Ungaria își despăgubește fermierii afectați de prețul mic al cerealelor. Se folosește de fonduri europene!
agrointeligenta.ro -România a refuzat un instrument european care ar fi făcut posibilă acordarea de sprijin financiar fermierilor afectați de prețul mic al cerealelor. Ungaria, însă, a ales să se folosească de această opțiune oferită statelor europene la negocierea programelor naționale pentru dezvoltare rurală pe perioada 2014-2020.
În timp ce România a ales ca subvenția primei asigurare să poată fi accesată doar printr-un fond mutual, restul statelor din UE au bifat și altă opțiune de a folosi acești bani, a dezvăluit Francois Coste, responsabil secțiunea de asigurări agricole în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și director general Groupama Asigurări.
„Când a negociat, de exemplu, Franța a ales și articolul privind subvenționarea primelor de asigurare și articolul privind crearea fondului respectiv. Italia, la fel. Italia analizează și oportunitatea adoptării acelei volatilități a prețului. Ungaria a ales subvenția la nivel de poliță de asigurare și partea de volatilitate a prețului, iar Croația subvenția înainte de primă. România a ales, deși putea să aleagă toate opțiunile, a ales să facă doar acel fond, adică al doilea instrument. Ideea este că, la acel moment, pentru România s-au alocat 200 de milioane de euro. Deoarece nu s-a creat încă niciun fond de genul acela, banii aceia s-au tot pierdut. Și în 2014, și în 2015 s-au tot pierdut”, a spus Lucian Marin. Astfel, el a arătat că România pierde anual 30 de milioane de euro, fonduri europene care, în lipsa unui fond mutual funcțional, nu pot fi absorbite.
În plus, fermierul român nu poate fi competitiv pe alte piețe cu fermierul francez, cu cel italian sau croat, pentru că aceștia beneficiază de subvenție la prima de asigurare, aceasta ajungând, în cazul Franței, la 65%.
În acest context, asigurătorii intenționează să propună Guvernului subvenționarea cu până la 65% a primei asigurărilor agricole prin fondurile europene. Din cei 200 de milioane de lei alocați României, 75% provin de la Uniunea Europeană, iar 25% reprezintă cofinanțarea statului român. Astfel, efortul ar fi de 16 milioane de lei pentru statul român la subvenționarea primelor de asigurare cu maximum 65% la o piață de 100 de milioane de lei, estimarea de prime pentru 2014.
Potrivit sursei citate, Guvernul va trebui să renegocieze la nivel european schimbarea alocării. „Ideea este că mai întâi trebuie să convingem Guvernul și apoi acesta trebuie să meargă mai departe la Bruxelles și să renegocieze la nivel european, să schimbe alocarea, să adauge și cealaltă opțiune”, a precizat consultantul Lucian Marin.
La rândul său, Francois Coste a adăugat: „Sursa noastră din Bruxelles spune că este ușor”.