• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul unde APIA abia VINERI a început procesarea cererilor unice pentru plata fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Conducerea APIA a anunțat ieri că agenția de plăți a autorizat la plată deja 613.692 cereri unice în sumă totală de 200 de milioane de euro. Fermierii au început să își primească deja banii în unele județe dar ”marele absent” dintre schemele anunțate de APIA a fost Ajutorul Național Tranzitoriu în cuantum de 19,1942 euro/ha, adică 84,7922 lei/ha. Deci, agricultorii au primit doar două scheme și anume SAPS și Plata Redistributivă, adică 374 lei dacă lucrează până în 5 hectare sau 577 lei dacă lucrează peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv.

    Printre zonele ”codașe” sunt însă și județe unde, după cum ne-au scris fermierii, funcționarii APIA de abia s-au apucat de procesarea cererilor. ”În județul Argeș de abia de vineri 8 aprilie se apucă să proceseze cererile. Am sunat la APIA și mi-au spus că de abia după 15-20 vor trimite la plată. Deci dacă era după declarațiile ministrului trebuia să am deja banii în cont”, ne-a sesizat Carmen Lazăr din județul Argeș.

    Reporterii Agrointeligența au ridicat această problemă la conferința pe care conducerea APIA a ținut-o ieri la sediul din Capitală al instituției. ”Sunt județe sigur că da. Dar ce să vă spun, mai sunt și colegi ”glumeți” printre ei, aceștia sunt. Când gestionezi 4800 de oameni vă dați seama că sunt tot felul de caractere”, ne-a declarat ieri, Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    S-a găsit vreun vinovat pentru întârzierea plăților?

    Ministrul Agriculturii anunța în luna decembrie că se vor căuta vinovați la APIA petru întârzierea plăților și implicit vor cădea capete. ”Nu trebuie să căutăm vinovați! În momentul în care căutăm vinovați nu poți să mergi mai departe. Noi încercăm să găsim soluții ca să putem merge mai departe astfel încât în 30 iunie 2016 să reușim să facem toate plățile”, a declarat ieri Ioan Merca, directorul general al APIA.

    Fermierii care au depus cererea unică anul trecut au așteptat data de 8 aprilie cu nerăbdare pentru a încasa banii de la APIA. Mulți dintre ei, așa cum ne-au relatat în numeroase mesaje primite la redacție, au lăsat suprafețe importante de teren nelucrate pentru că nu au avut putere financiară să înceapă campania de primăvară. ”Fermierii români, mai ales cei mici, nu cred că stau în 200-300 de euro cât le plătește APIA anual pe hectar”, spunea recent ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

    Probabil că are dreptate ministrul dar oamenii și-au programat banii încă din toamnă când trebuia să primească avansul și de atunci asemeni unor piese de domino planurile lor au fost date peste cap. În prezent au ajuns în situația să fie amenințați de firmele de utilități că li se taie lumina sau că vor rămâne fără apă. Mai grav, plătesc dobânzi destul de mari la credite pe care le-au făcut pe baza adeverințelor de la APIA, documentele ce aveau menirea să îi ajute până când primesc subvențiile! Acum primesc dobândă aproape o jumătate de an în loc de 2 luni așa cum primiseră promisiuni inițial (prima lună vehiculată pentru începerea plăților a fost februarie). Să sperăm că anul 2016, este doar unul ”de sacrificiu” așa cum l-am numit noi iar principalul ”vinovat” este noul PAC, cel care a dat peste cap planurile APIA și a complicat lucrurile. Fermierii nu vor uita ușor acest an de grea încercare! Și cu siguranță nici noi…


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!