Altoirea roșiilor – soluția ideală pentru a obține o producție cu cel puțin 20% mai mare
agrointeligenta.ro -Altoirea tomatelor este soluția la care puteți apela pentru a obține recolte mai bune de roșii.
Această tehnică este folosită de mai toți marii producători de tomate din vestul Europei. Astfel, în ciuda costurilor mai mari, ei reușesc ca astfel să aibă și plante mai rezistente, dar mai ales producții cu cel puțin 20% mai mari, ajungându-se până la dublarea producției.
Aparent o lucrare complicată, altoirea tomatelor poate fi făcută și de către legumicultori care lucrează suprafețe mai mici de teren. Cu puțină grijă, altoirea poate fi făcută și de către grădinari! Totuși, pentru cantități mai mari și pentru un succes al lucrării, rămân de bază altoirile făcute de personal specializat.
La fel ca și în cazul altoirii pomilor, și la legume aveți nevoie de un altoi și de un portaltoi. Portaltoiul este cea de care depinde vigurozitatea, iar la tomate se poate folosi portaltoi de vinete sau de cartof, spre exemplu.
Altoiul se va selecta din soiuri de roșii care care dau rod deosebit ca gust sau ca și formă/culoare.
Iată care este tehnica de altoire
Semințele de portaltoi se pun în pământ cu 4 zile înaintea celor de tomate deoarece au o perioadă mai lungă de germinare
Vor fi gata pentru altoire când ating o înălțime de 10-15 centimetri și când au aceeași grosime a tulpinii.
Cu ajutorul unei lame, se face o tăietură în unghi de 45 de grade, la mijlocul altoiului și al portaltoiului și se fixează apoi cele două cu ajutorul unei benzi late de 2-3 centimetri sau se poate acoperi ”împreunarea” cu un inel de altoi pentru tomate.
Noua plăntuță se lasă apoi să crească într-un climat cu un nivel mai ridicat de umezeală – dacă sunt mai multe de plasează în tunelul de plastic. Pentru mai puține plăntuțe se acoperă cu un clopot de plastic suspendat care să nu atingă plantele (sau cu o pungă cu un grad mai mic de transparență) și care se îndepărtează după câteva zile (circa 4-5 zile).
Temperatura optimă recomandată imediat după altoire este de 21-22 grade C, temperatura maximă admisă de 28-29 grade C.
Rădăcina originală a tomatei și cea a altoiului se plantează apoi normal, ca orice alt răsad de tomate.
Avantajele altoirii roșiilor
Motivul pentru care se optează pentru altoirea plantelor în sistem intensiv este obținerea unei producții mai bune mulțumită unui sistem de rădăcini mai bine dezvoltat și, astfel, o absorbție mai bună a substanțelor nutritive. În general, recolta culeasă de la plate altoite de cu cel puțin 20% mai mare, ajungându-se până la o creștere a producției de 100%. Un alt avantaj este acela că se rezolvă măcar parțial problema rotației culturilor.