• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 45 de zile pentru plata TUTUROR subvențiilor! Ce ”datorii” mai are APIA către fermieri?

    agrointeligenta.ro -

    Numărul fermierilor care reclamă că încă nu au primit nici un euro din subvențiile pe anul 2015 este în continuare unul mare. Agricultorii își varsă nemulțumirile pe internet, prin postări și comentarii furioase. În tot acest timp, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a schimbat conducerea și s-a pornit un proces de accelerare a plăților, reușindu-se deblocarea, săptămâna aceasta a schemei pe pentru climă și mediu, așa-numita plată pe înverzire.

    De la finele acestei săptămâni, APIA a demarat autorizarea plăților pentru cei circa 59 de euro pe ehctar, plata aferentă schemei de climă și mediu, plata pe înverzire. Este ultima schemă ”principală” din plățile directe pentru suprafețele agricole. Astfel, în prezent, APIA virează către fermieri subvenția integrală pe hectar, respectiv următoarele scheme:
    -plățile aferente SAPS (79,7392 euro/ha);
    -schema de plată redistributivă (5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv);
    -plata pentru tinerii fermieri (19,9348 euro/ha);
    -plata pentru climă și mediu – înverzirea (59,1277 de euro pe hectar)
    În plus, APIA a făcut plăți având ca sursă de finanțare bugetul național, respectiv plata pentru schema de ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil (ANT1 – 19,1942 euro/ha).

    APIA nu a reușit să finalizeze plata pentru toți fermierii în ceea ce privește schemele de bază: SAPS, ANT, tânărul fermier și plata redistributivă, dar a ales să dea drumul celor două noi scheme de plată, pentru a grăbi lucrurile. Astfel, schemele de bază vor fi plătite în paralel cu înverzirea și Măsura 13 – zone defavorizate.

    ”Mergem în paralel cu plățile, dar plata pentru înverzire se va acorda tuturor celor care au deja făcute plățile de bază, plata pe suprafață, plata pentru ajutorul național tranzitoriu, tânărul fermier, plata redistributivă. Înverzirea este ultima componentă care se adaugă. Practic acesta a fost și criteriu de selecție al celor care vor intra primi la plată, pentru înverzire. Cei care au încasat scheme de bază, vor primi și partea de înverzire. Fermierii care sunt în curs de autorizare la plată vor încasa în momentul autorizării, pe lângă scheme de bază și înverzirea. Circuitul este cumva complet, fermierii care se autorizează de acum încolo la plată vor încasa pachetul integral. Nu vom aveam plăți doar pe schemele de bază, SAPS, ANT și plată redistributivă, vom aveam la toți cei eligibili inclusiv înverzirea plătită”, a explicat Florin Faur, directorul general de la APIA, cum s-a făcut selecția fermieri care vor încasa primii schema de înverzire.

    Ce a rămas de plătit:
    -Sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic (plăți programate să înceapă pe 25 mai) – vezi SUMELE ESTIMATE;
    -Sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal (soia, lucernă, mazăre, cânepă, roșii pentru industrializare etc.) – plățile ar putea începe la aceeși dată cu plata sprijinului cuplat pe sectorul zootehnic;
    -Plata pentru zonele defavorizate – care ar trebuie să fie demarate la începutul acestei săptămâni – vezi SUMELE;
    -Plata pe agromediu (programată pentru luna iunie)- vezi SUMELE;
    -Plata pentru agricultura ecologică –vezi SUMELE.

    Fermierii din eșantionul de control, următorii la plată

    Începând de săptămâna viitoare, ministrul agriculturii Achim Irimescu a anunțat că vor începe oficial plățile și pentru cei peste 55.000 de fermieri aflați în eșantionul de control. Acești beneficiari nu au încasat până în acest moment nici avansul și nici plățile parțiale pe anul 2015.

    Termenul până la care APIA trebuie să finalizeze plățile integrale către fermieri este 30 iunie 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Recoltarea sfeclei, în toi. Mihaela Neagu, Fabrica Luduș: Sperăm să obținem 45.000-50.000 de tone de zahăr românesc Două sate din România – magnet pentru turiștii din toată lumea! Grup de lucru pentru monitorizarea prețurilor din supermaketuri. Cine face parte din noua structură