Fermierii au fost mințiți! Director din APIA explică modul în care fermierii pierd bani dacă n-au respectat TOATE condițiile la plata pe înverzire
Gabriela Gimbășanu -Înverzirea a fost subiectul fierbine al discuțiilor din cadrul conferinței APIA. Nicolae Horumbă, director adjunct în cadrul APIA a fost cel care a încercat să facă lumină în ceea ce privește plata pe înverzire. Se pare că totul pare pus la punct și în câteva săptămâni fermierii vor primi și banii din schema de înverzire.
Așa cum Agrointeligența a semnalat, mulți fermieri au fost informați anul trecut de către oficiali din MADR și ulterior de funcționarii APIA că acele condiții stricte pentru a încasa sumele aferente schemei de înverzire nu se aplică decât din anul de cerere 2017, urmând ca până atunci să fie tolerate abateri, ca o perioadă de acomodare la noile plăți. De fapt, acum se dovedește că fermierii care au ignorat normele plății pe înverzire vor lua mai puțini bani decât cei care au ținut cont de toate cererile acestei scheme din subvenția APIA pe suprafață.
”În ceea ce privește primirea plăților pentru înverzire, vreau să vă spun că facem tot posibilul să finalizăm testările pe calculul plăților în așa fel încât să facem plățile cât mai repede cu putință. Nu stiu dacă lucrurile se vor termina săptămâna asta sau viitoare, sau peste două săptămâni nu știu exact. Deocamdată sunt testări, verificări în așa fel încât calculele să fie făcute corect. În ceea ce privește modul în care vor fi plătiți fermieri, referitor la faptul că ei și-au realizat sarcinile privind înverzirea, sau nu”, a declarat în cadrul conferinței Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.
Potrivit directorului general adjunct APIA, vineri a apărut ordinul privind sistemul de sancțiunile, pe baza căruia se fac plățile pentru înverzire.
”După cum știm înverzirea are trei componente: menținerea pajiștilor, diversificarea culturilor și ZIE. Știm că este o problemă la ZIE pentru fermieri, ce trebuie să știe femieri foarte important este că în 2015-2016 nu se aplică sancțiuni, în schimb calculul făcându-se la suprafața de teren arabil pe care el o are în fermă și pentru care trebuia să respecte înverzirea, se face un calculul care face diferența între ceea ce ar fi trebui el să realizeze ca suprafață și față de ceea ce a realizat și conform regulamentului se aplică o reducere de jumătate. Dacă, de exemplu, a avut o sarcină de 5% și a realizat 3%, pentru o suprafață de 100 de hectare total arabil, nerealizarea practic se contorizează în suprafața arabilă, luându-se în calcul numai jumătate ca reducere a plății. Așa arată în câteva cuvinte simple pentru că actul legislativ este mult mai complicat, foarte greu de reprodus. Regulamentul nu este foarte simplu, dar modalitatea de calcul va fi implementată”, a explicat Nicolae Horumbă.
Care este diferența între sancțiune administrativă și penalități?
O altă problemă care crează confuzii este cea legată de sistemul de sancțiuni.
”Trebuie să facem diferența între ceea ce înseamnă sancțiune aplicată fermierului și ceea ce înseamnă reducerea plății. Regulamentele vorbesc de două concepte total diferite, reducerea fiind plata la ceea ce el a realizat, iar sancțiunea, fiind una administrativă, se aplică din cauza faptului că nu își realizează sarcinile. Sancțiunea administrativă merge pe același principiu ca cele aplicate la SAPS. Dacă este o vorba de o supradeclarare până la 3% se aplică porcentul care este, peste 3% și până la 20% se aplică dublul diferenței, dacă are peste 20% este eliminat de la plata respectivă, peste 50% intră în sacnțiuni multianuale”, a mai spus reprezentantul APIA.