Cele trei condiții esențiale pe care trebuie să le îndeplinească un fermier pentru a produce sămânță pentru Pioneer
Gabriela Gimbășanu -Producerea de sămânță pentru o mare companie așa cum este Pioneer ar putea însemna soluția salvatoare pentru fermierii români care aplică o tehnologie performantă. Pentru a ”pune mâna” pe un astfel de contract, însă, agricultorii trebuie să îndeplinească trei condiții obligatorii: să facă tehnologie, să poată pune la dispoziție un lot de cel puțin 20 de hectare irigate și, cel mai important, să fie serioși!
Cuvântul de ordine care definește parteneriatele dintre fermieri și firmele producătoare de sămânță este seriozitatea. Compania Pioneer colaborează în prezent cu 100 de fermieri din România pentru loturile de hibridare, agricultori selectați în funcție de suprafața cultivată, de tehnologia aplicată și de performanțele înregistrate. Ca regulă de bază, fermierul care alege să producă sămânță pentru Pioneer trebuie să aloce o suprafață mai mare de 20 de hectare și să dispună de sistem de irigații pentru lotul de hibridare stabilit prin contract. În general, suma de bani pe care fermierul o primește pentru sămânța produsă pe propriul teren este confidențială, dar este net superioară față de cât ar câștiga la o cultură comercială.
Marian Antoniu, directorul de producție al companiei Pioneer România, a explicat pentru Agrointeligența care sunt criteriile după care compania își alege fermieri cu care colaborează pentru producerea de sămânță, dar și cum se construiește acest parteneriat care are ca scop asigurarea unui câștig superior de ambele părți.
Pioneer produce sămânță de porumb, floarea soarelui și soia
În România, compania Pioneer a ales să producă sămânță pentru trei culturi: porumb, floarea-soarelui și, începând de anul trecut, și soia.
”Producem sămânță de porumb, floarea-soarelui și, pe o suprafață destul de mică, și soia. Capacitatea stației de procesare sămânță de la Afumați pentru cultura de porumb este destul de mare, cel mai mult am produs 1,6 milioane de saci, echivalentul de pe cea mai mare suprafață cultivată într-un an – 12.000 de hectare de loturi de hibridare cu porumb. La floarea-soarelui cel mai mult am produs undeva la 250.000 de unități și cea mai mare suprafață cultivată a fost de aproape 2.000 de hectare de loturi de hibridare. La soia am început de anul trecut și am înregistrat o reușită pe o suprafață de 200 de hectare, iar anul acesta mergem mai departe și ne propunem să mărim suprafața cultivată cu soia pentru sămânță”, a declarat pentru Agrointeligența Marian Antoniu, directorul de producție al companiei Pioneer România.
Colaborează cu fermierii din sud-estul țării
Loturile de hibridare ale companiei sunt localizate în foarte multe județe ale țării, plecând de la Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea, Neamț, Botoșani sau Iași. Pioneer recunoaște că a optat mai ales pentru fermieri care fac agricultură în partea de sud-est a țării și care sunt mai aproape de locul de procesare.
”Încercăm să lucrăm cu cei mai buni fermieri, iar scopul nostru final este să producem cea mai bună calitate la sămânță. Am ales să colaborăm doar cu fermierii din sud-estul țării pentru că noi mergem la recoltat și în principiu, încercăm să fim cât mai aproape cu produsele noastre de stația de procesare. Nu ne-am dus mai departe cu loturile de hibridare pentru că, așa cum știți, recoltăm în știuleți și durata, timpul pe care trebuie să-l petreacă porumbul verde în camion trebuie să fie cât mai scurtă. Infrastructura din România nu este suficient de mulțumitoare ca să ne facă să ne ducem spre alte zone, dar au fost ani când colegii noștri din Ungaria au avut loturi de producere sămânță cu fermieri din Timișoara”, a spus directorul de producție.
Întreg procesul este supraveghat de un inginer agronom
În baza contractul semnat cu firma producătoare de semințe, fermierul se angajează să semene formele parentale puse la dispoziție de companie și să respecte întocmai recomadările inginerului agronom care asistă agricultorul în procesul de producere a sămânței.
”Ținta noastră este să lucrăm cu cei mai buni fermieri, care aplică cel mai înalt nivel de agrotehnică, pe suprafețe irigate, pentru că irigația în agricultură reprezintă garanția profitului. În general, agricultura fără un sistem de irigații este loterie pură. Pentru producerea de sămânță avem un contract de prestare servicii cu fermierii noștri și în baza acestui contract ei se obligă să semene formele noastre parentale sub supravegherea directă a unui inginer agronom care este angajatul Pioneer. Acest inginer supraveghează toate etapele din perioada de vegetație, astfel încât la final să obținem produsul pe care ni l-am propus. Practic, aducem formele parentale, le semănăm conform tehnologiei, castrăm la timp astfel încât reușita să fie de 100%”, a explicat Marian Antoniu care este relația care se stabilește între fermierul care produce sămânță și companie.
Fermierul este ajutat cu mașini mecanice de castrat
Castrarea porumbului este o operațiune extrem de dificilă ce se realizează în loturile de hibridare, tocmai de aceea, pentru reușita ei, compania Pioneer pune la dispoziția fermierilor 40 de mașini de castrare mecanică.
”Fermierii sunt cei care realizează operațiunea de castrare a porumbului, noi îi ajutăm pe fermieri noștri cu cele 40 de mașini de castrat pe care le operăm cu oamenii noștri din stații. În perioada de vegetație mergem cu ei în câmp la agricultorii care au nevoie de ajutorul nostru. Răspunderea pentru puritatea genetică finală aparține fermierului. Dacă intri la castrat chiar și cu o zi mai târziu, riști să pierzi tot. În lotul de hibridare, chiar dacă ai făcut o trecere mecanică, mai trebuie să vii să faci ceva treceri manuale pentru reușita operațiunii de castrare”, a mai spus directorul de producție al companiei Pioneer.
Câștigul este net superior față de o cultură obișnuită
Avantajul fermierilor care aleg să producă sămânță pentru compania Pioneer este semnificativ.
”Producerea de sămânță este regina culturilor și presupune un risc mult mai mare decât ceea ce înseamnă o cultură comercială. La cultura comercială, chiar dacă ai o tehnologie proastă, într-un an bun poți face 5.000 kg de porumb la hectar. În schimb, la lotul de hibridare, dacă ai ratat niște etape tehnologice, câștigul poate fi zero, în condițiile în care inputurile pe care le bagi sunt foarte valoroase. Dacă nu stăpânești foarte bine procesele agricole și tehnologia în general, este bine să stai departe de asta. Încercăm să facem un parteneriat, un business cu producătorii noștri așa încât și ei să câștige, dar să câștigăm și noi ca și companie. Noi vrem să facem sămânța pe care am bugetat-o și ei să câștige banii promiși în momentul în care au semnat contractul cu noi”, a adăugat reprezentantul companiei.
Riscul asumat este mai mare decât la o cultura clasică
Cu cât investești mai mult în tehnologia de producere de sămânță, cu atât producția este mai mare și, implicit, câștigurile sunt mult mai substanțiale. Cu toate acestea, riscurile asumate sunt mult mai mari decât în cazul unei culturi clasice.
”La lotul de hibridare totul este important, trebuie să pregătești bine terenul, să ai grijă să păstrezi apa din primăvară în sol, semeni cât mai rapid ca să nu ajungi în perioada de înflorit cu căldurile mari care îți pot afecta semnificativ polenizarea. Dacă faci acești pași tehnologici, câștigul este absolut semnificativ și nu se compară sub nici un aspect cu o cultură comercială, este mult mai avantajoasă, dar și riscul asumat este mult mai mare”, atrage atenția Marian Antoniu.
Pioneer colaborează cu 100 de fermieri cu suprafețe între 20 și 600 ha
Pioneer lucrează în acest moment cu 100 de fermieri, iar numărul acestora poate oscila în funcție de an și obiectivele pe care și le fixează compania pe ceea ce înseamnă segmentul de producere sămânță.
”Criteriile după care ne alegem noi fermieri sunt seriozitatea, productivitatea, modul în care colaborăm. Încercăm să lucrăm cu fermierii cei mai buni și în general contractele pentru producerea de sămânță sunt semnate pentru suprafețe cuprinse între 20 și 600 de hectare. Nu avem reguli clare, singurul criteriu este performanța. Alegerea unor producători foarte buni este cheia succesului. Productivitatea este foarte importantă, dar în afară de cantitate, avem nevoie și de calitate exprimată în puritate genetică. Deși anul trecut a fost unul dificil, am reușit mereu să avem producții foarte bune, unde încercăm să fim cât mai constanți”, a declarat pentru Agrointeligența Marian Antoniu, directorul de producție al companiei Pioneer România.