• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii mai au o ȘANSĂ! Uite ce bani au rămas necheltuiți la APIA

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii așteaptă în aceste zile cu sufletul la gură banii din subvenții. În lipsa acestora agricultorii mai pot accesa un alt ajutor pentru care Ministerul Agriculturii ar putea decide să prelungească termenul care s-a încheiat pe 8 aprilie.

    ”Revenind la ceea ce întâmplă pe partea de finanțare, după cum știți până în data de 8 aprilie femierii trebuiau să depună cererile pentru cele 11 milioane ajutor excepțional pentru sectorul laptelui și al cărnii de porc. Cred eu că va trebui să facem o consultare pentru că din datele pe care le avem până acum nu se acoperă complet suma și poate decidem împreună cu partenerii noștri sociali, reprezentanții celor două sectoare, pentru îmbunătățirea condițiilor să spunem așa, eventual prelungirea cu 10 zile a termenului de depunere a solicitărilor de sprijin. Desigur discuțiile trebuiesc purtate cu cei din sector pentru că de dânșii depinde. De când am venit la conducerea ministerului m-am consultat în permanență cu partenerii sociali, cu fermierii și cu Parlamentul care este organ legislativ”, a subliniat astăzi ministrul Achim Irimescu.

    Guvernul a adoptat recent o Hotărâre care stabilește că ajutorul financiar pentru sectorul laptelui și produselor lactate este echivalentul în lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de creștere a porcinelor echivalentul în lei al sumei de2.372.804 euro.

    De asemenea, actul normativ include criteriile și condițiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui și produselor lactate, documentele specifice care însoțesc cererea. Cererile pentru acordarea acestui sprijin se vor depune până la data de 8 aprilie 2016, urmând ca plățile să se efectueze până la 30 iunie 2016.

    Criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte și produse lactate sunt:
    -Producătorii de lapte să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cotă de livrări la data de 31 martie 2015;
    -Producătorii de lapte sunt în activitate, respectiv au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim – cumpărător, şi dețin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
    -Producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.

    Suma cuvenită fiecărui producător se calculează de către A.P.I.A. conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel:
    -240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv;
    -12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv;
    -2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

    Criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectorul carne de porc:

    Pentru creștere și îngrășare:
    – crescătorii de porcine dețin exploatații autorizate de ANSVSA pentru creșterea și îngrășarea porcinelor;
    – crescătorii de porcine au livrat direct sau prin terți și au clasificat porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
    Pentru reproducție:
    – crescătorii de porcine dețin exploatații autorizate de ANSVSA pentru reproducție;
    – sprijinul se acordă în funcție de efectivul mediu de scroafe și/sau de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

    În sectorul de creștere a porcinelor, suma se distribuie crescătorilor de porcine astfel:
    -Echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații;
    -Echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducție din exploatații.

    Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. prin împărțirea sumei la efectivul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum și la efectivul mediu de scroafe și/sau la efectivul de scrofițe de reproducție, livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România