Cum va fi vremea până de Paști, pe 1 mai. Vezi prognoza meteo pe regiuni!
Roxana Dobre -Vremea caldă din ultimele zile va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei și a Dobrogei, sud-vestul, sud-estul şi local în centrul Transilvaniei, vestul Crișanei, izolat în nord-estul, estul Munteniei şi nordvestul Banatului.
Prognoza meteo pe regiuni
În Banat, după temperaturile de vară din 18 aprilie, local peste 30 de grade, între 19 și 21 aprilie vremea va deveni răcoroasă, cu medii ale maximelor de 16 — 17 grade. Până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menține în jurul celor normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 18 — 20 de grade, fiind posibile valori mai scăzute între 25 și 28 aprilie. Regimul termic nocturn va ajunge sub cel normal pe 21 și 22 aprilie, când media temperaturilor minime va fi de 3 — 4 grade, însă ulterior această medie nocturnă se va încadra între 5 și 8 grade, fără a suferi modificări semnificative până pe 1 mai. În intervalul 24 — 26 aprilie va ploua pe arii extinse și moderat cantitativ, iar ploi în general slabe vor fi atât pe 19 aprilie cât și, temporar, în cursul celei de-a doua săptămâni.
În Crișana, între 19 și 21 aprilie, vremea va deveni răcoroasă, cu medii ale maximelor de 14 — 16 grade, după care, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menține în jurul celor normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 17 — 19 grade, fiind posibile valori mai scăzute pe 27 și 28 aprilie. Regimul termic nocturn va ajunge sub cel normal pe 21 și 22 aprilie, când media temperaturilor minime va fi de două — trei grade, însă ulterior această medie nocturnă nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va încadra între 4 și 7 grade. În intervalul 24 — 26 aprilie va ploua pe arii extinse și moderat cantitativ, iar ploi în general slabe cantitativ vor fi atât pe 19 aprilie cât și, temporar, în cursul celei de-a doua săptămâni.
În Transilvania, media temperaturilor diurne va scădea semnificativ în primele patru zile, de la 27 la 13 grade, apoi va crește, menținându-se în jurul a 17 grade până pe 26 aprilie, urmând ca, în intervalul 27 aprilie — 1 mai, să fie de 14 — 16 grade. Tendința regimul termic mediu nocturn este tot de scădere semnificativă, de la 9 grade în primele două nopți, la valori apropiate de zero grade, pe 21 și 22 aprilie, când vor fi condiții de brumă. Ulterior, media temperaturilor minime nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va situa între 2 și 6 grade. Pe 19 și 24 — 25 aprilie va ploua pe arii extinse și moderat cantitativ, iar apoi ploi în general slabe se vor semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
În Maramureș, media temperaturilor diurne va scădea semnificativ în primele patru zile, de la 25 la 13 grade. Ulterior, valorile termice vor crește, menținându-se în jurul a 17 grade până pe 26 aprilie, urmând ca, în intervalul 27 aprilie — 1 mai, să fie de 13 — 16 grade. Tendința regimul termic mediu nocturn este tot de scădere semnificativă, de la 11 grade la valori apropiate de zero grade, pe 21 și 22 aprilie, când vor fi condiții de brumă. Ulterior, media temperaturilor minime nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va situa între 2 și 6 grade. În intervalele 18 — 19 aprilie și 24 — 26 aprilie va ploua pe arii extinse, slab și moderat cantitativ, iar ploi în general slabe vor cădea, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
În Moldova, temperaturile maxime vor scădea la începutul intervalului, de la o medie de 29 de grade la 13 grade, după care vor crește până în jurul a 18 grade pe 24 aprilie. În intervalul 25 aprilie — 1 mai, valorile termice vor oscila ușor în jurul a 17 grade. Tendința temperaturilor minime este tot de scădere semnificativă, de la 13 grade la 2 până la 4 grade, pe 21 și 22 aprilie. Media temperaturilor minime nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va situa între 5 și 8 grade. În zilele de 19 și în intervalul 24 — 25 aprilie va ploua pe arii extinse, slab și moderat cantitativ, iar ploi în general slabe se vor semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
În Dobrogea, după temperaturile ridicate din data de 18 aprilie, local peste 28 de grade, vremea va deveni răcoroasă în intervalul 19 — 21 aprilie, cu medii ale maximelor în jurul a 15 grade. Apoi, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menține în jurul celor normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 17 — 19 grade. Regimul termic nocturn va ajunge sub cel normal pe 22 aprilie, când media temperaturilor minime va fi de 5 grade, însă ulterior această medie nocturnă nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va încadra între 7 și 10 grade. Vor fi averse pe arii extinse și moderate cantitativ pe 19 — 20 aprilie și 24 — 25 aprilie, iar apoi ploi în general slabe se pot semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
În Muntenia, în 18 aprilie, vor fi temperaturi de vară, local peste 31 de grade, apoi între 20 și 22 aprilie vremea va deveni răcoroasă, cu medii ale maximelor în jurul a 17 grade. Până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menține apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu o medie regională a maximelor de 18 — 21 de grade. Regimul termic nocturn va ajunge sub cel normal pe 22 aprilie, când media temperaturilor minime va fi de 3 grade, însă, ulterior, această medie nocturnă nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va încadra între 6 și 9 grade. Vor fi averse pe spații extinse și moderate cantitativ pe 19 — 20 aprilie și 24 — 25 aprilie, iar apoi în general slabe se pot semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
În Oltenia, după temperaturile de vară din 18 aprilie, local de peste 30 de grade, între 20 și 22 aprilie vremea va deveni răcoroasă, cu medii ale maximelor de 17 — 18 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menține apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 19 — 20 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până pe 22 aprilie, când media regională a acestora va fi de 4 grade, însă ulterior această medie nocturnă nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va încadra între 5 și 8 grade. Vor fi averse pe spații extinse și moderate cantitativ pe 19 și 24 — 25 aprilie, iar ploi în general slabe se pot semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
La munte, media temperaturilor va scădea semnificativ în primele patru zile, de la 18 la 5 grade, apoi va oscila ușor în jurul a 9 grade până pe 26 aprilie, urmând ca în intervalul 27 aprilie — 1 mai să fie de 5 — 7 grade. Tendința regimul termic mediu nocturn este tot de scădere semnificativă, de la 9 grade la valori negative pe 21 și 22 aprilie. Ulterior, până pe 1 mai, media temperaturilor minime nu va avea modificări semnificative și se va situa între — 2 și 2 grade. Pe 19 aprilie și în intervalul 24 — 25 aprilie va ploua pe arii extinse, moderate cantitativ, iar ploi în general slabe se vor semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Trecător, la altitudini de peste 1.700 de metri, se pot semnala precipitații mixte.
În stratul de sol 0-20 cm / ogor aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În nordul și local în vestul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8…20°C în primele zile, mai ridicată cu 1…6°C în raport cu mediile multianuale şi 4…16°C spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 12…25°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4…14°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori (-4…0°C) fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…19°C la nivelul întregii ţări, favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor în epoca optimă. Se prognozează ploi sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, cantităţile de apă pot depăşi local, 20 l/mp şi izolat, 30-40 l/mp.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole în cea mai mare parte a ţării. Totodată, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată se vor afla la înfrăţire (60-100%) şi alungirea paiului (10-100%), cu o stare de vegetaţie a culturilor în general bună şi medie. În semănăturile efectuate în epoca optimă, izolat va fi posibilă declanşarea fazei de înspicare.
La cultura de rapiţă se va înregistra înfrunzirea (10-20 frunze), alungirea tulpinii (30-100%), precum şi apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-50%). În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) vor parcurge fazele de legare a rodului şi creşterea frunzelor/lăstarilor, iar seminţoasele, dezmugurirea, butonizarea şi înflorirea. La viţa de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi local, începutul înfrunzirii.
Culturile de floarea-soarelui şi porumb semănate până în prezent, vor parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%), continuându-se totodată lucrările de semănat. Sfecla de zahăr îşi va continua fazele incipiente de vegetaţie (germinarerăsărire), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea fazei de încolţire şi răsărire. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor efectua în bune condiţii.
Recomandările specialiștilor:
Continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă;
Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp;
Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.
Sursa: www.meteoromania.ro, Agerpres.ro