• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 31 mai – data LIMITĂ pentru depunerea cererilor la APIA. Vezi ANUNȚUL OFICIAL al MADR

    agrointeligenta.ro -

    Guvernul României a adoptat ieri o hotărâre prin care Agenția de Plată și Intervenție pentru Agricultură și Ministerul Agriculturii au primit autorizare de a cere din partea Comisiei Europene o prelungire a termenului de depunere a cererii unice pentru anul de cerere 2016. 

    ”Am decis pentru că este un regulament european care se va adopta zilele acestea și care ne permite ca prin ordin al ministrului să modificăm data limită de depunere a cererilor. (…) Pentru a nu-i penaliza pe fermieri pentru că perioada rămasă este scurtă – ca o precizare, am încercat să efectuăm această modificare a OUG 3 prin Parlament dar acolo lucrurile merg mai dificil în această perioadă și în consultare cu premierul am trecut rapid la adoptarea acestei ordonanțe. Putem prin ordin al ministrului să prelungim până la 31 mai fără penalizări depunerea de cereri de plată”, a precizat ieri ministrul Achim Irimescu.

    Data de 31 mai a fost confirmată pentru Agrointeligența și de către directorul general al APIA, Florin Faur.

    ”În ceea ce privește termenul de depunere a cererilor unice s-au luat în calcul trei elemente. Avem o Ordonanță de Urgență, un proiect care a fost ieri în ședința de Guvern, prin care s-a creat contextul legal pentru prelungirea termenului, urmează în zilele următoare să apară un regulament al Comisiei Europene, care vine și cumva face mențiunea posibilității de prelungire legală a termenului de depunere a cererilor unice fără penalități, iar în ultima etapă va fi un Ordin de Ministru care vine și se inseră la ordonanță și bineînțeles, facă trimitere și la regulament. Termenul care a fost discutat inclusiv ieri și care a fost înaintat și care sperăm să fie destul de bun pentru toată lumea, pentru instituție, pentru fermieri este acela de 31 mai termen de depunere fără penalități. Acest termen devine oficial în momentul în care există un Ordin de Ministru, care trebuie să existe într-un normativ publicat în Monitorul Oficial. Avem zilele acestea, mâine, poimâine, în care vom vedea evoluția lucrurilor pe partea de preluare cereri și atunci luăm în calcul o potențială ajustare, dacă se va impune o eventuală creștere ușoară a termenului, dar la acest moment vorbim de data limită de 31 mai, o data situată undeva la mijloc, nici 15 mai, nici 15 iunie”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

    Conform unui comunicat de presă al MADR, până în prezent au depus cererea unică de plată aproximativ 598.000 de fermieri din cei cca. 1.000.000 de fermieri potențiali beneficiari ai plăților, iar perioada de timp rămasă până la data de 15 mai, în care nu se percep penalități de întârziere, este insuficientă datorită numărului mare de fermieri rămași – cca. 400.000, cât și a complexității cererii unice de plată.

    ”Adoptarea actului normativ de modificare a OUG nr. 3/2015, după data apariției în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului preconizat a fi adoptat în data de 13.05.2016, ar conduce la întreruperea perioadei de depunere a cererilor unice de plată fără penalități de întârziere, în cursul cărora, cererilor unice de plată depuse ar urma să li se aplice penalități de întârziere, situație care trebuie preîntâmpinată. Adoptarea acestui act normativ permite României să prelungească termenul limită de depunere al cererilor de plată, în prezent fixat pentru 16 mai 2016. Astfel, data limită de depunere a cererilor unice de plată va fi 31 mai 2016, urmând a fi stabilită prin ordin al ministrului imediat după publicarea în Monitorul Oficial a prezentei OUG”, au anunțat oficialii MADR.

    Anterior, Guvernul transmisese un comunicat de presă în care prevedea că România poate cere prelungirea termenului de depunere a cererii unice de plată conform comunicărilor de la Comisia Europeană care anunțase că statele membre pot opta pentru a ”muta” ultima zi de depunere a cererii fără penalizări la cel mult 15 iunie.

    În prezent, activitatea la majoritatea centrelor teritoriale ale APIA este îngreunată de numărul mare de fermieri care vin să depună cererile. Mai mult, pe platforma unde aceștia completează cererea online și identifică poziționarea terenurilor, a fost postată o avertizare privind posibile blocaje. Mai multe informații despre această situație puteți citi AICI. 


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd