Burse şi preţuri

Preţul zahărului ar putea să crească în următorii ani

Preţul zahărului ar putea să crească în anii ce urmează ca urmare a deciziei autorităţilor braziliene de a nu mai taxa producţia de trestie de zahăr destinată producerii de bio-etanol.

Brazilia este cel mai mare producător de trestie de zahăr din lume – acontând o treime din producţia globală de 168 de mii de tone metrice – evoluţiile acestei ţări, atât sub aspectul mersului recoltei cât şi al politicilor din domniu, fiind decisive pentru evoluţiile internaţionale.

Decizia autorităţilor braziliene vine după ce Petrobras, cea mai mare companie petrolieră din ţară, a anunţat la începutul lui ianuarie majorarea preţurilor la pompă, prima decizie de acest fel din ultimii 7 ani, ca măsură menită să contribuie la creşterea ofertei de bio-etanol, pentru echilibrarea pieţei interne a combustibilului.

Această politică de stimulare a producţiei naţionale de bio-etanol pentru a ţine sub control piaţa internă a combustibilului şi inflaţia va susţine creşterea preţului zahărului la nivel internaţional dat fiind faptul că 75% din producţia de zahăr (din ambele surse, trestie şi sfeclă de zahăr) este obţinută din trestie de zahăr.

În acest moment este în toi sezonul recoltării trestiei de zahăr în Statele Unite (Florida), Mexic şi China, ţări care deţin şi ele cote importante în producţia globală de trestie de zahăr, recolta din toate cele trei fiind sub potenţial fie datorită factorilor poliici (în SUA şi Mexic, producătorii locali au redus constant suprafeţele cultivate pe fondul creşterii consumului de îndulcitori obţinuţi din porumb şi a orientării producţiei de bio-etanol tot spre porumb) sau de mediu (China, un sezon ploios sub aşteptări).

India va începe recoltarea trestiei de zahăr peste o lună o lună şi jumătate în funcţie de evoluţia vremii estimările fiind pesimiste din pricina slabelor precipitaţii căzute în principalele zone de producţie ale ţării.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!