Fermieri de succes

Mihai Anghel: “Am pierdut 20 milioane de euro cu seceta asta”

Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, unul din cei mai mari agricultori din România, a declarat pentru agrointel.ro că seceta i-a distrus circa 10.000 de hectare de porumb şi floarea soarelui.
Numai la cele două culturi pierderile se ridică la aproximativ 20 milioane de euro. Agricultorul exploatează circa 25.000 hectare de teren agricol, dar are afaceri şi în viticultură.

Iată ce a răspuns Mihai Anghel la întrebările agrointel.ro:

În ce măsură seceta v-a afectat culturile de porumb şi floarea soarelui?
Este dezastru în toată Oltenia. N-a mai plouat din luna mai. Din cauza secetei, am pierdut 10.000 hectare de porumb şi floarea soarelui care au fost calamitate în totalitate, ceea ce înseamnă pagube de aproximativ 20 milioane de euro. Dacă nu plouă, n-o să putem să lucrăm pământul în perioada următoare. Nici nu putem iriga, pentru că nu există sisteme de irigaţii, suntem la mila Domnului.

Ce producţie de grâu aţi avut în acest an? Unde o să-l vindeţi?
Nici nu ştiu din ce s-a făcut grâul în acest an. Am avut semănate 13.000 de hectare, de pe care am obţinut o medie de 5,5 tone la hectar, grâul fiind de o calitate foarte bună. Preţul a crescut foarte mult în ultima vreme, acum grâul se vinde la fermier cu 1 leu kilogramul, dar mai este loc de creştere. De obicei vând grâul în ţară, dar dacă va fi o conjunctură bună la export, de ce să nu-l vând în afară?

Ce capacitate de stocare a cerealelor aveţi în prezent?
Am mai cumpărat nişte silozuri recent. Am mărit astfel capacitatea de depozitare cu 70.000 de tone până la 450.000 de tone.

Seceta s-a făcut simţită şi în viticultură?
Din păcate, am probleme şi cu viţa de vie, care este calamitată în proporţie de 80-90%. Am avut temperaturi scăzute în iarnă, a fost ger năpraznic, iar apoi a venit seceta, fenomene care au afectat via.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Salutare,

  O sa comentez daca imi permiteti, primele 3 raspunsuri.

  Al 2lea rasp il inteleg, ca de, tre’ sa faca omul profit.
  Al 3lea rasp ii da cu muci primului rasp.

  Bai bine domnule agricultor, bani de irigatii nu aveti dar va mariti capacitatea de depozitare?
  Cum dracu vine asta? Credeti ca doar prin rugaciuni o sa faceti recolta bogata? Ala de sus ti-a dat pamantul si semintele, de ploaie mai ocupa-te si tu, nu astepta sa vina tot de sus. Pune dracu niste tevi, angajeaza 2-3 parliti de pandari cu 600ron pe luna sa le pazeasca si-o sa-ti creasca afacerea. Tu mergi tot pe idea ca trebuie sa astepti sa vina totul de sus.

  Iti doresc sa ai pierderi in continuare, sa te chinui cu afacerile tale si sa clachezi cand jud. Dolj o sa fie un simplu desert. Dupa atata chin, ploaia sa-ti curete fata si ochii, sa-i deschizi si sa-ti dai seama cat rahat ai papat in astea 3rasp de mai sus.

Scrie un comentariu