Noua Lege a cooperativelor, adoptată la Senat. Ce scutiri de taxe sunt prevăzute pentru fermierii care se asociază?
Roxana Dobre -Noua Lege a cooperativelor din România, mai exact o serie de modificări la Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, au fost adoptate săptămâna aceasta la votul final din Senatul României.
77 de senatori au votat luni propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia. Un punct important este acela că întreprinderile individuale şi familiale pot fi membrii unei cooperative agricole.
După cum a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, se are în vedere scutirea de la plata impozitului pe venit a microîntreprinderilor membre ale unei cooperative agricole, scutirea de la plata impozitului pe proprietate a bunurilor mobile a membrilor cooperatori, precum şi asupra mijloacelor de producţie în condiţiile în care acestea sunt exploatate în cadrul cooperativei.
”În plus se are în vedere reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate pentru cooperativele nou înfiinţate, de asemenea pentru următorii cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Constituirea cooperativelor agricole având ca obiect de activitate aprovizionarea, exploatarea, producţia, precum şi procesarea în sistem integrat constituie un alt obiectiv al actului normativ”, a explicat Botănoiu pentru Agerpres.
Modificările la Legea cooerației agricole vor merge mai departe la dezbatere în Camera Deputaților urmând să obțină votul final de la deputați. Legea va intra în vigoare doar după promulgarea de către Președintele României și publicarea ei în Monitorul Oficial.
Iată forma adoptată în Senatul României pentru noua Lege a cooperativelor-PDF