• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 1.630 euro/ha – cea mai mare subvenție pe care APIA o plătește pentru o cultură agricolă din România. Vezi clasamentul!

    agrointeligenta.ro -

    De fapt, aproape 1.630, pentru că vorbim despre 1.629,0748 euro/ha este suma la care pot spera fermierii români care au înființat culturi agricole și au bifat la APIA, în cererea unică pentru 2015, în dreptul unei anumite plante aducătoare de plată-unică record.

    Culturile agricole pentru care APIA plătește cele mai mari subvenții agricole în anul de cerere 2015 nu sunt lipsite de capcane. Au nevoie de o tehnologie aparte dar, la final, dacă se obține producție bună, nu doar banii de la APIA sunt mulți, ci și cei încasați de la procesatori.

    Ce va cântări foarte mult la plata pe suprafață va fi sprijinul cuplat pentru anumite culturi agricole. Se știe că printre cele care de ani buni se bucură de o atenție deosebită din acest punct de vedere este sfecla de zahăr care continuă să fie o cultură agricolă care beneficiază subvenții mari la hectar. 600 de euro se plătește la hectar doar ca sprijin cuplat, sumă la care se aduagă SAPS, ANT și, posibil plata pe înverzire și celelalte scheme – cea pentru tineri fermieri și plata redistributivă. În total, se poate ajunge ca de pe un hectar cultivat cu sfeclă de zahăr, subvenția încasată pe anul 2015 să ajungă la 829,0748 euro/ha.

    Plățile directe sunt următoarele:

    • schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum de 79,7392 euro/ha;
    • plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;
    • plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha;
    • plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha.
    Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro/ha.

    Subvenția maximă (fără sprijin cuplat) se plătește pentru suprafețe peste 5 ha și până în 30 ha inclusiv lucrate de fermieri până în 40 de ani:
    SAPS+ANT+ Înverzire + Redistributivă (II) + Tineri = 79,7392 +19,1942+59,1277+51,0789 + 19,9348 =229,0748 euro/ha

    Potrivit unor calcule făcute anul trecut pentru Agrointeligența de Laszlo Becsek, cultivator de sfeclă de zahăr din localitatea Bod, județul Brașov, venitul mediu de pe un hectar de sfeclă de zahăr este de 8.000 de euro, din care 4.000 sunt însă cheltuieli, o parte amortizate de subvenție. Chiar și așa, profitul rămâne unul foarte bun în contextul în care în UE încă mai funcționează cotele de zahăr și producătorii vechi au contracte cu fabricile de procesare, putând să facă și dovada valorificării la APIA.

    Cartoful de sămânță este o altă cultură cu subvenție record care poate să ajungă – cu un sprijin cuplat de 960 euro/ha și cu toate plățile cumulate, până la 1.189,0748 euro/ha.

    Un pic mai puțin se plătește pentru cartoful timpuriu, unde sprijinul cuplat pe hectar este estimat la 700 de euro, deci, dacă un fermier totalizează toate schemele de sprijin, se poate încadra la o plată pe hectar de 929,0748 euro/ha.

    În cazul roșiilor de câmp pentru procesare – o cultură pretențioasă și ea, tot cu condiții stricte de eligibilitate, sprijinul cuplat se anunță de 1.400 de euro/ha, subvenția totală putând ajunge până la 1.629,0748 euro/ha.

    Soia – subvenție mai mică, beneficiu dublu

    Și, totuși, deși aceste culturi primesc ceva mai mare subvenție, fermierii sunt atrași de o alta care, deși are sprijin cuplat mai mic, îi ajută pe agricultori și scape și de bătaia de cap cu condițiile pentru pachetul de înverzire.

    ”Cam tot această cultură – sfecla de zahăr a rămas în capul listei. A mai crescut suprafața, dar am văzut că foarte mulți s-au îndreptata cum către soia. Și la soia avem sprijin cuplat de 325 euro suplimentar la hectar la cei care bifează, solicită sprijin cuplat. Este o cultură cu două beneficii: una pentru că îndeplinesc și acea condiție la zona de interes ecologic (ZIE), deci participă la calcul suprafețelor pentru înverzire, și, a doua, că în anumite condiții care sunt ușor de realizat – și mă refer aici la 1.300 kg/ha producție de soia, contract de comercializare, contract cu un procesator sau pe baza unor fișe de bonuri de consum că soia este valorificată în fermă, beneficiază suplimentar de această sumă de 325 de euro la hectar”, a declarat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, într-un interviu acordat Radio Mureș.

    APIA urmează să demareze plățile pe suprafață de vineri, 8 aprilie și ele trebuie finalizate până pe 30 iunie, incluzând și sumele pentru sectorul zootehnic.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial