• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Halal sprijin de la UE. Ioan Ladoși, APCR: Din ajutorul ”excepțional” vom încasa 0,80 de euro pe cap de porc!

    Gabriela Gimbășanu -

    Prezent în cadrul unui eveniment dedicat industriei cărnii, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, atrage atenția asupra situației dificile în care se regăsesc producătorii de carne din România. Numai în 12 luni pierderile înregistrate de crescătorii de porcine se ridică la 40 de milioane de euro, în timp ce ajutorul venit de la Uniunea Europeană nu acoperă nici 1% din pierderile înregistrate.

    Potrivit reprezentantului sectorului, dacă la început fermieri înregistrau pierderi de 4 euro pe cap de animal livrat, acum pierderile se ridică la 20-24 de euro.

    ”Pentru a produce ceva trebuie să transpiri mai mult, să muncești mai mult. Din păcate munca nu este răsplătită și plătită pentru fermieri. Noi pierdem bani, ne apropiem de un an de când pierdem bani. Pierderea a început acum 12 luni, unde înregistram o pagubă de 3-4 euro pe porc și am ajuns acum la 20-24 euro pe porc livrat pierdere. Dacă facem o medie și calculăm că anul trecut s-au tăiat 4 milioane de porci produși în România se poate face un calcul simplu. Să spunem că am pierdut în medie 10 euro, la 4 milioane de porci, am înregistrat pierderi de 40 milioane de euro, doar într-un singur an. Ajutorul venit de la Uniunea Europeană acoperă doar 0,80 euro, față de 24 de euro pierdere pe capul de animal livrat. Sunt situații în care un producător poate rezista, dar îi trebuie putere financiară, fie proprie, fie conexă pentru situațiile în care este integrat. Fermierii din asta trăiesc și dacă lucrurile nu se reglează, aceștia vor dispărea. Prin fermele noastre reușim să acoperim cam 60% din ce se consumă în România, am putea acoperi integral carnea proaspătă, dar nici acolo nu avem acces”, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, în cadrul Congresului Industria Cărnii.ro.

    Fermierii au nevoie de măsuri urgente

    Reprezentantul sectorului este de părere că, dacă în perioada următoare nu vor fi luate măsuri urgente, fermele de creștere a porcilor din România vor dispărea sub presiunea prețului.

    ”Este clar că avem nevoie de măsuri concrete de susținere a sectorului. Cred că una dintre soluțiile pe care le poate lua ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar fi acela de a exista o acoperire a costurilor pe care noi le facem cu serviciile sanitar-veterinare. De asemenea, se poate lucra și pe ceea ce înseamnă linia de taxe și impozite, chestiuni fiscale dar care nu depind numai de ministrul Agriculturii. Sunt localități unde crescătorii de porci mi-au spus că primari au crescut impozitele cu 100%.  Anul acesta plătim impozite duble în contextul în care pierdem de 3 ori mai mult decât anul trecut. Acolo primarul nu e interesat de asta cu toate că noi asigurăm 90% din locurile de muncă. Avem nevoie de măsuri directe, dar și cele fiscale ne-ar fi ajutor”, atrage atenția reprezentantul sectorului.

    Singura subvenție pe care UE o plătește fermelor de porci în acest an este un ajutor excepțional pentru a compensa pierderile cauzate de embargoul rusesc. României i-a revenit un buget total de 11,1 milioane de euro, bani care se împarte între sectorul de la lapte și cel al cărnii de porc.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

    Despăgubiri de peste 270.000 de euro pentru o capră sacrificată de autorități Prima zăpadă! Județe sub alertă meteo de ninsori viscolite, lapoviță, ploi și rafale de vânt Peisaj incredibil: A nins într-un deșert din Arabia Saudită, cămile și dune acoperite de zăpadă