• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Testul SHAKE sau cum poți afla FERTILITATEA SOLULUI fără analize de laborator

    Roxana Dobre -

    Calitatea pământului din grădină este esențială atunci când vrem să înființăm o cultură de legume, livadă sau chiar flori. De la început trebuie să știm dacă avem un sol fertil, bogat în substanțe nutritive sau unul nisipos și sărac. Solurile se caracterizează prin structură, pH, putere de reținerii a apei, componență și compoziție chimică.

    Cum determini tipul de sol pe care îl ai?

    Pentru a determina tipul de sol pe care îl ai în grădina ta le legume, tot ce trebuie să faci este să iei o mostră de mărimea unui pumn. Dacă aceasta este uscată și curge foarte repede printre degete, este un sol nisipos.

    Dacă este lipicios și poti face din el un bulgăre de pământ, este aproape evident că este un sol cleios.

    Dacă în momentul în care strângi în pumn mostra de pământ luată, aceasta poate forma un bulgăre moale, este de culoare maronie și are textura unei prăjituri negrese, atunci, cu siguranță, ai unul dintre cele mai bune pământuri folosite în legumicultură –solul tip lutos, ideal pentru creșterea legumelor.

    sol-test-2016

    Cum putem afla ce fel de pământ avem în grădină fără analize de laborator

    Testul „Shake”este unul general pentru a vedea ce componență are solul și cât e de bun pentru o creștere sănătoasă a plantelor. Pentru a face un shake-test este nevoie de un borcan cu capac (se poate de un litru sau ce găsiți la îndemâna), acesta se umple cu sol la jumătate, se adaugă apă la 2/3 din volum și o lingură de sare sau săpun. Se agită bine timp de vreo 5-10 minute, după care se lasă pentru limpezire.

    Nisipul se „așează” în primele 5-10 secunde. După care urmează o fracție mai închisă la culoare care reprezintă detritul organic bogat în humus. Ultima fracție este fracția de lut aceasta se depune mai lent de la jumătate de oră până la 2 săptămâni, în dependență de cantitatea de coloizi minerali care le are. La suprafața apei se ridică substanța organică nedescompusă, adică resturi de plante moarte.

    soil-jar-test2

    Cum pot fi interpretate rezultatele testului? În cazul în care aveți un raport de părți egale de nisip și materie organică descompusă cu un strat foarte subțire de lut la suprafață atunci aveți un sol perfect pentru o bună creștere și dezvoltare a plantelor. Acest raport poate fi reprezentat prin 40% nisip, 40% substanță organică descopusă, și 20% lut (argilă).

    În cazul în care fracția de nisip prevalează acesta este un sol nisipos. Astfel de soluri sunt foarte permeabile pentru apă și nu rețin umiditatea în sol. Apa cât și nutrienții atât de necesari plantelor se scurg ușor în straturile mai profunde ale solului și devin inaccesibile pentru plante. Pentru a îmbunătăți astfel de soluri se va adăuga un strat de 5 cm substanță organica sub formă de compost sau mulci și se va afâna bine cu stratul de la suprafața solului până la o adâncime de 15-20 cm. Aceasta va ajuta de a reține apa în sol și de a da un bun start pentru hrănirea plantelor.

    Solurile care au o cantitate mare de lut (argilă) nu permit scurgerea apei și aerisirea acestuia. Solurile lutoase se amestecă cu un strat de 5 cm de nisip și compost, nu uitați să adaugați compost, deoarece la adăugarea doar nisipului acesta cu lutul va forma ceva de genul unui ciment. Atât nisipul cât și compostul vor afâna structura unui sol lutos greu, și în va face mai permeabil pentru aer și apă.

    Fracția de substanță organică, reprezintă conținutul de humus atât necesar nutriției plantelor și menținerii unei micro-flore bacteriene sănătoase din sol. În cazul în care aceasta lipsește în testul care l-ați făcut, este un indiciu pentru a adăuga cât mai multă substanță organică în sol. În calitate de substanță organică puteți folosi compost, îngrășământ verde, mulci sau resturi de legume de la bucătărie. Formarea humusului în sol depinde de substanța organică în descompunere.

    Pentru a menține un sol sănătos și bogat în nutrienți este necesar adăugarea bianuală a compostului în sol. Acesta va ajuta la îmbogățirea solului cu nutrienți, va ajuta la reținerea apei, cât și afânării acestuia prin atragerea râmelor. Humusul este o substanță complexa ce conține o multitudine de elemente chimice necesare dezvoltări sănătoase a plantelor, acesta ca un burete absoarbe surplusul de micro și macroelemente din sol, eliberându-le treptat pe parcursul creșterii și dezvoltării plantelor. Acesta se formează continuu în sol, cât și se descopune continuu în sol eliberând nutrienți pentru plante, din această cauză pe un teren cultivat este binevenită adăugarea anuală a acestuia.

    Puteți face și un test pentru prezența râmelor în sol

    Prezența râmelor în sol este un semn bun pentru un sol sănătos. Acestea afână, aerează solul cât și descompun substanța organică în el. Pentru a vedea câte râme aveți în sol săpați la o adâncime de 15 cm și la o lățime de 30 cm pentru a le căuta.  Dacă găsiți 10 râme, acesta este un sol bun. Și dacă nu ați găsit niciuna este bine de a adăuga mai multă substanță organică în sol cu cât mai mult cu atât mai bine.

    Sursă selectivă: ecogradina.blogspot.ro

    Foto: www.ndttraininginstitute.in


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!