• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ai culturi afectate de grindină sau ploi? Ce trebuie să faci pentru a nu pierde subvenția de la APIA!

    Roxana Dobre -

    Județe precum Prahova, Timiș sau Mureș au fost grav calamitate de grindină după ce mai multe ”ruperi de nori” au distrus munca fermierilor în doar câteva minute. În alte județe, agricultorii se plâng că ploile nu contenesc, iar o parte din culturi sunt acum acoperite de ape. 

    Fermierii care au fost afectați de fenomenele meteo trebuie în primă fază să anunțe autoritățile care să vină la fața locului să facă o constatare a gradului de calamitare.

    ”În prima faza, fermierii trebuie să solicite Unităților Administrativ Teritoriale (UAT-uri) vizite la fața locului pentru constatare. La nivel de UAT se constituie comisii comune formate din reprezentant DAJ, Camera Agricolă și UAT local. Ulterior aceste rapoarte vor constitui practic după centralizare fundamentarea unui HG de ajutor exact cum a fost anul trecut cu seceta”, ne-au explicat specialiștii.

    O situație similară s-a petrecut acum doi ani, în 2014, când grindina a ”lovit” în data de 24 iunie afectând peste 5.000 de hectare de rapiţă, grâu, floarea soarelui şi porumb în localităţile mehedințene Pătulele, Gârla Mare, Vânători, Vrata. Producătorii agricoli afectaţi de fenomene hidrometeorologice nefavorabile, care au fost atunci despăgubiți de Guvern, au avut termen până în data de 7 noiembrie 2014 pentru a depune cereri de ajutor precum şi alte documente doveditoare care să ateste că desfăşoară o activitate economică cât şi paguba produsă. Procesele verbale de constatate a pagubelor au fost întocmite de comisiile locale/judeţene pentru situaţii de urgenţă până la finalul anului 2014, în conformitate cu reglementările legale. Sprijinul acordat a fost diferenţiat în funcţie de cultura agricolă afectată, însă valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro.

    „Pentru fiecare cultură în parte cuantumul maxim al sprijinului financiar conform ajutorului de minimis se încadrează pentru cereale şi plante tehnice la 335 de lei pe hectar. La legumele în câmp şi pepeni este de 610 lei pe hectar, la cartofi – 700 lei, la plantaţii pomicole – 1200 de lei, la plantaţii viticole – 500, sfeclă de zahăr – 400 de lei, ş.a., iar valoarea totală de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul sumei de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare în cursul exerciţiului financiar actual şi la cele două precedente. În Mehedinţi se acordă despăgubiri pentru o suprafaţă de 2705 hectare în valoare de 909025 lei pentru culturile afectate de fenomenele meteo nefavorabile din cursul anului 2014”, a declarat la vremea respectivă directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi, Ştefan Răceanu.

    Ce trebuie să anunțe fermierii la APIA

    Fermierii care au depus deja cererea unică în 2016 iar cultura le-a fost afectată trebuie să anunțe APIA și să prezinte documente doveditoare care să ateste că respectiva cultură nu mai există sau a fost distrusă într-o anumită proporție. Documentele de forță majoră depuse în acest sens la APIA nu au legătură cu despăgubirile acordate de MADR, dacă Guvernul va decide în acest sens,  în caz de calamităţi naturale, ci doar pentru obţinerea schemelor de sprijin pe suprafaţă, în baza cererilor depuse de fermieri.

    În sensul art. 31 din Regulamentul (CE) nr.73/2009 şi art. 47, alin.1 din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006 sunt recunoscute ca fiind cazuri de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, situaţii precum:

    – decesul fermierului;

    – incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului;

    – un dezastru natural sever care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei;

    – distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe teritoriul exploataţiei;

    – o epizootie care afectează parţial sau integral şeptelul agricultorului.

    – exproprierea unei părţi importante a exploataţiei, dacă aceasta nu a fost previzionată la data la care angajamentul a fost semnat.

    Dacă fermierul nu a fost în măsură să îşi respecte angajamentele din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale aşa cum sunt definite de art. 31 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, acesta îşi păstrează în continuare dreptul la ajutor pentru suprafaţa eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale. În plus, dacă neconformitatea reprezintă urmarea unui caz de forţă majoră sau unor circumstanţe excepţionale în materie de ecocondiţionalitate, reducerea corespunzătoare nu se aplică (art. 75, alin.1 din Regulamentul CE nr. 1122/2009).

    În conformitate cu prevederile art.75, alin.2 din Regulamentul (CE) nr.1122/2009 şi art.47, alin.2 din Regulamentul (CE) nr.1974/2006, cazurile de forţă majoră sau circumstanţele excepţionale menţionate anterior (cu excepţia decesului agricultorului şi a incapacităţii profesionale de lungă durată a agricultorului) trebuie aduse la cunoştiinţa APIA de către fermier printr-o Înştiinţare (anexa nr. 37), iar documentele doveditoare ale fenomenului invocat trebuie să fie prezentate de către fermier Centrelor Locale/Centrelor Judeţene/Centrului APIA al Municipiului Bucureşti, în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care acesta este în măsură să facă acest lucru.

    Documentele doveditoare în situaţia de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale în cazul  unui dezastru natural sever care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţie, sunt următoarele:

    Procesul-verbal de constatare eliberat de primărie / procesul-verbal de constatare emis de către Inspectoratul General/Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru dezastre naturale severe şi distrugerea accidentală a clădirilor exploataţiei.

    Toate documentele doveditoare sunt prezentate de fermieri în original în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii. La dosarul cererii de plată se păstrează copia documentului doveditor pe care funcţionarul APIA înscrie „conform cu originalul” şi semnează. Ulterior, copia documentului este datată, ştampilată şi înregistrată de funcţionarul APIA în Registrul de intrări-ieşiri.

    În cazurile de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale, fermierul nu este sancţionat pentru depunerea cu întârziere a cererii unice de plată pe suprafaţă, a modificărilor aduse cererii şi a documentelor aferente acestor modificări, dacă aduce la cunoştiinţa APIA fenomenul invocat în termenul prevazut de art. 75 alin.2 dinRegulamentul (CE) nr.1122/2009 şi prezintă documentele doveditoare ale fenomenului invocat, documente solicitate de APIA în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    Surse selective: www.apiagorj.ro, Adevărul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!