Fermier din eșantionul de control al APIA: Teledetecția m-a lăsat cu subvenție mai mică!
agrointeligenta.ro -Rezultatele controalelor prin teledetecție par să fi dat peste cap calculele unor fermieri care spun că ce s-a văzut din zbor nu ”bate” cu cererea lor depusă la APIA și, cel mai important, cu ce au avut ei ca și cultură în câmp.
Fermieri – cu suprafețe măricele care au intrat anul acesta în eșantionul de control spun că nu știu dacă vor încasa integral plata pe înverzire, o schemă care nu a intrat în prima tranșă de autorizări la plată.
”Undeva în județul Brăila unde am eu terenul, satelitul care a făcut recunoașterea culturilor, așa numita teledetecție a confundat mazărea cu lucernă, nu a identificat grâul în cultură absolut deloc porumb confundat cu vii. Rezultă că la sfârșitul așa-zisului APIA lucrează la foc continuu, din totalul de suprafață am avut eligibil 40% din suprafață și după consultarea cu inginerii APIA au mai adăugat 10% din culturi. Rezultă că anul acesta o sa iau mult mai puțini bani pe subvenție decât în anii trecuți”, ne-a transmis unul dintre agricultorii afectați de rezultatele controlului prin teledecție.
Agricultorul care ne-a semnalat problema pe care o are el și alți fermieri din Brăila a arătat că dilema lui este legată de ce plătește la ANAF – adică achită pentru suprafața însămânțată sau pentru ce APIA consideră a fi suprafața eligibilă pe care primește subvenția?
Despre astfel de situații, fermierul Laurențiu Baciu din județul Bacău nu a auzit punctual, dar nu exclude posibilitatea ca ele să se întâmple. Vina ar putea fi și împărțită întrucât, spune președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, când beneficiarii sunt chemați la APIA, ei trebuie să discute cu funcționarii și, dacă nu se ajunge la un consens, să le ceară acestora să facă verificări în teren.
”Nici un fermier nu mi-a semnalat astfel de probleme, dar dacă fermierul din Brăila s-a confruntat cu asta, totul este posibil. Nu exclud posibilitatea confruntării cu astfel de erori, pentru că personal nu mai am încredere în multe instituții ale statului, în mod special în APIA. Au fost foarte multe probleme cu soft-ul și este posibil ca și teledetecția să fi avut problemele ei. În mod cert în momentul în care cei de la APIA județean au fost semnalați cu privire la aceste probleme, era necesară deplasarea lor în teritoriu pentru a vedea clar care este distribuția culturilor. Trebuia făcut controlul în fermă”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. În afară de verificarea în teren, o altă posibilitate de a proba cultura de mazăre sau de lucernă rămâne documentația ce trebuia depusă pentru încasarea sprijinului cuplat și care indică, pe lângă valorificarea producției, și cantitatea recoltată!