• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cerealele în hrana iepurilor – de la beneficii la riscuri

  agrointeligenta.ro -

  Hrănirea corectă a iepurilor este preocuparea oricărui crescător, iar cei cu experiență știu că un aport echilibrat de cereale în nutriția urecheaților poate ajuta la o creșterea mai rapidă în greutate.

  Cerealele sunt mai ușor de asimilat decât suplimentele proteice sau făina de oase. Grânele le pot oferit iepurilor necesarul de lipide, glucide și proteine atunci când legumele și fânul nu îi ajută să ia în greutate pe cât ar trebui.

  Ovăzul este cereala cea mai indicată pentru hrana iepurilor întrucât nu duce la acumularea grăsimii viscerale în exces, așa cum se întâmplă dacă urecheaților li se dă orz sau porumb. Nu se recomandă nici prea mult grâu, care le provoacă balonări. Ideal este un amestec din cereale, iar esențial într-o astfel de dietă este ca animalelor să nu le lipsească apa potabilă proaspătă. Sub aspectul unui raport general, cerealele pot reprezenta circa 20% din hrana obișnuită a iepurilor!

  Dacă doriți să hrăniți iepurii cu cereale, ele ar trebui preparate înainte. Astfel, deși mulți preferă să le administreze direct, ca grâne uscate, adică în formă crudă, crescătorii cu experiență optează să toace orzul care este dur și greu de digerat. Și porumbul trebuie zdrobit, după care se opărește cu apă fierbinte.

  Doar ovăzul și grâul se pot da iepurilor fără a fi umezite sau tocate întrucât sunt mai ușor de mestecat, în timp ce un festin real pentru animale ar reprezenta grâul încolțit say orzul încolțit.
  De precizat că iepurii nu mănâncă tărâțe, orez sau terciuri. Se interzice și pâinea din făină albă de grâu, din făină neagră sau chiflele cu drojdie care pot produce o creșterea a cantității de mucus în tractul digestiv și activează fermentația.

  Opărirea cerealelor

  Amestecul din cereale se pune într-un vas, lăsând 10 cm până la margine. Pe deasupra se toarnă apă clocotindă și se pune o lingură de sare. După ce se amestecă, se acoperă cu un capac și se lasă pentru 5-6 ore. Cantitatea de cereale puse la opărit depinde de numărul de capete din gospodărie.

  Rațiile de cereale în hrănirea iepurilor

  Nu toți iepurii trebuie să primească aceeași cantitate de cereale. Cei tineri vor primi un amestec de din jumătate de porție de grâu și restul, părți egale de porumb și orz. Iepuroaicelor în lactație li se dă ovăz și orz în proporție egală, iar masculilor în timpul împerecherilor le revine un amestec de un sfert de grâu și trei părți de ovăz.

  Cerealele uscate sau umezite sunt cele mai indicate pentru rozătoare. În timpul gestației el recomandă ca femelelor să li se dea ovăz integral sub formă uscată, iar înainte de împerechere sau fătare orz mărunțit. Puilor capabili să mănânce singuri li se dă ovăz opărit, după care puțin orz. Ar fi bine ca grânele să se introducă în alimentația tinerelor rozătoarelor în timpul verii. Porumb tocat pot consuma doar după ce au împlinit patru luni. Masculii maturi, de peste 6 luni, au voie să mănânce amestecuri uscate din ovăz, orz și puțin porumb la fiecare masă.

  Sursa: Agrobizes.md, Zoohoz.ru


  Te-ar mai putea interesa

  Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct O nouă piață de export pentru oierii români! Șeful ANSVSA a făcut anunțul! Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă Oi hrănite cu banane – ideea inedită a unui cioban român care a rămas fără iarbă pe pășune Bocarp – capra cu gust de vacă. Prima rasă românească de capre pentru producția de carne

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE