• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri în agricultură: cultura de broccoli

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de broccoli ca idee de afaceri în agricultură, este tot mai atractivă. Potențialul culturii de broccoli este unul foarte mare dat fiind faptul că cererea pe piața românească este într-o permanentă creștere. Plantația nu este pretențioasă față de factorii de vegetație, asemănându-se cu condițiile de creștere pentru varză și conopidă. Astfel, cu un minim de efort, broccoli se poate transforma într-o afacere profitabilă chiar și pentru fermierii care dispun de suprafețe mici.

    Puțini fermieri români se încumetă să cultive broccoli, pe de o parte pentru că nu cunosc foarte bine tehnologia de cultivare a acestei plante, dar și poate pentru faptul că aleg să rămână fideli culturilor tradiționale de conopidă și varză.

    tehnologia de cultura broccoli

    Cultura de broccoli preferă solurile cu un pH 6,8-7,5 bine luminate

    Din punct de vedere botanic, broccoli este o plantă bienală, însă în țara noastră se comportă ca plantă anuală. Prezintă o rădăcină pivotantă, care pătrunde în sol până la 70-75 cm. Broccoli formează mai multe inflorescențe care, spre deosebire de conopidă, sunt de culoare verde, mai puțin compacte, iar butonii florali sunt într-un stadiu mai avansat de dezvoltare comparativ cu conopida.

    Chiar dacă nu este o legumă pretențioasă, broccoli este mare iubitor de soare și de apă, tocmai de aceea înainte de a te apuca de înființarea unei culturi trebuie să alegi un teren ce se bucură cea mai mare parte din zi de soare, luminat între 6 și 8 ore și să existe posibilitatea irigării culturii, pentru că această legumă este extrem de sensibilă la lipsa de apă, iar partea comestibilă se diminuează simțitor în lipsa acesteia.

    În ceea ce privește solul, broccoli preferă terenurile fertile, bogate în substanțe nutritive, cu o capacitate bună de reținere a apei și care au un pH 6,8-7,5.

    cultura de broccoli profit

    Se aplică 20 tone/ha gunoi de grajd la arat

    Cultura de broccoli poate fi înființată atât în câmp deschis, cât și în spații protejate (sere și solarii). Pentru a asigura reușita culturii este importantă o analiză de sol care să-ți indice carențele de nutrienți, dar și ce cantitate de îngrășăminte trebuie administrate. În general, broccoli este cu atât mai gustos cu cât în solul în care a fost plantat s-a administrat gunoi de grajd sau compost.

    Indiferent dacă vorbim despre o cultură în câmp deschis sau una în spațiu protejat, lucrările solului sunt aceleași ca la cultura de conopidă. Astfel că pregătirea terenului poate începe chiar din toamnă, cu eliberarea solului de resturi vegetale și aplicarea unei arături adânci de 28-30 cm și o eventuală nivelare cu discul cu talere și bara de nivelare. Se face erbicidarea la sol și tratamente în vederea distrugerii dăunătorilor cu insecto-fungicide. De asemenea, se face suplimentarea favorabilă a solului cu elemente organice naturale sau chimice. În varianta organică se recomandă aplicarea a 20 t/ha gunoi de grajd descompus, iar în varianta chimică 150 kg/ha complex sau azot. Se încorporează la sol odată cu arătura(cele organice) și odată cu nivelarea și afânarea solului (cele chimice).

    După ce ai executat aceste lucrări vei trece la modelarea solului cu rarița trasă de tractor sau motosapă prevazută cu plugul de bilonat. Vei crea profile de sol sub forma de vaduri și biloane. Broccoli se cultiva în vad la baza bilonului.

    Înființarea culturii de broccoli din răsaduri

    Există două posibilități de a cultiva broccoli, fie din răsaduri, fie din semințe puse direct în grădină.Dacă îți dorești o recoltă timpurie de broccoli este indicat să folosești răsaduri, pe care le poți obține din semințe puse la germinat în răsadnițe, adăpostite în seră sau în alte spații potrivite pentru răsaduri, cu lumină și căldură suficientă.

    Semințele de broccoli germinează relativ greu, în 30-45 de zile. După ce răsar și fiecare plăntuță are câte două frunze, se răresc, pentru a le facilita creșterea.

    Transplantarea lor în grădină se va face în aprilie sau mai, totul în funcție de evoluția vremii. În mod obișnuit plantarea lor în grădină se face când răsadurile sunt destul de puternice.

    Este indicat ca plantarea răsadurilor să se facă într-o zi în care temperatura ajunge până la 20°C ziua, iar noaptea nu scade sub 10-15°C. Răsadurile se vor fasona și se vor planta la o distanță de 40-50 de centimetri între plante pe rând, iar între rânduri se va lăsa 50-70 de centimetri, respectându-se o adâncime de 1,5-2 cm. Pentru această operație se va alege o zi frumoasă, fără vânt, dar nu cu mult soare, astfel încât răsadurile să se poată adapta la temperaturile din exterior.

    Înființarea culturii de broccoli din semințe

    Dacă alegi să înființezi cultura direct în câmp, semințele de broccoli se pun începând cu luna mai, după ce pământul s-a încălzit suficient. Trebuie menționat faptul că pentru culturile înființate în câmp deschis, recolta va fi ceva mai târzie. În câmp, plantele de broccoli vor răsări după 40-50 de zile.

    Semănarea semințelor de broccoli se face la o adâncime de 1-2 cm, după care se va uda în ploaie fină zona semănată, având grijă ca pământul să fie ușor umed, iar apa să nu fie foarte rece. Udarea constantă a culturii de brocoli este esențială pentru dezvoltarea frumoasă a plantei.

    În grădină, broccoli nu se simte bine în vecinătatea ridichilor, a căpșunilor, în schimb, se împacă foarte bine cu roșiile, cartofii, sfecla roșie și castraveții.

    Întreținerea culturii de broccoli

    Întreținerea culturii de broccoli este esențială pentru obținerea unei producții mari. Este important ca imediat după plantarea răsadurilor sau răsărirea plantelor din sămânță să se acorde o atenție deosebită culturii, în ceea ce privește înlăturarea buruienilor care pot concura cu planta de cultură pentru nutrienții din sol și lumina soarelui. În acest sens este indicată efectuarea a 1-2 prașile manuale, pe vad, avându-se grijă să nu se rănească plantele de cultură. Eliminarea manuală a buruienilor se face până când planta este suficient de bine dezvoltată și frunzele acoperă solul. În schimb dacă nu vrei să sapi este suficient să faci o mulcire cu paie de grâu la sol și astfel ai rezolvat problema.

    Udarea culturii de broccoli este necesară. Plantele de broccoli se udă în permanență, iar după apariția butonului florar se mărește doza de apă la 15-20 l/m². După acest moment vei lega frunzele către vârf cu o aţă, astfel vei proteja fructul sau floarea de eventualele boli ce pot afecta căpățâna de broccoli.

    broccoli

    Recolta se obține la 2-3 luni de la cultivare

    Este indicată recoltarea plantelor de broccoli la 2-3 luni de la plantare, când inflorescența, care se formează are o culoare verde-albăstrie, buchetele din care este formată sunt strânse, compacte, ferme, iar florile sunt nedeschise. În general, fiecare plantă produce câte o căpățână de broccoli cu o greutate de 300-400 de grame.

    Din cultura de broccoli înființată se pot obține recolte succesive. Astfel că, prima recoltare constă în tăierea căpățânii centrale, aceasta fiind și cea mai bogată recoltă pe care o obții. Se recomandă ca planta să fi lăsată în continuare, în pământ, pentru ca buchetele laterale se vor dezvolte și ele. La recoltarea căpățânii centrale, aceasta se taie cu o porțiune de tulpină de 10-15 cm.

    Bolile și dăunătorii culturii de broccoli

    Plantele de broccoli fac parte din aceași familie ca și conopida sau varza, prin urmare au același spectru de boli și dăunători ca cele două culturi extrem de des întâlnite pe meleagurile noastre.

    Dăunătorii cei mai des întâlniți în cultura de broccoli sunt afidele, larvele, fluturii, bacteriile sau limacșii. Trebuie controlată constant cultura de broccoli, pentru a evita infestările masive, dar dacă acești dăunători apar, ar fi indicat să apelezi la un insecticid avizat pentru cultura ecologică, pentru că până la urma cea care ajunge în farfurie este tocmai căpățâna ce va fi stropită cu această soluție. Rezultate deosebite se obțin și dacă plantezi în vecinătatea culturii de brocoli câteva tufe de rozmarin, busuioc, lavanda, menta, care prin mirosul lor specific vor ține departe dăunătorii.

    Dintre boli, frecvent întâlnite sunt cele specifice rădăcinilor, boli ce se manifestă atunci când solul este prea acid. Un remediu eficient în aceste situații este administrarea apei de var. Broccoli poate fi afectat și de mană, caz în care se vor îndepărta frunzele bolnave și se va evita acumularea unei umidități excesive pe frunze.

    cultura de broccoli (2)

    37 lei prețul a 1.000 de semințe

    Pe piața românească se găsesc destul de multe soiuri de broccoli ce pot fi cultivate, unele mai timpurii alte mai târzii, iar prețurile variază de la 37 lei pentru 1.000 de semințe și până la 65 lei, pentru aceași cantitate de semințe.

    În prezent marile rețele comerciale vând broccoli proaspăt înfoliat adus din Italia și Spania. Cel mai probabil sunt destul de mulți consumatori care ar prefera să dea banii pe un broccoli crescut în pământ românesc, tocmai de aceea acestă cultură nu trebuie neglijată, mai ales că tehnologia de cultivare nu este una complicată.

    Vă recomandăm să citiți și:

    ***Cultura de broccoli, leguma-minune pe care fermierii bio o vând cu 7 lei bucata. Legumicultor: Cheia profitabilității sunt semințele de calitate și plantarea lor la timp

    ***Broccoli, „leguma farma”, primeşte primele confirmări ştiiţifice pentru eticheta „anti-cancer”

    ***Romanesco – la jumătatea drumului dintre broccoli și conopidă. Aviz fermierilor: noua legumă face senzație printre pasionații de gătit

    ***Cultivatorii de broccoli investesc cu cap: Au angajat cea mai tare firmă de publicitate să le facă reclamă la ”verzituri”


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!