Povestea singurului fermier din România care face agricultură biodinamică
Gabriela Gimbășanu -Unul dintre cei mai cunoscuți fermieri ”biodinamici” din lume face agricultură în România, în județul Mureș, lângă Reghin. Este, de altfel, singurul producător de la noi care a obținut certificatul Demeter, o atestare a faptului că tot ceea ce recoltează este în legătură și pace cu natura, că nu alterează în nici un fel și protejează atât solul, cât și fauna.
Inginerul silvic Szakacs Csaba exploatează 200 de hectare în apropiere de Reghin, județul Mureș, întreaga suprafață fiind certificată pentru producția ecologică. Chiar dacă aparent, profesia aleasă de Szakacs nu părea să aibă nici o legătură cu agricultura ecologică, inginerul s-a hotărât să-și schimbe meseria în 1996, când a început să studieze principiile agriculturii biodinamice și să vadă cum poate să aplice aceste principii în funcție de specificul zonei în care își desfășoară activitatea.
Face agricultură biodinamică de 16 ani
Chiar dacă nu îi place să se laude cu ce a reușit să facă în ferma din Reghin, faptele vorbesc de la sine. După multă muncă fermierul a reușit să-și certifice 120 de hectare unde practică agricultură biodinamică, fiind singurul din România care, la acest moment, este posesorul certificatului Demeter la o suprafață atât de mare.
A început treptat cu câteva hectare, dar cu efort susținut a ajuns astăzi să aibă o suprafață de 120 de hectare unde practică agricultură biodinamică, dintr-un total de 200 de hectare. În România nu există certificatori autohtoni pentru agricultura biodinamică, așa că a reușit să se certifice doar cu ajutorul experților din străinătate. În prezent deja se poate și la noi prin organisme de certificare în agricultura ecologică autorizate, cum ar fi cea din Austria.
După foarte mulți ani de muncă, fermierul a reușit să obțină certificatul Demeter pentru producția biodinamică. Este prezent în fiecare an la BioFach unde în centrul expozițional există un loc dedicat agriculturii biodinamice și unde este extrem de apreciat în cercul Demeter.
A studiat timp de 4 ani principiile agriculturii biodinamice
Inginerul silvic Szakacs Csaba s-a ocupat încă din tinerețe de selecția și de culegerea semințelor din pădure pe care le oferea doritorilor și le înmulțea în tot felul de locuri. Pasionat de agricultura altfel, a început să citească din Rudolf Steiner și a devenit pasionat de ceea ce avea să practice mai târziu: agricultura biodinamică.
Din 1996 și până în 2000, fermierul nu a făcut altceva decât să citească lucrări și cărți scrise de cei mai învățați fermieri care au aplicat și testat principiile agriculturii biodinamice. În această perioadă nu doar că a citit, dar a și testat, pe 1-2 m², 20-100 m² și treptat și pe suprafețe mai mari.
Proces de durată
Așa cum nu poți spune că produci ecologic fără un certificat eliberat de organismele de inspecție și control din România, tot așa nu poți spune că practici agricultură biodinamică fără a avea certificatul Demeter.
După foarte mulți ani de muncă și studiu intens, fermierul din județul Mureș a reușit cu ajutorul unor specialiști din străinătate să-și obțină certificatul de producție biodinamică.
Întreg procesul de la primele rânduri citite despre agricultura antroposifică, testele efectuate, depunerea documentației și până la primirea efectivă a certificării a durat 5-6 ani, perioadă în care a trebuit să demonstreze că fiecare lucrare realizată în fermă se face în comuniune cu natura și conform principiilor agriculturii dinamice. Certificarea Demeter este, practic, ”o continuare” a certificării ecologice.
Cultivă și selecționează plante medicinale de cea mai bună calitate
Încă de acum 16 ani de când s-a apucat de agricultura biodinamică, fermierul a rămas consecvent unui principiul de bază: calitate înainte de profit.
Nu și-a făcut un calcul pentru cheltuieli sau investiții. Are un principiu ca atunci când valorifică producția să ceară prețul în funcție de calitatea pe care o oferă. Așa cum nu păcălește plantele cu tot felul de substanțe de creștere, tot așa alege să nu își păcălească partenerul. Încă de când s-a apucat de agricultura biodinamică a mers către plantele medicinale. Anual reușește să se ocupe de cultivarea și selecția de gălbenele, albăstrele, trandafiri, mușețel etc. În afara plantelor medicinale se ocupă și de condimente, de selecția și culegerea de fructe de pădure din bogățiile Transilvaniei.
Desfacerea producției se face către o companie austriacă
Pentru că după patru ani de studii ajunsese la un anumit nivel și pentru că simțea nevoia să aibă confirmarea faptului că ceea ce face este și ceea ce trebuie, căutând pe internet, fermierul de lângă Reghin a găsit în Austria compania Sonnentor care căuta colaboratori pentru asigurarea de materie primă pentru ceaiuri, materie primă obținută din producția biodinamică. Atunci a decis să se urce în mașina personală și a condus o zi și o noapte până ce a ajuns în Austria. A ajuns acolo, a bătut la ușa companiei și s-a prezentat cine este și de unde vine. Avea la purtător mostre în pungi de hârtie cu 3-4 plante medicinale pe care le cultiva și care a crezut că o să-i intereseze. Conducerea firmei a rămas de-a dreptul surprinsă de faptul că un om atât de pasionat a străbătut atâta drum doar să aducă săculețe de plante. Au fost cuceriți de determinarea mea și i-au spus să meargă înainte cu producția pentru că anul următor ei vor achiziționa tot ce reușește să producă. Surpriza oamenilor din Austria a fost că în primul an au plecat 10 camioane cu plante de la ferma din România.
Desfășoară un progam pentru cultura mușețelului
Inginerul Szakacs Csaba este în permanență în căutarea unor soluții pentru a-și diversifica cultura de plante medicinale și chiar dacă zona unde este localizată ferma nu este una propice pentru cultivarea mușețelului, fermierul este dispus să ”riște” o suprafață de 15 hectare timp de 3 ani. Astfel a demarat un program de 3 ani, timp în care terenul va fi ocupat cu plante de mușețel selecționate, la bază fiind semințe speciale aduse din străinătate Recoltarea se face mecanic: plantele se taie la 15-20 cm și se selectează florile și se usucă.
Lucrările agricole se fac manual
Agricultura biodinamică prespune eliminarea intervenției mașinilor și utilajelor electrice, în oricare moment al evoluției sau procesării plantelor.
Chiar dacă vorbim despre suprafețe destul de mari, la dânsul multe dintre plante și flori se recoltează manual. Nu se poate lucra singur întreaga suprafață, tocmai de aceea prin ceea ce face oferă un loc de muncă sezonier unui număr important de oameni din zonă. Și la fermă majoritatea lucrărilor de selecție și procesare înainte și după uscare se face manual.
Recoltează plantele în perioada optimă
Este evident că nu oricine se poate ocupa de agricultura biodinamică, cu atât mai mult când vine vorba de cultivarea plantelor medicinale, unde este nevoie de un plus de experiență. Orice întârziere în recoltare te poate face să pierzi cantități importante de substanță activă.
Producția medie: o tonă de plante uscate la hectar
Dacă la agricultura ecologică vorbim despre o producție scăzută, în cazul celei biodinamice recolta înregistrată la hectar scade și mai mult.
Anual, fermierul din Reghin livrează către compania Sonnentor în jur de 200 de tone de plante cultivate, la care se mai adaugă 100-200 de tone de fructe de pădure și plante uscate culese direct din flora spontană. Sonnentor nu este o companie care să cumpere când are nevoie și cu prețuri mari, ci alege să stabilească colaborări pe termen lung. De obicei în luna februarie compania organizează o întâlnire cu toți fermierii cu care colaborează din toată lumea și, în funcție de rotația culturilor, se stabilește și prețul de valorificare al plantelor.
Ce este agricultura biodinamică
Prin agricultură biodinamică se înțelege cultivarea și producerea alimentelor, îngrijirea animalelor și a peisajului, realizate după principii antroposofice. Ea a fost întemeiată în anii 1924 de către o comunitate de agricultori germani care i-au solicitat lui Rudolf Steiner puncte de vedere spiritual-științifice pentru practicarea agriculturii, în opoziție cu cele oferite de știința materialistă, care introdusese îngrășămintele chimice, fapt considerat a fi cauza degradării calităților nutritive ale alimentelor. În Germania și alte țări europene aceste produse se comercializează în prezent sub sigla Demeter, presupunând de asemenea forme ecologice de combatere a dăunătorilor și opoziție față de cultivarea alimentelor modificate genetic. (Sursa: Wikipedia)
Foto: Facebook.com/Sonnentor