își propune să devină o sursă bună de animale de rasă și o sursă de informare pentru cei care doresc să investească într-o fermă de capre din rasa Alpină Franceză.

    Foto: www.preotescu.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!