• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Situație fără precedent în agricultură! Cine MINTE privind plata subvențiilor: APIA sau fermierii?

    Roxana Dobre -

    Agricultura românească a fost greu încercată în campania 2015-2016 după ce prima lovitură a fost dată de seceta care a afectat grav culturile iar a doua, întârzierea subvențiilor. Pe bună dreptate în multe cazuri ministrul agriculturii a declarat că este mult spus ”întârziere” având în vedere că data limită a plăților este de 30 iunie 2016, deci peste aproximativ 2 luni.

    Și atunci unde a greșit APIA, de ce sunt furioși fermierii? După cum ne-au declarat chiar specialiști ai APIA cea mai mare greșeală a Agenției de Plăți, mai exact a conducerii care și-a asumat graficul plăților, a fost că au fost lansate promisiuni care nu au putut fi onorate.

    ”APIA clar este în grafic cu plățile, în mod normal nu are ce să i se reproșeze. Problema este că s-au făcut promisuni. Totul a pornit de la plata avansului, noi nu eram pregătiți tehnic să îl plătim pentru toți fermierii și era clar că dacă plecăm cu o anumită întârziere o să continuăm cu întârzieri. La nivelul APIA s-a luat decizia să se plătească totuși avansul tot de ”frica fermierilor” să spunem, vă dați seama ce scandal ieșea atunci dacă nu primeau aceste sume. Așa că s-a mers pe varianta asta dar nu s-a luat în calcul că sistemul va face atâtea probleme și vor apărea atâtea erori. În plus, conducerea APIA a anunțat termene cum nerealiste iar asta i-a înfuriat pe fermieri pentru că mulți s-au bazat pe bani, au investit din resurse proprii și acum au conturile goale. Tot ce trebuia să facă conducerea era să fie sinceră și să spună concret care este situația”, ne-au declarat specialiști de la APIA.

    Conducerea APIA spune că banii au plecat către fermieri, agricultorii susțin că au conturile goale

    Conducerea APIA s-a apărat ieri într-o conferință de presă față de valul de nemulțumiri ale fermierilor care au fost relatate de mass-media de specialitate. Directorul general, Ioan Merca a anunțat  că până la acest moment s-a reușit plata unei sume de 337,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă că circa 725.252 dintre fermieri au primit în conturi banii pentru plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru tineri fermieri și, recent, Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT).

    Pe de altă parte, fermierii trimit semnale că verifică zilnic conturile dar acestea sunt goale. Și atunci apare involuntar întrebarea, cine minte?  Pe de o parte, liderii din sectorul agricol spun că mulți fermieri riscă să-și piardă culturile pentru că nu au avut banii pentru a cumpăra inputuri. ”De când au apărut primele declarații, am primit foarte multe telefoane de la fermieri din toată țara. Oamenii sunt disperați, vor să vină la București, să nu le tihnească nici Paștele. Să nu se joace cu răbdarea fermierilor. Situația este gravă, mă sună oamenii și plâng la telefon, sunt disperați”, ne-a explicat Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Ce spun șefii de la APIA? ”Pentru că au existat foarte multe discuții în presă, unde se spunea: Domnule, nu suntem plătiți! Nu au intrat banii! Nu au intrat…Aceasta este situația pe care o prezentăm în acest moment și pentru care noi garantăm.  Vreau să-i asigur pe fermieri că în continuare depunem eforturi și sâmbata și duminica s-a lucrat în teritoriu și la APIA Central și am făcut autorizări la plată, transferuri în contabilitate, se poate verifica. Facem tot ceea ce este posibil ca toate plățile să ajungă către fermieri. Nu este foarte simplu să contruiești din nimic ceva și să ajungi în această fază, cred că este un merit al nostru, al tuturor. Nu pentru că suntem mulțumiți în totalitate, mă bucur pentru cei care într-adevăr au reușit până în acest moment să primească, aceste plăți, nu mă bucur pentru ceilați, dar pot să îi asigur că în continuare pe măsură ce  după ce vor fi intrumentate toate dosare, vor fi eliminate erorile care apar,  și acestea vor intra la plată”, a declarat ieri, Ioan Merca, directorul general al APIA.

    Și Nicolae Horumbă, director general adjunct în Agenția de Plăți a dorit să îi asigure pe fermieri că APIA face toate eforturile să depășească probleme actuale, în general tehnice, iar banii să ajungă în conturi cât mai repede. ”Nu vreau să spun mult mai multe decât a spus domnul director general pentru că expunerea a fost corectă și reală așa cum stă situația în acest moment. Sigur că probleme mai avem de depășit de aici încolo dar facem eforturi să le depășim, și vorbim de probleme tehnice care țin de administrarea cererilor de plată în aplicația IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control n.r). Unele dintre erori țin chiar de eventuale întâlniri cu fermierii pentru anumite clarificări în cazul apariției unor erori. Dar ce putem să vă asigurăm este faptul că noi lucrăm și facem tot posibilul ca banii să ajungă la fermieri în termenul cel mai scurt. Sigur să s-ar putea să vă puneți întrebarea ce e cu acei fermieri care până la acest moment nu și-au primit banii.  În general acei fermieri care până acum nu și-au primit banii sunt într-o mare parte adică circa 56.000 de fermieri selectați la controalele pe teren. Dintre acestea chiar și astăzi am avut o analiză în cadrul Agenției, cu colegii, și am constat că unii dintre acești fermieri, adică cei pentru care nu mai există impedimente tehnice în aplicație și pentru care controlul administrativ este finalizat, putem să îi deblocăm la plată chiar cu ziua de azi (joi- 29 aprilir n.r). După o estimare a noastră cred că este vorba de undeva până în 9.000 de fermieri care vor intra și ei la plată din cei cu controale pe teren”, a explicat Nicolae Horumbă.

    În final, în ciuda declarațiilor oficialilor APIA, un lucru este clar: mai sunt de plătit 900 de milioane de euro către fermieri, adică ”grosul” subvențiilor pe 2015. Iar termenul limită este tot mai aproape…Dar banii?

    Citiți cele mai noi știri despre subvențiile pentru fermieri la https://agrointel.ro/category/subventii-si-reglementari/


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial