• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de broccoli, leguma-minune pe care fermierii bio o vând cu 7 lei bucata. Legumicultor: Cheia profitabilității sunt semințele de calitate și plantarea lor la timp

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de broccoli se dovedește a fi din ce în ce mai profitabilă pentru legumicultorii români, mai ales pentru cei care fac agricultură ecologică. Pentru a avea încă un câștig sigur, fermierii trebuie să știe că există câteva aspecte la care trebuie să fie atenți dacă vor să cultive broccoli și să obțină recolte bune.

    Cultivarea acestei plante nu este foarte dificilă, țara noastră având soluri care se pretează la asta, dar la noi nu există tradiție în cultura de broccoli.

    Marin Dumbravă, unul dintre pionierii cultivării de broccoli în România a dezvăluit pentru Agrointeligența secretele acestei culturi, dar și problemele pe care le întâmpină fermierii atunci când încearcă să cultive broccoli, mai ales dacă vorbim de fermele ecologice.

    ”Broccoli este o legumă care se pretează țării noastre, dar sunt foarte importante condițiile pe care i le oferi. Are nevoie de umbră, de un sol bogat și drenabil. Trebuie avută grijă cu semințele și este recomandat ca acestea să fie de calitate. În principiu dacă ai solul potrivit, curat, și semințe de bună calitate ai șanse să produci broccoli”, explică Dumbravă.

    Există mai multe soiuri de broccoli, unele dintre ele mai timpurii, altele mai târzii, dar este important ca această legumă să fie cultivată înainte de venirea temperaturilor ridicate. ”Odată cu venirea căldurii se formează florile și atunci nu se mai poate cultiva. De aceea este recomandat să se apeleze fie la soiuri timpurii, care să fie cultivate până la venirea verii, fie la unele târzii, care se cultivă toamna”, dezvăluie cultivatorul.

    Înființarea unei culturi de broccoli poate fi costisitoare dacă vorbim de o fermă bio și semințele trebuie să fie certificate. ”Eu am cumpărat semințele de broccoli din Anglia și am dat în jur de 3 lire sterline pe un pliculeț cu opt semințe. La această sumă se mai adaugă și transportul, așa că prețul este destul de mare. Acestor costuri le adăugăm și faptul că nu avem garanția că vor germina toate semințele vedem unde ajungem”, explică proprietarul fermei ecologice Biodumbrava din Joița.

    Marin Dumbravă vinde la ferma sa broccoli bio cu 7 lei bucata, însă prețul este similar cu cel din principalele piețe din Capitală, unde leguma comercializată nu este cultivată ecologic.

    Cea mai mare problemă a unei culturi de broccoli o reprezintă dăunătorii. Această legumă provine din familia vărzoaselor, la fel ca și varza sau conopida și este afectată de aceeași dăunători ca și celelalte ”verișoare” ale sale: păianjen, păduchi sau limacși. ”Anul acesta am avut o invazie uriașă de licmași și o mare parte din cultură mi-a fost afectată. E drept că pentru fermierii care doresc să cultive după metoda clasică, este mai simplu, deoarece pot folosi anumite substanțe chimice cu care să îndepărteze dăunătorii”, spune Dumbravă.

    Fermierul din Joița recomandă broccoli ca fiind în topul celor mai bune legume din lume și citează o serie de nutriționiști care, în urma unor studii aprofundate, au dovedit calitățile extraordinare ale acestei legume. ”Este recomandată tuturor, fiecare om are nevoie în organism de aportul de substanței adus de broccoli. Copiilor le este foarte recomandat . Conţine sulforafan şi indol 3 carbinol două substanţe puternic anticancerigene – divizează celulele cancerigene. Broccoli este bogată în fibre care ajuta la formarea unui sistem digestiv sănătos. De asemenea este bogată în acid folic care protejează inima, în vitamina C şi beta-caroten, două substanţe care întăresc sistemul imunitar. Broccoli are atâtea virtuţi nutritive, încât ar trebui mâncat de mai multe ori pe săptămână, fie crud fie gătit”, conchide fermierul.

    Vă recomandăm să citiți și:

    Idei de afaceri în agricultură: cultura de broccoli

    Broccoli, „leguma farma”, primeşte primele confirmări ştiiţifice pentru eticheta „anti-cancer”

    Romanesco – la jumătatea drumului dintre broccoli și conopidă. Aviz fermierilor: noua legumă face senzație printre pasionații de gătit

    Cultivatorii de broccoli investesc cu cap: Au angajat cea mai tare firmă de publicitate să le facă reclamă la ”verzituri”


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou