• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • De ce crede Daniel Constantin că întârzie subvențiile fermierilor români

  Gabriela Gimbășanu -

  În această perioadă, situația fermierilor nu este deloc fericită, având în vedere faptul că întârzierea subvențiilor i-a pus pe mulți dintre ei în situația de a alege să-și continue activitatea sau să pună lacătul pe ușa fermei. Motivele oferite de conducerea MADR și APIA referitoare la motivele care au împins momentul de începere a plăților, către data de 8 aprilie nu îi mulțumește pe cei care nu își vad banii în cont.

  Daniel Constantin, copreședinte ALDE și cel de la care a preluat mandatul de ministru Achim Irimescu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, întârzierile în plata subvențiilor sunt inexplicabile, mai ales că, la plecarea lui calendarul agreat specifica data de 1 februarie pentru începerea plăților, iar întârzierile înregistrate pot fi justificate doar de lipsa de coordonare a angajaților din minister.

  ”În ceea ce privește demararea plăților, exista un acord cadru din anul 2013 pe care APIA l-a semnat cu dezvoltatorul de soft și pentru fiecare modul trebuia semnat un contract subsecvent. Toate lucrurile și toate etapele erau stabilite, iar în luna noiembrie când am plecat de la MADR se negociau modulele pentru plăți aferente sectorului vegetal și zootehnic. Nu erau semnate, dar de la momentul în care se semnează, asta fiind preocuparea pe care i-am transmis-o ministrului când am predat mandatul, din momentul în care se semnează, durează maxim două luni. Dacă până la 1 decembrie s-au concentrat pe plata avansului, regulamentul spune că, după această dată nu mai poți să plătești avans, ca atare trebuie să te concentrezi pe plata integrală. Dacă se dădea comanda la 1 decembrie, cel târziu la 1 februarie trebuiau să înceapă plățile. Cred că acesta este motivul principal pentru care s-au întârziat plățile: schimbările. Schimbările din minister, schimbările din APIA, înțelegerea fenomenului de către cei care au devenit manageri a fost un proces destul de greoi. Din acest motiv nu a existat această aplecare către dezvoltarea sistemului informatic și începerea plăților așa cum era stabilit”, a declarat Daniel Constantin, copreședinte ALDE.

  Fostul ministru al agriculturii nu s-a ferit să-l acuze pe Achim Irimescu de lipsă de transparență, mai ales că, în cadrul unei interpelări pe care un deputat ALDE a făcut-o ministrului și unde a fost întrebat explicit să specifice data la care a fost contractat modulul pentru plățile integrale, răspunsul oferit a fost ambiguu.

  ”Un coleg de-al meu a făcut o interpelare foarte clară către MADR, unde a întrebat când au fost semnate contractele respective. Răspunsul primit a fost inexact s-a răspuns cu totul și cu totul altceva decât un răspuns clar la această întrebare”, a adăugat Constantin.

  Plata subvențiilor a fost demarată de către APIA pe 8 aprilie, iar sumele sunt încă în curs de a fi virate pentru suprafețele agricole. Din 25 mai ar urma să înceapă și plata pentru sprijinul acordat crescătorilor de animale.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)