• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pășunatul vacilor: 5 sfaturi utile

    agrointeligenta.ro -

    De primăvara devreme până toamna târziu, pășunatul este cea mai bună soluție pentru hrănirea vacilor. Studiile au arătat că în raport cu fânul, iarba, respectiv masa verde de pășune, este mai ușor digerabilă de către bovine, le oferă de 10 ori mai multe vitamine, iar clorofila din părțile verzi ale plantelor sporesc conținutul de hemoglobină.

    Iată câteva sfaturi care vă pot fi de folos dacă sunteți la început în creșterea vacilor:

    1. Calculați corect suprafața de pășune de care aveți nevoie

    Pentru a efectua acest calcul trebuie să aveți în vedere ca fiecărei bovine să îi revină aproximativ 0,3-0,4 hectare de pășune.

    Cel puțin 10% din suprafața pentru pășunat trebuie lăsată ”să se odihnească”. Astfel, recomandat este sistemul de păşunat pe parcele, porţiuni mai mici ce să asigure necesarul de iarbă pentru 2-5 zile, în funcţie de numărul animalelor.

    2. Acordați o atenție sporită sursei de apă pentru animale

    Sursa de apă, adăpătorile, nu trebuie să fie la distanță mar de locul unde animalele se află la păscut. Mai mult, apa trebuie să fie din abundență, în cantitate suficientă pentru toate vacile, mai ales că în zilele toride, consumul de apă poate ajunge la 150 de litri pe cap de animal. Udare nu trebuie să fie plasat prea departe în mărime suficientă și în. În zilele calde, consumul de apă pe cap de vacă poate la 150 l conduc. În cazul în care căile prea departe, în căutarea pentru animale, înmuiere nu este pornit. Ca o regulă de degetul mare: mai puțin de 100 de metri următoarele poțiunile trebuie să fie accesibile.
    Adăparea vacilor, doar de doua ori pe zi, înseamnă o pierdere de 15 % din producţia de lapte. Aceasta deoarece o vacă cu greutate medie de 500 kg consumă zilnic 40-100 litri de apă, în funcţie de hrana ingerată, producţia de lapte şi temperatura mediului.
    La un consum de furaje cu 1 kg substanţă uscată sunt necesari 3-6 litri apă. De aceea, vacile cu producţii mari de lapte trebuie adăpate de 4-6 ori pe zi în perioada de vară, având în vedere că numai pentru obţinerea unui litru de lapte sunt necesari 2-3 litri de apă.
    Deoarece, vara, prin lapte, dar şi prin transpiraţie, se elimină multă apă, ce antrenează şi o importantă cantitate de săruri, vacile trebuie să aibă pe păşune, brichete cu conţinut complex de săruri, sau bulgări de sare.

    3. Calitatea masei verzi influențează calitatea și cantitatea de lapte obținut

    O păşune foarte bună, pe care s-au aplicat toate lucrările de întreţinere şi pe care se practică un sistem de păşunat raţional, poate asigura necesarul de principii nutritive pentru producţii zilnice de 15-18 kg de lapte, fără adaosuri de concentrate.
    Consumul maxim de masă verde se realizează în faza de vegetaţie tânără a plantelor, când coeficientul de digestibilitate este de peste 75 %. Odată cu avansarea în vegetaţie, creşte conţinutul de celuloză, digestibilitatea se reduce până aproape de 60%, iar valoarea nutritivă a furajului scade. Înălţimea plantelor, densitatea şi omogenitatea covorului ierbos, componenţa floristică a acestuia şi temperatura exterioară, împreună cu asigurarea necesarului de apă potabilă, sunt factorii care influenţează cantitatea de masă verde consumate de animale.

    4. Fiți vigilenți privind sănătatea animalelor

    Suprafețele umede și capetele de pășune sunt locuri care favorizează apariția și dezvoltarea larvelor parazit. Astfel, primăvara, animalele trebuie investigate pentru eventual viermi pulmonari, în timp ce în a doua perioadă de pășunat, animalele trebuie căutate de viermi gastrointestinali. Administrarea tratamentelor se va face sub supravegherea și la indicația medicului veterinar.

    5. Gestionați eficient forța de muncă

    Comparativ cu perioada de stabulație, la păscut este nevoie de o forță de muncă redusă. Aveți însă grijă ca persoana sau persoanele care supraveghează animalele să fie atente și să vă raporteze ce probleme apar când animalele sunt duse sau aduse de la pășune. În cazul în care traseul spre pășune implică traversarea unor drumuri circulate intens de către mașini, ați putea lua în calcul ca ciurda să fie supravegheată de cel puțin două persoane.

    Surse: Camera Agricolă Județeană Botoșani, Agrarheute.com


    Te-ar mai putea interesa

    Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații