• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combaterea buruienilor: Recomandările fermierilor pentru cei care se confruntă cu ”invazia” de cornuți

    Gabriela Gimbășanu -

    Ploile recente căzute în special în partea de sud a țării sunt motiv de bucurie dar și de întristare pentru fermieri. Cantitatea mare de apă înseamnă nu doar o recoltă bogată pentru culturile înființate în toamnă și cele de primăvară, dar aduce cu sine și o înmulțire excesivă a buruienilor în câmp. În timp ce pentru culturile de toamnă aceste plante nu pun prea mari probleme, pentru culturile de porumb și floarea-soarelui pot produce pagube însemnate dacă nu sunt combătute la timp.

    Buruienile reprezintă un factor important de limitare a producției din cauza competiției între acestea și planta de cultură pentru dioxid de carbon, lumină, apă și elemente nutritive. Porumbul, mai mult decât alte plante de cultură, prezintă în această perioadă probleme deosebite în ceea ce privește îmburuienarea, în special pe solele unde se practică monocultura și a căzut o cantitate însemnată de precipitații. Utilizarea repetată a unor grupe de erbicide a determinat înmulțirea unor buruieni rezistente, printre care Meișor, Știr sălbatic, Zarna, Spanac sălbatic, Pălămida, iar în ultimii ani au căpătat extindere în culturile de porumb specii noi ca Teișor, Cornuți, Iarba pârloagelor etc.

    Din cauza ploilor din ultimul timp căzute mai ales pe zona de sud a țării mai mulți fermieri au constat o dezvoltare accentuată a cornuților (popular și scaietele popii sau cornac) în cultura de porumb și caută acum soluții pentru a le elimina din cultură. Pentru combaterea eficientă a buruienilor din cultura de porumb este importantă respectarea unor principii de bază, dar și aplicarea substanțelor chimice în dozele recomandate de producător și la momentul optim.

    În Neamț se erbicidează preemergent

    Inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi a dezvoltat o tehnologie proprie pentru porumbul pe care îl seamănă la densități mari. La Zănești, acolo unde specialistul nemțean face agricultură pe 5.400 de hectare, un an agricol slab înseamnă cel puțin 9.000 de kilograme de boabe de porumb semănat la o densitate de 72.000 de plante, în condiții de neirigat. Pentru astfel de producții însemnate folosește o tehnologie de top și are grijă ca porumbul să nu fie concurat de buruieni.

    ”La cultura de porumb facem o erbicidare preemergentă, nu știu dacă în zona de sud se mai obișnuiește o astfel de erbicidare. Lucrăm în zona de nord a țării și avem nevoie de o astfel de erbicidare. Dăm cu Adengo 465 SC (Bayer CropScience) în doză de 0,4 litri la hectar, înainte de semănat sau imediat după semănat, când are porumbul 2 frunze. După aceasta pe cele 1.400 de hectare de porumb cultivate nu mai facem nici o erbicidare. Dacă mai sunt probleme, în vegetație când porumbul are 4-6 frunze mergem cu Titus în doză de 40 gr/ha și cu Buctril. În zonele unde avem pir mergem 40 grame de Titus (DuPont) și Buctril (Bayer CropScience) în doză de 0,6 litri/ha, sau mergem numai cu 0,6 litri de Buctril acolo unde e nevoie. Această formulă de erbicidare funcționează foarte bine. Alte tipuri de buruieni nu am văzut în zona noastră, dar este adevărat că nu am avut nici prea multe precipitații. Avem o secetă moderată, am avea nevoie de încă 300 m³ de apă pentru a ajunge la satisfăcător măcar”, a declarat pentru Agrointeligența Vasile Iacob.

    Pentru combaterea cornuților se aplică 0,6 l/ha de Buctril

    Despre cornuți, inginerul Vasile Iacob spune că această buruiană a cunoscut în ultima perioadă de timp o răspândire spectaculoasă și dacă până acum câțiva ani era mai mult specifică zonei de sud a țării, a început să apară și în culturile de porumb, floarea-soarelui și soia din județele Botoșani și Iași.

    ”Până acum ne-a ferit cel de Sus, nu avem cornuți în densitate foarte mare la metrul pătrat în zona aceasta. Am avut pe zona Botoșani, Iași că această buruiană a devenit o problemă în culturile de porumb, soia și floarea-soarelui. Cornuții sunt foarte rezistenți la unele erbicide, din păcate”, a explicat fermierul.

    Inginerul nemțean nu recomandă fermierilor români aplicarea erbicidului Icedin sau Sare DMA pentru combaterea buruienilor din cultură atunci când porumbul are mai mult de 3-4 frunze, întrucât dacă aceste substanțe chimice sunt aplicate mai târziu, repercursiunile asupra producției sunt foarte mari.

    13139192_10205943315683833_8311237231985184642_n

    Cornuți în cultura de floarea-soarelui

    (Foto: Facebook.com/Agriculturaromaneasca)

    Ebicidarea în preemergență și postemergență asigură o cultură curată de buruieni

    Fermierului Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice – Ilfov, afirmă faptul că buruienile precum cornuții nu se întâlnesc în cele 540 de hectare pe care le cultivă, dar acestea își pot face apariția în orice zonă agricolă. Un factor al răspândirii în reprezintă trecerea oilor care pot împrăștia semințele. Astfel, agricultorul ilfovean împărtășește opinia inginerului Vasile Iacob și este e părere că, erbicidarea în preemergență reprezintă singura soluție viabilă ce îți poate asigura o cultură de porumb curată de buruieni.

    ”Cornuții se înmulțesc atunci când după recoltarea culturilor, în toamnă circulă pe teren oile care iau această plantă pe lână și îi împrăștie semințele în trecerea lor. În acest fel își fac apariția cornuții în zonele unde nu au fost prezenți până atunci. Tratând culturile în fiecare an nu ar trebui să mai apară. Cu toate acesta când sunt condiții optime poate germina, deoarece semințele rezistă foarte mult timp în sol. Pentru a evita îmburuienarea aplicăm ebicidări atât în preemergență, cât și în postemergență. În preemergență am aplicat Adengo (Bayer CropScience) în doză de 0,4 litri la hectar și acum pentru că am și niște rugi care se distrug mai greu o să aplic Cerlit 1 litru/ha, iar pe alte zone nu mai trebuie să erbicidez cu nimic, pentru că Adengo și-a făcut efectul foarte bine. Ceriltul este ceva mai scump, 80-90 lei, dar am ales să folosesc această substanță pentru a stopa rugii”, a explicat fermierul Ilie Dan, care este schema de erbicidare pe care o aplică la el în fermă.

    Cornuții pot fi combătuți cu erbicide pentru dicotiledonate

    Cornuții pot fi combătuți din cultura de porumb cu orice fel de erbicid pentru dicotiledonate.

    ”Dacă sunt oi în zonă, cornuții se extind, se aduc de la distanțe mari: într-o capsulă sunt zeci de semințe. Tocmai de aceea încercăm să le explicăm oierilor că nu este bine să treacă cu oile pe terenurile noastre, întrucât acestea sunt purtătoare de semințe de buruieni. În general dacă îți apare această buruiană în cultură trebuie acționat imediat. Atât la floarea-soarelui, cât și la porumb cornuții sunt păgubitori, iar erbicidul poate fi aplicat până când planta de cultură are 6-8 frunze, după aceea nu se mai poate face tratament”, a mai spus fermierul.

    Citiți și:

    Controlul buruienilor în cultura porumbului: 5 produse pe care fermierii se pot baza pentru a obține recolta perfectă

    Sursă foto: Norel Iulian Radu, Facebook.com/AgriculturaRomaneasca


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut