• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ing. Vasile Iacob, TCE 3 Brazi: ”În condiții de neirigare, am ajuns la concluzia că 72.000 de boabe de porumb la hectar este cea mai bună variantă în zona noastră”

  Gabriela Gimbășanu -

  Cu peste trei decenii de experiență, inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi a dezvoltat o tehnologie proprie pentru porumbul pe care îl seamănă la densități mari. La Zănești, acolo unde specialistul face agricultură pe 5.400 de hectare, un an agricol slab înseamnă cel puțin 9.000 de kilograme de boabe de porumb, recoltă obținută de pe teren neirigat!

  ”La noi chiar se face agricultură”, ne-a spus ing. Vasile Iacob când l-am întrebat despre densitatea pe care mizează anul acesta în cultura porumbului.

  ”Avem înființate 300 de hectare de rapiță, 900 de grâu, 366 hectare de orz, 272 hectare de triticale, 30 hectare de secară, 290 hectare de porumb – lot de hibridare cu Pioneer, 530 hectare de soia, 71 hectare de cartof, 273 hectare de floarea soarelui, 65 hectare lot de hibridare cu floarea soarelui, 33 de hectare cu orzoaică, 210 hectare de porumb siloz, 1.090 hectare de porumb boabe, 300 hectare de sfeclă de zahăr și restul suprafeței este ocupată cu furaje. Fiind localizați în zona de nord a țării abia ce ne-am apucat să semănăm porumbul și până acum avem în jur de 150 hectare de porumb semănat din totalul suprafeței”, a explicat Vasile Iacob care este planul de cultură pentru anul agricol 2016.

  În ceea ce privește hibrizii folosiți, în anii anteriori fermierul Iacob miza pe hibrizii Pioneer din grupa FAO 300-320 (P9074, P9025, P9578, P9175), dar pentru anul acesta, suprafața alocată pentru cultura de porumb va fi cultivată mai mult cu hibrizi din grupa FAO 340-360.

  ”Față de ceilalți ani când am mers pe hibrizi din grupa FAO 320 până la maxim 300, anul acesta am ales să folosim cam 30% din suprafață cu hibrizi din grupa FAO 300-320 și restul suprafeței va fi ocupată cu hibrizi din grupa FAO 340-360. Am ales să mergem pe 72.000 de boabe germinabile la hectar. Cam de doi ani merg pe aceste densități la cultura de porumb. Am încercat și densități mai mici, dar în mod clar productivitatea este mult mai mică. Pentru zona unde este localizată ferma mea cred că varianta cu 72.000 de boabe germinative este ideală, îți rămân cam 70.000 de plante de recoltat. În anii trecuți, cu această densitate am obținut în jur de 11.000 kg/ha, iar anul trecut a fost ceva mai mică, undeva la 9.000 kg/ha, în condiții de neirigat”, a precizat fermierul care a fost producția pe care a obținut-o anul trecut la aceeași densitate de plante la hectar pe care o înființează și acum.

  Producții reușite cu tehnologie proprie

  Pentru cultura de porumb ing. Vasile Iacob aplică o tehnologie proprie, pe care o folosește în fermă de foarte mulți ani.

  ”Am ales să mergem cu o tehnologie pe care ne-am făcut-o noi. În primăvară aplicăm 250 de kg/ha uree pe care o încorporăm în sol și 200 kg/ha de îngrășământ complex NPK 18:46:0 odată cu semănatul. Aceasta este fertilizarea pe care o aplicăm în fermă. Imediat după răsărirea plantelor mai aplicăm un Terra Sorb complex, de la firma Aectra unde aplicăm 1,5 l/ha. Pentru erbicidare folosim Adengo de la firma Bayer 0,4 l/ha și pe solele unde ne confruntăm cu îmburuienări masive folosim Titus 40 grame cu 0,6 litri de Buctril în vegetație”, a explicat fermierul.

  La tehnologia pe care o aplică fermierul, cu densitățile menționate, totalul cheltuielilor directe ajunge la 3.500 lei pe hectar.

  Fără arătură de toamnă. Doar scarificare

  Regula de bază în ferma condusă de ing. Iacob este: fără arătură de toamnă la cultura de porumb. Se face doar scarificarea solului.

  ”Nu facem niciodată arătură de toamnă, ci mergem pe scarificare cam pe toată suprafața pe care o pregătim pentru cultura de porumb. Facem un discuit imediat după scarificare în toamnă și în primăvară administrăm ureea și un combinator ușor. Pentru ca ureea să nu se evapore, o aplicăm înainte de semănat. În general intrăm la semănat atunci când ne permite timpul, când avem 8-10°C în sol, am intrat la semănat. Anul acesta este primul an când am intrat la semănat la data de 8 aprilie pentru că într-un an obișnuit la noi în zonă, semănatul la porumb începea între 15-20 aprilie întrucât suntem în nordul țării și aici există riscul apariției brumelor târzii. La semănat mergem cu 70 cm distanță între rândurile de plante și folosim o semănătoare Maestra de la Gaspardo, pe 12 rânduri, cu discuri. Semănătorile cu discuri sunt cele mai bune pentru că îți permit să ai o adâncime uniformă la semănat”, a explicat fermierul.

  Stimulatorii de creștere – secretul unei culturi reușite

  O cultură reușită de porumb la o densitate de 72.000 de boabe germinative la hectar este influențată de fertilizare, condiții climatice, dar mai ales de întreaga tehnologie aplicată.

  ”Există un cumul de factori care îți pot asigura reușita culturii dar dintre aceștia stimulatorii de creștere joacă un rol esențial în cultura de porumb la densități mari. De când folosim Terra Sorb, producția a crescut cu aproape 2 tone la hectar, pentru că este important ca planta să consume tot ce găsește în sol. Acest stimulator forțează planta să se ”hrănească” corespunzător. De-a lungul timpului am mers și cu densități de 60.000 de plante și cu 80.000 de plante, dar cred că în condiții de neirigat 72.000 plante este varianta ideală. Dacă mărești densitatea și ai o perioadă de secetă poți să riști toată cultură”, a explicat pentru Agrointeligența ing. Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi din județul Neamț.

  Foto: radioiasi.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Gabriel Ionescu, Director General SEEFCO: ”Am fost surprinși de evoluția prețurilor la îngrășăminte. Panica s-a transformat în emoție” Costin Telehuz, secretar de stat MADR: România ar putea fi obligată să reducă cu 39% utilizarea pesticidelor Ceapa fără miros și care nu te face să plângi – obținută de cercetătorii francezi din cadrul Bejo

  Ultimele știri

  Încă o mare fabrică de lapte din România și-a închis de astăzi porțile! Cum au ajuns producătorii români doar simpli vizitatori la cel mai mare târg de fructe Secretar de stat din MADR – anunț despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară!