• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! APIA a dat drumul BANILOR!

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se ține de cuvânt! O nouă de tranșă de bani a început de azi-noapte să intre la autorizarea la plată, astfel că fermierilor care dețin suprafețe agricole va începe de astăzi să li se vireze și plata de circa 59 euro/ha, echivalentul plății pe înverzire. 

    Plata pe înverzire pentru anul de cerere 2015 se va ridica la 59,1277 de euro pe hectar, sumă pe care o primesc fermierii care îndeplinesc condițiile pentru practicile benefice pentru mediu și climă, așa-zisul ”greening” în termeni vestici. Plata a fost introdusă de abia de anul trecut, anul de cerere 2015, iar banii, care vor aduce fermierilor 30% din valoarea maximă a subvențiilor, pot fi încasați de către aceștia anual până în 2020.

    În urma unui efort susținut, APIA a început în cursul zilei de ieri să autorizeze la plată fermierii care au optat pentru schema de înverzire, iar în cursul serii a dat drumul la plată. ”Am început de aseară sa plătim înverzirea. Am generat azi-noapte primele tranșe”, ne-au declarat specialiștii APIA.

    De altfel, informația ne-a fost furnizată și ieri de șeful APIA, Florin Faur.

    ”În prezent suntem foarte concentrați pe obiectivul major pe care îl avem, azi (12 mai – n.r) începem calculul și autorizarea la plata pentru înverzire. Este un obiectiv imens. În cursul nopții trecute au fost instalate toate funcționalitățile, au fost făcute măsurile pregătitoare, iar în această dimineață s-au parametrizat toate variabilele și vom începe cu autorizările pentru înverzire. La noapte cred că vom începe cu autorizările și pentru Măsura 13 – zone defavorizate. Vom merge cumva în cascadă cu ele, una după alta”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    APIA nu a reușit să finalizeze plata pentru toți fermierii în ceea ce privește schemele de bază: SAPS, ANT, tânărul fermier și plata redistributivă, dar a ales să dea drumul celor două noi scheme de plată, pentru a grăbi lucrurile. Astfel, schemele de bază vor fi plătite în paralel cu înverzirea și Măsura 13.

    ”Mergem în paralel cu plățile, dar plata pentru înverzire se va acorda tuturor celor care au deja făcute plățile de bază, plata pe suprafață, plata pentru ajutorul național tranzitoriu, tânărul fermier, plata redistributivă. Înverzirea este ultima componentă care se adaugă. Practic acesta a fost și criteriu de selecție al celor care vor intra primi la plată, pentru înverzire. Cei care au încasat scheme de bază, vor primi și partea de înverzire. Fermierii care sunt în curs de autorizare la plată vor încasa în momentul autorizării, pe lângă scheme de bază și înverzirea. Circuitul este cumva complet, fermierii care se autorizează de acum încolo la plată vor încasa pachetul integral. Nu vom aveam plăți doar pe schemele de bază, SAPS, ANT și plată redistributivă, vom aveam la toți cei eligibili inclusiv înverzirea plătită”, a explicat directorul general de la APIA, cum s-a făcut selecția fermieri care vor încasa primii schema de înverzire.

    Însă, fiind un element de noutate, foarte mulți agricultori s-au plâns că vor pierde banii pentru că fie nu au înțeles cum trebuie aplicate regulile, fie nu au putut să le aplice în propriile culturi într-un timp atât de scurt.

    De menționat că fermierii care practică agricultură ecologică nu sunt condiționați cu nimic la plata pentru înverzire iar cei care au întreaga exploatație ocupată cu culturi permanente (vii, livezi) beneficiază implicit de plata  pentru înverzire. Cei care au sub 10 hectare nu au obligații privind diversificarea culturilor iar cei care au sub 15 hectare nu au obligații privind  respectarea ZIE. Dar restul agricultorilor trebuie să respecte 3 practici agricole. Este vorba de la diversificarea culturilor, menținerea suprafețelor de pajiști permanente și protejarea zonelor de interes ecologic (ZIE).


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Recoltarea sfeclei, în toi. Mihaela Neagu, Fabrica Luduș: Sperăm să obținem 45.000-50.000 de tone de zahăr românesc Două sate din România – magnet pentru turiștii din toată lumea! Grup de lucru pentru monitorizarea prețurilor din supermaketuri. Cine face parte din noua structură