• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 motive pentru care subvenția ta este blocată în sistemul de la APIA

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care nu și-au primit banii de la APIA nu sunt puțini. Iar sumele pe care ei le au de încasat în contul subvențiilor pe 2015 nu sunt deloc mici. Până ieri, în Joia Mare, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunța că efectuase plăți către fermieri în valoare de 337,3 milioane de euro, însă până pe 30 iunie, mai sunt de achitat 900 de milioane de euro!

    Dintre fermierii care așteaptă subvențiile APIA, 108.725 figurează în sistem ca fiind ”blocați”, ceea ce înseamnă că, din diferite motive, agenția de plăți nu le poate vira banii. Nici un euro plățile pe suprafață sau cele pentru creșterea animalelor.

    Analizând declarațiile oficialilor APIA din conferința de presă, Agrointeligența vă prezintă care sunt cele 10 motive indicate ca și cauze ale blocajelor la plată.

    1.Sunteți între cei circa 56.000 de fermieri din eșantionul anual de control al APIA. Fie că este vorba despre controlul la fața locului sau de teledetecție, cererea e încă blocată. Excepție fac circa 9.000 de fermieri care erau în eșantionul de control doar administrativ și pentru care subvențiile ar fi fost deblocate începând de ieri.

    2. Aveți contul bancar invalid. Potrivit directorului general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, o parte dintre cei la care nu au ajuns subvențiile nu ar avea conturi valide. Adică au schimbat banca cu care lucrează și nu au notificat APIA. ”Fermierul și-a închis contul respectiv, nu a comunicat la APIA închiderea contului la bancă și abia acum când a văzut că nu intră banii, a constat că are alt cont bancar. Aici avem o procedură foarte clară, fermierul ne comunică noul cont bancar, în baza notificării pe care noi (APIA – n.r) o facem privind invaliditatea contului bancar, ne comunică noul cont bancar, noi îl introducem în sistem și se reia fluxul de plăți”, a explicat Horumbă, precizând că în această situație ar fi 3.000-3.500 de fermieri.

    3.Ați făcut transfer de exploatație. Potrivit șefilor APIA, în această situație apare o procedură specifică și se generează particularități în cadrul autorizării la plată, a aprobării plăților și a calcului plăților.

    4.Ați bifat inițial în cererea de plată schema de mic fermier după care ați revenit și ați solicitat scoaterea din această schemă. De altfel, această situație este deseori „cuplată” cu transferul de exploatație. ”În cazul în care transferul se face între doi mici fermieri sau între un fermier care este înregistrat în schema de mic fermier și un fermier care nu este înregistrat în schema de mic fermier, în aceste cazuri situațiile trebuie gândite astfel încât plata să se plafoneze la 1.250 euro”, a mai spus Nicolae Horumbă.

    5. Ați bifat în cerere schema de mic fermier și ați cerut și sprijin cuplat. ”Mai sunt situațiile de mici fermieri, care sunt încadrați în schema de mici fermieri și care au solicitat și sprijin cuplat. În cazul acesta sprijinul cuplat fiind calculat tot din FEGA și plătit tot din FEGA, la momentul asta nu aveam cuantumul final al plăților ca să știm cât trebuie să plafonăm ca să ajungem la maximul de 1.250 euro. În această situație avem circa 8.700 fermieri”, a spus Nicolae Horumbă.

    6.Figurați cu sancțiuni multianuale în sistemul APIA pentru plata pe suprafață sau pe schemele de creștere a animalelor. Potrivit directorului general adjunct, o parte din cei care nu și-au primit subvenții sunt cei de la care trebuie recuperate sancțiunile multianuale. ”Această porțiune de aplicație de care ține autorizarea plăților este încă în testare. Vorbim despre fermieri cărora în anii trecuți li s-au calculat sancțiuni multianuale și acum trebuie recuperate”, a precizat Nicolae Horumbă, arătând că în această situație sunt circa 7.100 de fermieri doar pe partea de vegetal.

    7.Sunteți unul dintre fermierii cu exploatații mari, de peste 1.000 de hectare. ”Există însă cazuri, în special de fermieri cu suprafețe mari, pentru care sunt necesare niște verificări amănunțite ale documentelor depuse împreună cu cererea de plată, verificări care solicită un timp îndelungat de procesare, astfel încât să ne asigurăm că sunt respectate prevederile europene și naționale în vigoare”, a precizat pe acest subiect directorul APIA.

    8.Aveți probleme cu respectarea normelor de ecocondiționalitate. Acestea sunt obligatorii pentru beneficiarii de subvenții și în cazul în care se depistează nereguli sau sunt sesizări, cererea lor este blocată de la plată până la soluționarea situației.

    9.Ați avut probleme la declararea suprafețelor. ”Au mai fost fermieri care au avut erori vizavi de declararea pe același amplasament a terenurilor necultivate. După cum știți începând cu anul 2015 există restricția de a nu putea să declari teren necultivat pe aceeași parcelă, același amplasament pentru mai mult de un an. A trebuit să dezvoltăm un control administrativ cu o eroare specială pentru aceste situații. Majoritatea acestor fermieri au fost deblocați astăzi”, a declarat Nicolae Horumbă, joi, 28 aprilie.

    10.Per total, cererea dumneavoastră dă multiple erori. Aici cazuistica este diversă, au lăsat șefii APIA să se înțeleagă, arătând că dacă la un fermier apar mai multe erori la procesarea cererii, APIA operează ajustări ale sumelor finale de plată.

    Și ar mai fi încă o situație prezentată de către șefii APIA: aceea ca dumneavoastră să aveți deja banii în conturi și să nu știți că v-au fost virați. Este situație pe care v-o dorim tuturor fermierilor care ne citiți!

    Citiți cele mai noi știri despre subvențiile pentru fermieri la https://agrointel.ro/category/subventii-si-reglementari/


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”