Subvenții APIA: Cei 325 euro/ha la soia și 55 euro/ha la lucernă NU intră în prima tranșă de plăți! Când se achită sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal?
Roxana Dobre -Directorul general al APIA, Ioan Merca, a declarat pentru Agrointeligența că, de mâine, vineri – 8 aprilie, va începe autorizarea la plată a agricultorilor. Este vorba de o primă tranșă de care vor beneficia 458.000 de fermieri care au bifat în cererea unică schemele de bază fără sprijinul cuplat.
Acesta din urmă nu poate fi plătit pentru că APIA nu poate să autorizeze alte scheme la plată fără să aibă autorizarea plății unice pe suprafață.
”Într-adevăr, așa cum am precizat, începem plățile în data de 8 aprilie. Nu aș spune că schemele de bază sunt mai simple, ci începem cu acestea într-o ordine firească. De exemplu, nu putem începe să autorizăm alte scheme, fără să avem autorizată schema de plată unică pe suprafață. De asemenea, vreau să îi asigur pe fermieri că eforturile noastre sunt constante și că vom începe să autorizăm și celelalte scheme de plata în decursul lunii mai. Cea mai mare parte dintre ele sunt scheme noi, pentru care, în conformitate cu legislația în vigoare, fermierii au depus o serie de documente privind producțiile realizate. Ma refer aici în special la schemele de sprijin cuplat. Așadar, facem tot ce ne stă în putință ca fermierii să aibă banii în conturi pentru toate schemele de plată din cererea unică, până la 30 iunie”, ne-a declarat Ioan Merca, directorul general al APIA.
În ceea ce privește plățile pentru care fermierii mai au de așteptat, este vorba și de schema de înverzire, circa 59 de euro la hectar. Această plată le-a dat bătăi de cap funcționarilor APIA pentru că sistemul a generat erori de condiții artificiale. Banii ar urma să intre în perioada imediat următoare. De asemenea, și plățile pentru sprijinul cuplat, agromediu, zone defavorizate și cultura ecologică mai au de așteptat acestea urmând să fie finalizate la finele lunii aprilie, respectiv în mai. Plățile pentru zootehnie, sprijinul cuplat și ANT, urmează să intre în conturile fermierilor după data de 25 mai.
Citiți și: Subvenții APIA: 458.000 de fermieri – la plată de MÂINE. Iată SCHEMELE pentru care se virează primii bani din subvenția pe 2015
Fermierii care au aplicat în anul de cerere 2015 pentru sprijinul cuplat la lucernă și soia au avut ca termen-limită 31 martie ca să prezinte la APIA martie documentele doveditoare. În caz contrar, deși au depus la APIA cererea unică în 2015 și au optat pentru sprijinul cuplat, nu vor intra la plată fără documentele justificative.
Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă nu este de neglijat și anume 55 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020.
În ceea ce privește cultura de soia, sprijinul cuplat vehiculat este de 325 euro/ha,acesta putând fi modificat în funcție de numărul de hectare eligibile în 2015. Calculele fermierilor ar putea fi date peste cap tocmai de marele lor interes pentru soia. Astfel, sprijinul cuplat pentru această cultură fusese negociat cu fermierii la o suprafață cultivată la nivel național de 79.800 de hectare.
Fermierii pot încasa sprijin cuplat pentru diferite culturi agricole aflate în dificultate și pentru care până în prezent sunt disponibile doar cuantumuri estimate:
Soia – 325 euro/ha
Lucernă – 55 euro/ha
Mazăre și fasole boabe pentru industrializare – 180 euro/ha
Cânepă – 194 euro/ha
Orez – 450 euro/ha
Sămânță de cartof – 960 euro/ha
Cartoful timpuriu – 700 euro/ha
Hamei – 500 euro/ha
Sfeclă de zahăr – 600 euro/ha
Tomate pentru procesare – 1.400 euro/ha
Castraveți pentru procesare – 500 euro/ha
Legume în sere – 6.200 euro/ha
Legume în solar – 3.000 euro/ha
Momentan Guvernul a aprobat în ședință doar cuantumurile schemelor de bază și anume:
• schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum de 79,7392 euro/ha;
• plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;
• plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha;
• plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha.
Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro/ha.
Fondurile totale alocate însumează 1,235 miliarde euro, din care plățile directe din FEGA reprezintă 1,107 miliarde euro, iar 127,95 milioane euro constituie plafonul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT 1) care se alocă de la bugetul de stat.
Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.
Foto: i.guim.co.uk