• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum îngrijim liliacul. Tăieri esențiale și ”recoltarea” corectă a florilor parfumate

    Roxana Dobre -

    Liliacul nu este pretențios însă are nevoie de o îngrijire minimă, mai ales în perioada când înflorește, adică primăvara. De la lucrări de tăiere la modul în care ”recoltăm” parfumatele flori, toate aceste elemente sunt decisive pentru viața și aspectul liliacului în anii următori. 

     

    Tufele de liliac, cresc pe verticală, iar florile pot ajunge tot mai sus de la an la an, lipsindu-vă de ocazia de a le mirosi de aproape sau de a le tăia cu ușurință pentru a vă decora casa. Tăierea previne creșterea în înălțime și vă poate asigura tufe dese de liliac, crescute pe orizontală, care  să vă parfumeze grădina în fiecare primăvară.

    Dacă vorbim despre ”recoltarea” crenguțelor încărcate de flori, la liliac se recomandă tăierea lor folosind un clește sau foarfeca de grădină, evitând pe cât posibil ruperea lor manuală. Mai mult, încercați să alegeți ramurile care, prin tăiere nu ”ciopârțesc” arbustul și niciodată, în această fază, nu tăiați ramuri mai mari decât aveți nevoie pentru a pune florile în vază sau în buchete.

    Liliacul iubește soarele

    Locul ideal pentru liliacul din grădină este cel mai însorit punct de care dispuneți. Se simte bine lângă pereții bătuți de soare și lângă garduri. Tolerează și locurile umbrite, dar are nevoie de soare cel puțin jumătate din zi. Dacă nu a prins un loc cu soare o să facă flori mai puține, dar mult mai parfumate. Vara și primăvara, liliacul trebuie udat abundent, mai ales în perioadele secetoase.

    Cum și când se fac tăierile la liliac

    Tufele de liliac nu au nevoie de tăiere în primii câțiva ani, până când ajung la înălțimea de 2 metri. Ramurile care trebuie tăiate sunt cele care au un diametru mai mare de 5 cm.

    Momentul ideal pentru tăierea tufelor de liliac este imediat după ce florile s-au ofilit. Liliacul începe imediat producția de muguri pentru anul următor, iar dacă îl tăiați mai târziu, veți avea mai puține flori în primăvara următoare. Nu este recomandat să tăiați mai mult de o treime dintre ramurile unei tufe de liliac pe an. Tăierea va oferi mai multă energie plantei, care va produce mai mulți muguri proaspeți. Tufa ideală de liliac are între 8 și 12 tulpini de vârstă diferită, toate având diametrul între 2,5 și 5 cm.

    Când tăiați liliacul începeți cu tulpinile și ramurile moarte sau bolnave, apoi continuați cu ramurile foarte subțiri care nu se vor dezvolta sănătos și nu vor produce flori. Ramurile cu diametru mai mare de 5 cm pot fi tăiate fără grijă, la fel ca și cele care se intersectează sau se ating prea mult.

    Trebuie eliminate florile de liliac uscate

    Plantele tinere pot beneficia de ajutor și în eliminarea florilor ofilite și uscate. Cele mai multe tufe de liliac înfloresc după 2-5 ani de la plantare. Eliminarea florilor ofilite dă șansa plantei tinere să-și concentreze energia pentru a produce alți boboci. Odată ce tufa de liliac a ajuns la maturitate, nu va mai avea nevoie de eliminarea florilor uscate. Din acest moment, tăierea devine recomandată, pentru menținerea aspectului plantei și pentru un număr de flori cât mai mare.

    Cum revigorați un arbust matur de liliac

    În sălbăticie sau neglijate, tufele de liliac se transformă în adevărați copaci, care mai înfloresc doar în părțile superioare ale coroanei. Dacă vreți să obțineți mai multe flori de la un arbust matur de liliac, tăierea este soluția. Așadar, tăiați în fiecare primăvară o treime dintre ramurile groase timp de trei ani. Chiar dacă puteți pierde o parte dintre flori, primăvara aveți cel mai bun acces la ramuri pentru a le tăia corect.

    O abordare mai drastică este tăierea tuturor ramurilor mai înalte de doi metri la începutul primăverii. Tăiați ramurile groase în primăvara următoare și păstrați-le pe cele mai sănătoase, dând o forma plăcută tufei de liliac, care vă va parfuma apoi întreaga gradină.

    Sursă selectivă: gradina.acasa.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”