• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Probleme cu softul APIA? Ce AVERTIZARE au primit fermierii!

    agrointeligenta.ro -

    Campania de preluare a cererilor unice pentru anul 2016 merge greoi la centrele Agenției de Plăți și Intrevenție pentru Agricultură (APIA) unde s-au format cozi imense. Principala cauză este dată de sistemul folosit de APIA care funcționează doar parțial la capacitatea lui maximă.

    Sistemul informatic IPA Online, adică softul folosit pentru identificarea suprafețelor agricole, deci implicit și pentru completarea cererii unice, merge limitat ca număr de accesări în intervalul orar 10-14.

    În intervalul orar 10-14, în zilele lucrătoare, accesarea aplicației IPA ONLINE din internet este limitată la un număr maxim de conexiuni acceptat de serverele de aplicție. Accesarea va fi restricționată doar dacă numărul maxim de conexiuni este depășit. Ne cerem scuze pentru incident. Rugăm beneficiarii APIA care nu se pot conecta momentan la aplicație sa reîncerce mai târziu conectarea. Vă mulțumim pentru înțelegere”, se arată într-un anunț postat pe site-ul APIA.

    Clipboard01

    Mai mult, fermierii care ar fi vrut să câștige timp  depunând cererea online la ore târzii în noapte când conexiunea ar avea șanse să fie ”mai liberă” nu pot face acest lucru. Tot APIA informează că între orele 3 și 5 noaptea sistemul ”își face somnul de frumusețe” adică este oprit pentru întreținere.

    Directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, a avertizat înainte de Paști că fermierii  se pregătesc să ia cu asalt centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Imediat după Paști sunt semnale că sute de mii de agricultori și crescători de animale se vor înființa în fața funcționarilor agenției de plăți. Campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2016 a fost debutat la 1 martie, iar în aproape două luni de la demararea procesului au fost depuse 550.523 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2.792.439 ha.

    Potrivit directorului general adjunct, chiar dacă nu sunt programați fermieri sunt primiți de funcționarii APIA să-și depună cererile.

    ”Nu s-a pus problema vreodată să trimite un fermier acasă pentru că nu era programat. Cum de asemenea, nu s-a pus problema ca în zilele de final de interval de primire a cererilor să respingem fermieri sau să-i trimitem acasă că a venit ora 16:30 și noi trebuie să plecăm”, a mai spus specialistul.

    În categoria fermierilor care vin pe ultima 100 de metri la APIA să-și depună cererile de plată sunt cei care nu și-au primit la timp sau atunci când au solicitat adeverințele de la primărie.

    ”Fermieri nu își primesc adeverințele la timp sau atunci când vor ei, sau nu le primesc din alte motive, eventual excese de putere care se mai întâmplă sau abuzuri. Cazurile nu sunt atât de numeroase încât să îi aducă pe fermieri în situația de a nu putea să-și depună cererile. În general primările găsesc o cale de rezolvarea”, a precizat directorul APIA.

    Termenul de depunere a cererii unice va fi prelungit

    Termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2016 va fi prelungit cu cel puțin 10 zile pentru fermierii români, fără aplicarea penalităților, a declarat, pentru Agerpres, noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur.

    „La momentul actual, există un proiect de Ordonanță de Urgență înaintat către structurile abilitate pentru a se preciza că în conformitate cu modificările regulamentului european, care urmează să apară în aceste zile, se va putea proceda la prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată unică pe 2016 fără penalități. La momentul actual se constituie cadrul legal la nivel național. În jurul datei de 13 mai este prevăzut să apară regulamentul european prin care, la nivelul UE, se va putea prelungi legal termenul de depunere fără penalități, până la data de 15 iunie. Din punct de vedere al termenului pe care România e în discuții să îl asume, nu va fi cel maximal de 15 iunie, pentru că ne-am prelungi prea mult celelalte etape pe care le mai avem de parcurs”, a precizat Faur.

    Ce este aplicația IPA Online

    Aplicaţia IPA Online este pusă la dispoziţia fermierilor, în mod gratuit, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi poate fi accesată la adresa http://lpis.apia.org.ro. Pentru fermierii care nu au acces la internet, se pun la dispoziția calculatoare la primării și în centrele teritoriale/locale ale APIA.

    Pentru a completa declaraţia de suprafaţă folosind această aplicaţie, fermierul are nevoie de un nume de utilizator şi o parolă pe care numai el le cunoaște, ca să fie sigur că numai el are acces.

    IPA Online pune la dispoziţie lista parcelelor pentru care fermierul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii Agenţiei, precum şi schiţa parcelelor agricole.

    Pentru fiecare parcelă în parte fermierul poate modifica, corecta sau completa Declaraţia de suprafaţă şi schiţa parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie şi, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afişa o avertizare, ajutându-l pe fermier astfel să completeze corect Declaraţia de suprafaţă.

    De asemenea, fermierul poate stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, aşa încât, dacă are nevoie de verificări, poate să întrerupe lucrul cu aplicaţia şi apoi să îl reia, având păstrate datele completate anterior. Astfel, fermierul se poate deplasa pe teren sau poate solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei şi completarea suprafeţei acesteia.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor